1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ & ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ | Ποια συμπληρώματα διατροφής είναι αποτελεσματικά;


Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε το εξής, τα συμπληρώματα όπως δείχνει το όνομά τους συμπληρώνουν και δεν υποκαθιστούν μια ισορροπημένη διατροφή. Κανόνας.

Επειδή όμως συχνά πυκνά βρισκόμαστε σε περιόδους όπου η διατροφή μας πάσχει, ορισμένα από αυτά μπορούν να συμβάλουν με τα οφέλη τους στην γενικότερη υγεία. Μάλιστα η δράση τους αυτή αποδεικνύεται και επιστημονικά.

Δείτε παρακάτω μερικά από τα πιο ωφέλιμα συμπληρώματα για να ενσωματώσετε στην διατροφή σας αν αυτή «πάσχει», πάντα υπό την καθοδήγηση ενός ειδικού.

Ιχθυέλαιο

Τα ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε ψάρια, όπως ο σολομός συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, ενώ βοηθούν στην μείωση των φλεγμονών στο σώμα. Τα συμπληρώματα με ιχθυέλαιο είναι πλούσια σε αυτά τα λιπαρά, τα οποία περιλαμβάνουν το Eicosapentaenoic acid (EPA) και το Docosahexaenoic acid (DHA), επομένως σιγουρευτείτε πώς το συμπλήρωμα που παίρνετε περιλαμβάνει και τους δύο αυτούς τύπους λιπαρών.

Προβιοτικά

Πρόκειται για τα «καλά» βακτήρια που βρίσκονται στο γαστρεντερικό σύστημα, και τα οποία ενισχύουν την ικανότητα του σώματος να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά. Η υγεία του γαστρεντερικού συστήματος επιδρά άμεσα στο ανοσοποιητικό σύστημα, επομένως η λήψη προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει τόσο στην υγεία του εντέρου/στομάχου, όσο και στην αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού. 

Βιταμίνη D

Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη για γερά οστά, υγιές μυϊκό σύστημα και γενικότερη υγεία. Λόγω της έλλειψής της σε αρκετούς ανθρώπους, η λήψη της ως συμπλήρωμα ενδείκνυται, αν στις αιματολογικές οι τιμές της είναι χαμηλές. Ο περισσότερος κόσμος παίρνει αρκετή από τον ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες (15-20 λεπτά αρκούν), όμως τον χειμώνα που περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικό χώρο μπορεί να εμφανιστούν ελλείψεις.

Μαγνήσιο

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό στοιχείο, το οποίο συμβάλει σε εκατοντάδες ενζυμικές διαδικασίες στο σώμα, μεταξύ των οποίων ο μεταβολισμός των τροφών, η σύνθεση των λιπαρών οξεών και των πρωτεϊνών και η μεταφορά των «μηνυμάτων» από το νευρικό σύστημα. Αν μάλιστα καταναλωθεί τις απογευματινές ώρες μπορεί να βοηθήσει στον ύπνο και στην διαχείριση του στρες. (1, 2)  

Κουρκουμίνη

Πρόκειται για μια ουσία με χαρακτηριστικό χρώμα, που περιέχεται στον κουρκουμά και έχει μελετηθεί επαρκώς τα τελευταία χρόνια για τα οφέλη της. Βοηθά στην αντιμετώπιση των φλεγμονών, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Η απορρόφησή της από τον οργανισμό δεν είναι επαρκής αν ληφθεί μόνη της, επομένως συνίσταται η λήψη της σε συμπλήρωμα που περιέχει πιπερίνη/βιοπερίνη, οι οποίες αυξάνουν την απορρόφησή της.

Red yeast rice

Η μαγιά από το κόκκινο ρύζι χρησιμοποιείται ευρέως στην παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, και περιέχει μονακολίνη Κ, η οποία αποτελεί δραστική ουσία σε αρκετές στατίνες ήτοι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την μείωση της χοληστερίνης. Η κατανάλωση της συγκεκριμένης μαγιάς, φαίνεται να μειώνει την ολική χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. 

Πρωτεΐνη

Αν και ο περισσότερος κόσμος λαμβάνει επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης από τη διατροφή, συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων όπως για παράδειγμα οι αθλητές ή όσοι προπονούνται συστηματικά έχουν αυξημένες ανάγκες και πιθανώς να ωφεληθούν από ένα συμπλήρωμα. Στο κομμάτι της αύξησης της μυϊκής μάζας και της μείωσης του λίπους, (1, 2, 3) η πρωτεΐνη είναι «βασίλισσα», ενώ όσον αφορά το είδος πρωτεΐνης σε συμπλήρωμα, η ορού γάλακτος (whey) είναι ιδανική επιλογή μιας και αποτελεί εξαιρετική πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης.

Κρεατίνη

Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα και μελετημένα αθλητικά συμπληρώματα, το οποίο βοηθά παρέχοντας στους μύες τα απαραίτητα «καύσιμα» για να αναπτυχθούν και να δυναμώσουν.  Λειτουργεί αυξάνοντας τα επίπεδα φωσφοκρεατίνης στους μύες, η οποία με τη σειρά της βοηθά στον σχηματισμό της τριφωσφορικής αδενοσίνης, η οποία αποτελεί κάτι σαν ενεργειακό «νόμισμα». 

Διαβάστε περισσότερα για την κρεατίνη εδώ.

Πηγές: Healthline, Huffingtonpost


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα