1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ & ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ | Τέλεια αφεψήματα να τα πιείς στο… φλιτζάνι


Το φθινόπωρο ήρθε και έφερε μαζί του την ανάγκη για χουχούλιασμα συντροφιά με ένα μυρωδάτο και συνάμα θρεπτικό αφέψημα.

Μην περιμένεις άλλο, αγόρασε και βάλε στο ποτήρι σου τα παρακάτω βότανα, τα οποία πέρα από μοσχοβολιστά έχουν και μπόλικα οφέλη για την υγεία σου.

Τσάι του βουνού

Το τσάι του βουνού, το οποίο στη χώρα μας συλλέγεται από τον Όλυμπο, τον Ταΰγετο, τον Παρνασσό, την Εύβοια και την Κρήτη, δεν εμφανίζει διεγερτική δράση σε αντίθεση με το κλασικό, και φαίνεται να επιδρά ευεργετικά σε κρυολογήματα, φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού και την καταπολέμηση της δυσπεψίας και των γαστρεντερικών διαταραχών.

Φασκόμηλο

Περιέχει πλειάδα βιοενεργών συστατικών όπως καμφορά, άλφα- και βήτα-καρυοφυλλένιο, ροσμαρινικό οξύ, χλωρογενικό οξύ, διτερπένια και φλαβονοειδή όπως η ισχυρά αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη λουτεολίνη. Βοηθά σε περιπτώσεις κρυολογήματος, λαρυγγίτιδας και φαρυγγίτιδας, ενώ ίσως διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση των δυσάρεστων εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων.

Χαμομήλι

Το ταπεινό χαμομηλάκι, χρησιμοποιείται συχνά για τις χαλαρωτικές και αντισηπτικές του ιδιότητες. Οι επιδράσεις του στο πεπτικό σύστημα είναι ιδιαιτέρως ευεργετικές και καταπραϋντικές, όπως και σε κάθε μόλυνση βλεννογόνου του οργανισμού μας. Αν και γενικώς ασφαλές, το χαμομήλι πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με διαπιστωμένη αλλεργία σε φυτά της οικογένειας Asteraceae/Compositae.

Λουίζα

Το αφέψημα της λουίζας έχει καταπραϋντική επίδραση σε στομαχικούς πόνους και ενοχλήσεις, βοηθώντας στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας και της δυσπεψίας, ενώ φαίνεται να χαλαρώνει τους μυς και το νευρικό σύστημα, κάτι που το καθιστά ιδανικό ως ρόφημα πριν τον ύπνο. Τέλος, βοηθά στην κακοσμία του στόματος με το λεμονάτο της άρωμα.

Δίκταμο

Το διάσημο βότανο της Κρήτης, δίνει ένα εξαίσιο και τονωτικό ρόφημα, ενώ χάρη στην καρβακρόλη, τη θυμόλη και την πουλεγκιόνη, έχει ισχυρές αντισηπτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες. Χρησιµοποιείται παραδοσιακά ως επουλωτικό ρόφημα και έχει ωφέλιμη δράση κατά του έλκους του στοµάχου, σύμφωνα µε πειράµατα που έγιναν σε στελέχη ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

Εχινάκεια

Μοιάζει με μαργαρίτα και περιέχει μια άκρως δραστική ουσία την εχινακίνη, η οποία καταπολεμά τα βακτήρια σαν φυσικό αντιβιοτικό, γεγονός που εξηγεί την αποτελεσματικότητα του φυτού σε στρεπτοκοκκικές και σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις. Σε συνδυασμό με εκχύλισμα σκόρδου, η εχινάτσεα φαίνεται επίσης να βοηθά στη μείωση της διάρκειας και της έντασης της συμπτωματολογίας του κοινού κρυολογήματος.

Μέντα

Πέρα από υπέροχο άρωμα, η μέντα μπορεί να ανακουφίσει τα πεπτικά συμπτώματα, όπως τα αέρια, το φούσκωμα και τη δυσπεψία, ενώ ενεργεί ως μυοχαλαρωτικό και ανακουφίζει από τον πόνο, μειώνοντας ορισμένους τύπους πονοκεφάλων. Χάρη στις αντιβακτηριακές, αντι-ιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της, η μέντα μπορεί να καταπολεμήσει τα φραγμένα λόγω μολύνσεων ιγμόρεια, το κοινό κρυολόγημα και τις αλλεργίες.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα