1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ & ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ | Τα super food του χειμώνα


Δείτε παρακάτω τις καλύτερες και πιο θρεπτικές τροφές που μπορείτε να βάλετε στα γεύματά σας τους χειμερινούς μήνες.

Ρόδι

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες (K. C, E, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, B6), μέταλλα (χαλκό, κάλιο, μαγγάνιο), φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Ο χυμός του έχει 2- 3 φορές περισσότερη αντιοξειδωτική δράση από ό,τι το κόκκινο κρασί ή το πράσινο τσάι. Λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης δρα έναντι των ελεύθερων ριζών, μειώνει το οξειδωτικό στρες και την υπεροξείδωση των λιπιδίων. Έτσι, συμβάλλει έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων, της δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας και της γήρανσης του δέρματος.

Διαβάστε περισσότερα για το ρόδι εδώ. 

Πατάτες

Πέρα από άκρως οικονομικές, οι πατάτες είναι ένας διατροφικός θησαυρός. Περιέχουν βιταμίνες C και Β6, που είναι απαραίτητες για γερό ανοσοποιητικό, και φολικό οξύ. Οι πατάτες με έντονα κίτρινη σάρκα περιέχουν κυρίως λουτεΐνη, β-καροτένιο, ζεαξανθίνη και βιολαξανθίνη, ουσίες οι οποίες είναι ευεργετικές για την ανθρώπινη όραση.

Παντζάρι

Εξαιρετική επιλογή για όσους γυμνάζονται αλλά και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά τους, καθώς βοηθάει στην επέκταση των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Το παντζάρι είναι γεμάτο με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, μαγγάνιο, χαλκό, μαγνήσιο και κάλιο.

Διαβάστε περισσότερα για τα παντζάρια εδώ.

Λωτός

Θα σας κάνει να ξεχάσετε… το κρύωμα. Περιέχει β-καροτένιο, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη και κρυπτοξανθίνη, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, που είναι υπεύθυνες για μεγάλο αριθμό ασθενειών. Επιπλέον, η υψηλή περικετικότητά του σε βιταμίνη C θωρακίζει τον οργανισμό από το κρυολόγημα του χειμώνα, ενώ οι φυτικές ίνες που έχει σε σημαντική ποσότητα συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού.

Κολοκύθα

Περιέχει μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, τις οποίες προσλαμβάνουμε είτε τρώγοντας την κολοκύθα, είτε τους σπόρους της, που περιέχουν επίσης καλά για την υγεία μας λιπαρά, με αποτέλεσμα να είναι από τους καλύτερους συμμάχους της καρδιάς μας. Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία προστατεύει την υγεία των ματιών μας, του δέρματος αλλά και των οστών και των δοντιών. Τέλος, χάρη στην ουσια τρυπτοφάνη, μας βοηθάει να κοιμόμαστε καλύτερα.

Δείτε πώς θα την εντάξετε στη διατροφή σας εδώ. 

Εσπεριδοειδή

Πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι, γκρέιπφρουτ, λάιμ… Τα αγαπημένα μας εσπεριδοειδή πέρα από υπέροχη γεύση αποτελούν σημαντικό «σύμμαχο» της υγείας μας, καθώς περιέχουν ορισμένες ενώσεις που ονομάζονται φλαβονοειδή, οι οποίες έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, αλλά και φυλλικό οξύ και κάλιο.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα