1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ & ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ | Οι τροφές που θα σε δροσίσουν τις ζεστές μέρες


Για να ξεκινήσουμε από τα βασικά, υπάρχουν τροφές που ανεβάζουν την θερμοκρασία του σώματός σου και άλλες που τη ρίχνουν. Αυτή σε γενικές γραμμές δεν είναι μια εγγενής ιδιότητα των ίδιων των τροφών: Οφείλεται κατά κύριο λόγο στις καύσεις που κάνει ο οργανισμός σου για να τις επεξεργαστεί, εξ ου και τα βαριά, τηγανιτά φαγητά, τα πλούσια σε πρωτεΐνη κρέατα και τα πολλά μπαχάρια σε κάνουν να νιώθεις δυσάρεστα τις μέρες του καύσωνα. Επιπλέον, η αφυδάτωση που είναι ένα συχνό φαινόμενο τους καλοκαιρινούς μήνες, και η οποία εντείνεται από την κατανάλωση καφέ και αλκοόλ, δεν βοηθάει την κατάσταση.

Αφού λοιπόν βγάλαμε από τη μέση τα «προς αποφυγήν» πάμε να δούμε μερικές τροφές που, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό και θρεπτικά συστατικά, έχουν τη σχεδόν μαγική ιδιότητα να μας κρατούν δροσερούς ακόμα και όταν ο υδράργυρος χτυπάει 40άρια.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Το σπανάκι, το κέιλ, το λάχανο και λοιπά φυλλώδη λαχανικά πέρα από τη μεγάλη θρεπτική τους αξία, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, άρα είναι πιο εύκολο για το σώμα να τα χωνέψει. Αυτό σημαίνει ότι δεν δαπανά τόση ενέργεια και επομένως δεν ανεβάζει ιδιαίτερα τη θερμοκρασία του.

Λεμόνι

Εσπεριδοειδή όπως το λεμόνι, έχουν «ψυκτική» επίδραση στο σώμα και βοηθούν στην αποτοξίνωση. Και επειδή αρκετές φορές η συχνή κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι κάπως μονότονη, μερικές σταγόνες μέσα στο νερό μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Αγγούρι

Το αγγούρι περιέχει 96% νερό, που σημαίνει ότι 1 φλιτζάνι αγγούρια έχει περίπου 100 γραμμάρια νερό και μόλις 16 θερμίδες ανά φλιτζάνι. Είναι, επίσης, σούπερ ενυδατικό και η σωστή ενυδάτωση τις ζεστές μέρες είναι ζωτικής σημασίας.

Καρπούζι

230 ολόκληρα γραμμάρια νερού περιέχει μια φέτα καρπούζι (περίπου το 1/16 του καρπουζιού) πράγμα που κάνει το βαθυκόκκινο φρούτο τον απόλυτο καλοκαιρινό βασιλιά.
Ζουμερό, δροσερό και ενυδατικό το καρπούζι είναι από εκείνες τις τροφές που λειτουργούν σαν εσωτερικά… κλιματιστικά.

Φράουλες

Με περιεκτικότητα σε νερό 90%, οι φράουλες είναι ένα εξαιρετικό φρούτο για την σωστή ενυδάτωση του οργανισμού. Μισό φλιτζάνι φράουλες ισοδυναμεί με περίπου 76 γραμμάρια νερό.

Σέλινο

Το σέλινο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό: περίπου στο 95%. Ένα φλιτζάνι σέλινο είναι περίπου ισοδύναμο με 100 γραμμάρια νερό. Περιέχει επίσης, εκτός από τις προφανείς φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή, βιταμίνες και μέταλλα, πολλά περισσότερα δηλαδή οφέλη από την υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό.

Νερό καρύδας

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και οι ηλεκτρολύτες στο νερό καρύδας το καθιστούν αποτελεσματικό τόσο για την ενυδάτωση του οργανισμού τους ζεστούς μήνες όσο και για την ανακούφιση από τη ζέστη.

Μέντα

Είναι γνωστή για τις «ψυκτικές» της ιδιότητες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε μενθόλη, μια ουσία η οποία μας κάνει να νιώθουμε πιο δροσεροί. Καταναλώνεται ιδανικά σε κρύο τσάι (και όχι σε μοχίτο, τα είπαμε για το αλκοόλ στην αρχή) αλλά προστίθεται εύκολα και στις σαλάτες σου.

Με πληροφορίες από το Iatronet.gr 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα