1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ & ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ | Πώς επηρεάζει το μαγείρεμα τη θρεπτική αξία των τροφίμων


Το μαγείρεμα βελτιώνει την πέψη και αυξάνει την απορρόφηση πολλών θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, η πρωτεΐνη στα μαγειρεμένα αυγά είναι 180% πιο εύπεπτη από αυτή των ωμών αυγών. Ωστόσο, ορισμένες μέθοδοι μαγειρέματος μειώνουν αρκετά βασικά θρεπτικά συστατικά.

Πιο συγκεκριμένα:

* Υδατοδιαλυτές βιταμίνες: βιταμίνη C και βιταμίνες Β-θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3), παντοθενικό οξύ (Β5), πυριδοξίνη (Β6), φολικό οξύ (Β9) και κοβαλαμίνη (Β12)

* λιποδιαλυτές βιταμίνες: βιταμίνες Α, D, Ε και Κ

* μέταλλα: κυρίως κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο και ασβέστιο

Πώς μπορούμε λοιπόν να εξασφαλίσουμε πως σημαντικό ποσοστό των θρεπτικών συστατικών θα παραμείνει στα τρόφιμα;

Ακολουθούν δέκα βασικές συμβουλές για να έχετε κατά νου κάθε φορά που μαγειρεύετε.

* Χρησιμοποιήστε όσο το δυνατόν λιγότερο νερό κατά το βράσιμο.

* Μην πετάτε τα υγρά που έχει μείνει στο τηγάνι μετά το σωτάρισμα των λαχανικών.

* Προσθέστε ξανά τους χυμούς που «έφυγαν» από το κρέας κατά το μαγείρεμα.

* Μην ξεφλουδίζετε τα λαχανικά μέχρι να τα μαγειρέψετε. Ακόμα καλύτερα, μην τα ξεφλουδίζετε καθόλου για να μεγιστοποιήσετε την πυκνότητα των ινών και των θρεπτικών συστατικών τους.

* Μαγειρέψτε λαχανικά σε μικρότερες ποσότητες νερού για να μειώσετε την απώλεια βιταμίνης C και βιταμινών Β.

* Προσπαθήστε να καταναλώνετε τα μαγειρεμένα λαχανικά μέσα σε μία ή δύο ημέρες, καθώς η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C μπορεί να συνεχίσει να μειώνεται όταν το μαγειρεμένο φαγητό εκτίθεται στον αέρα.

* Κόψτε το φαγητό μετά – και όχι πριν το μαγείρεμα, αν μπορείτε. Όταν το φαγητό μαγειρεύεται ολόκληρο, λιγότερο από αυτό εκτίθεται σε θερμότητα και νερό.

* Μαγειρέψτε τα λαχανικά για λίγα μόνο λεπτά, αν μπορείτε.

* Όταν μαγειρεύετε κρέας, πουλερικά και ψάρια, χρησιμοποιήστε τον συντομότερο χρόνο μαγειρέματος που απαιτείται για ασφαλή κατανάλωση.

* Μην χρησιμοποιείτε μαγειρική σόδα όταν μαγειρεύετε λαχανικά. Αν και βοηθά στη διατήρηση του χρώματος, η βιταμίνη C θα χαθεί στο αλκαλικό περιβάλλον που παράγεται από τη μαγειρική σόδα.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα