1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ορθοδοξια

Γέροντας, π. Σάββας Σταυροβουνιώτης, Πώς σώθηκε από το αστροπελέκι που έπεσε στο μαξιλάρι του

Γέροντας, π. Σάββας Σταυροβουνιώτης, Πώς σώθηκε από το αστροπελέκι που έπεσε στο μαξιλάρι του

Γέροντας, παπα-Σάββας Σταυροβουνιώτης (1909-1985).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Χειμώνα καιρός, με τ’ αστραπόβροντα και τ’ αστροπελέκια να βαρούν σαν κανόνια και να δημιουργούν εικόνες κοσμοχαλασιάς, γύρω από το θεοφύλακτο Σταυροβούνι [την Ιερά Μονή Σταυροβουνίου στην Κύπρο].

Καταμεσήμερα, ακριβώς δώδεκα η ώρα και ο Πατήρ Σάββας [ο Κύπριος Ιερομόναχος, παπα-Σάββας Σταυροβουνιώτης] βρισκόταν ξαπλωμένος στο κελλί του, για ολιγόωρη ανάπαυση.

Ο ύπνος τον είχε κιόλας αποπάρει, όταν χτύπησε την πόρτα του κελιού του η μητέρα του.

Μόλις σηκώθηκε να της ανοίξει, ένα αστροπελέκι έπεσε πάνω στο μαξιλάρι του κρεβατιού του, μετατρέποντάς το, κυριολεκτικά σε κάρβουνο.

Ο Παντεπόπτης των πάντων, «ο τα πάντα ορών» – «ορατών τε πάντων» – και τίποτε δεν λανθάνει της προσοχής Του, που επιβλέπει και προστατεύει την «Άμπελον ην εφύτεψεν δεξιά Του», έστειλε τη μάνα του Όσιου, ως φύλακα άγγελο του, για να τον γλιτώσει από βέβαιο θάνατο*.

Ο Δημιουργός του Κόσμου ήθελε να σώσει τον αθώο Γέροντα, που προοριζόταν για επιτέλεση πλούσιου αγαθού έργου, γι’ αυτό και ευδόκησε να επιζήσει. Μόνον ο Κύριος γνωρίζει, πότε μια ψυχή είναι έτοιμη για αναχώρηση από την προσωρινή ματαιότητα στη μόνιμη αιωνιότητα.

 

Από το βιβλίο του Κώστα Παπαγεωργίου, ο «Όσιος Γέροντας Σάββας Σταυροβουνιώτης (†1985), Ένας επιφανής Κύπριος Άγιος του εικοστού αιώνα», Κύπρος 2014.

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα