1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ & ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ | Το ελαιόλαδο είναι μια σούπερ τροφή


Πέρα από τη νοστιμιά του, έχουμε μπόλικους λόγους να αγαπήσουμε το ελαιόλαδο και να το προσθέσουμε – με μέτρο – στη διατροφή μας.

Μπορεί να είναι λίπος, όμως είναι από τα καλύτερα λίπη που μπορούμε να καταναλώσουμε. Ιδού γιατί το ελαιόλαδο είναι… σούπερ!

Τα «καλά» λιπαρά του

Η ευεργετική αξία του οφείλεται κυρίως στην περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα μονοακόρεστα λιπαρά στη διατροφή έχουν συνδεθεί με τη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος. Μάλιστα σύμφωνα με μελέτες, όταν τα κορεσμένα λιπαρά της διατροφής αντικατασταθούν από πολυακόρεστα και μονοακόρεστα, τότε φαίνεται να βελτιώνεται το λιπιδαιμικό προφίλ.

Τα αντιοξειδωτικά

Όταν χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο ως βασική πηγή λίπους, καταφέρνουμε να καλύψουμε σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών μας σε αντιοξειδωτικά. Όντας πλούσιο σε πολυφαινόλες, το ελαιόλαδο προστατεύει από τη φθορά των μορίων και των μεμβρανών των κυττάρων. Επίσης, τα φαινολικά συστατικά του ελαιολάδου φαίνεται να βοηθούν και στην υγεία της καρδιάς, δρώντας ενάντια στο οξειδωτικό στρες.

Η βιταμίνη Ε

Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης Ε στο ελαιόλαδο, πέρα από τα καρδιαγγειακά οφέλη, σχετίζεται με την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, καθώς φαίνεται πως η επαρκής πρόσληψή της έχει συνδεθεί με την προστασία από εκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος του Alzheimer.

H αντιφλεγμονώδης δράση του

Η χρόνια φλεγμονή θεωρείται από τους νούμερο ένα λόγους για δεκάδες ασθένειες, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης. Το ελαιόλαδο μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα, χάρη στα αντιοξειδωτικά του, σε σημείο που η δράση του συγκρίνεται με το αντιφλεγμονώδες φάρμακο ιβουπροφαίνη.

H συμβολή του στο αδυνάτισμα

Το ελαιόλαδο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της τεκμηριωμένης άποψης ότι τρώγοντας λιπαρά δεν παίρνουμε λίπος. Δεκάδες έρευνες συσχετίζουν την πλούσια σε ελαιόλαδο διατροφή με την απώλεια βάρους, τονίζοντας ότι η κατανάλωσή του σε λογικό πλαίσιο δεν προκαλεί παχυσαρκία, αντιθέτως βοηθά στην μείωση του βάρους.

Η αντιβακτηριδιακή του δράση

Ο συνδυασμός θρεπτικών συστατικών του ελαιόλαδου έχει φανεί ότι μπλοκάρει τη δράση ή εξοντώνει τα βλαβερά βακτήρια. Ένα εξ’ αυτών είναι και το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού το οποίο προκαλεί έλκος αλλά και καρκίνο του στομάχου.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα