1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ & ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ | Προφάσεις εν αμαρτίαις: Η καλή πλευρά της «σαβούρας»


Γενικά όπως θα ξέρεις δεν υπάρχουν «καλές» και «κακές» τροφές, μόνο τροφές που καλό είναι να τρως συχνά και τροφές που καλό είναι να μην τρως και τόσο συχνά. Συνήθως οι «κακές» είναι και οι νοστιμότερες βέβαια, γεγονός που σε οδηγεί συχνά στην… ανάγκη τους.

Δεν είναι ανάγκη όμως να τα βάψεις μαύρα επειδή τσάκισες ένα σοκολατένιο γλυκό ή έφαγες ένα burger σαν το κεφάλι σου. Έχουν και αυτά την «καλή» τους πλευρά.

Δες το λοιπόν σαν μια παιδική δικαιολογία στον εαυτό σου κάθε φορά που θες να παρεκκλίνεις από την σωστή διατροφή.

Σοκολάτα: Βοηθά στην εγκεφαλική λειτουργία

Θες να τσακίσεις μια πάστα; Ελεύθερα, αρκεί να έχει μπόλικη μαύρη σοκολάτα. Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας έχει συνδεθεί με καλύτερη γνωστική λειτουργία, αλλά και πολλά άλλα οφέλη για την υγεία, όπως μείωση της χοληστερόλης, και καλύτερη χρήση του οξυγόνου από τους μυς (αν είσαι ποδηλάτης). 

Παγωτό: Καλή πηγή ασβεστίου

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για τη σωστή λειτουργία του σώματoς, όμως πολύς κόσμος έχει έλλειψη ασβεστίου αφού δεν καταναλώνει αρκετά τρόφιμα που το περιέχουν. Μαντεύεις ποια είναι καλή πηγή ασβεστίου; Ω ναι, τα γαλακτοκομικά. Και τι είναι πλούσιο σε γάλα; Ένα φρέσκο παγωτό . Όρμα λοιπόν, αλλά με μέτρο γιατί παραμονεύουν η ζάχαρη και τα λιπαρά.

Τηγανιτές πατάτες: Πλούσιες σε φυτικές ίνες

Κατηγορούνται για ένα κάρο δεινά, όμως αν θες να δεις την θετική πλευρά τους τότε κράτα αυτό: οι τηγανιτές πατάτες έχουν κάποιο ποσοστό φυτικών ινών και αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Β6 και κάποιων απαραίτητων μετάλλων. Οι τηγανιτές γλυκοπατάτες είναι ακόμα πιο «υγιεινές».

Fish and Chips: Τα οφέλη του ψαριού

Αν και υψηλή σε θερμίδες λόγω τηγανιού και κουρκουτιού, η βρετανική λιχουδιά προσφέρει ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης C, B6, B12, σιδήρου, ψευδάργυρου, ω-3 και ασβεστίου χάρη στην ύπαρξη του… fish.

Κρασί: Μειωμένος κίνδυνος εγκεφαλικού

Σίγουρα θα έχεις δει αρκετούς τίτλους ειδήσεων που υποστηρίζουν ότι το αλκοόλ και δη το κρασί συνδέεται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού, αυξημένη «καλή» χοληστερόλη HDL και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη – για να μην αναφέρουμε πόσο ωραία φάση είναι ένα κρασάκι με φίλους. Επιπλέον, το κρασί προκύπτει από φρούτο και τα φρούτα κάνουν καλό στην υγεία, έτσι δεν είναι; Όχι ακριβώς, αλλά και πάλι… Θυμίσου: παν μέτρον άριστον!

Πίτσα: Αρκετές βιταμίνες

Η σάλτσα της πίτσας συνήθως παρασκευάζεται από ντομάτες, οι οποίες έχουν μια σειρά από οφέλη: είναι πηγή βιταμινών (συμπεριλαμβανομένης της Α και C), αντιοξειδωτικών και ενώσεων που βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς και μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Οι πίτσες έχουν επίσης αρκετό τυρί (βλ. παραπάνω για γαλακτοκομικά και παγωτάκια), και λαχανικά — και προφανώς γνωρίζεις πόσο καλό κάνουν τα λαχανικά έτσι; Απλά φρόντισε η πίτσα σου να είναι σπιτική για να ξέρεις τι βάζεις μέσα και απόφυγε τις υπερ-κατεψυγμένες επιλογές.

Burger: Κι άλλη πρωτεϊνούλα!

Είτε το απολαύσεις με μοσχαρίσιο κρέας, με κοτόπουλο ή με χορτοφαγικό μπιφτέκι (πιθανώς φτιαγμένο από φακές ή ρεβίθια), έχεις μια ωραιότατη πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών. Μέχρι εκεί όμως. Όλα τα υπόλοιπα (σάλτσες, τυριά, onion rings κ.α.) είναι πολλές, πάρα πολλές θερμίδες και πρέπει να το ξέρεις.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα