1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ & ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ | Οι απαραίτητες βιταμίνες για να πιάσουμε την άνοιξη


Γράφει η Χριστίνα Αλεξοπούλου – Διατροφολόγος

Πολλές φορές λόγω της δύσκολης καθημερινότητάς μας και των πολλών υποχρεώσεών μας, νιώθουμε έντονη κούραση, ατονία και αδυναμία, κάτι που μας κάνει αρκετά συχνά να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις απαιτήσεις.

Όμως η άνοιξη είναι μια καλή αφορμή για να ενισχύσουμε το διαιτολόγιό μας με τρόφιμα που θα μας αναζωογονήσουν.

Υπάρχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία και βιταμίνες, τα οποία κάνουν σημαντική δουλειά στο σώμα μας, τονώνοντάς το, βοηθώντας τη λειτουργία του εγκεφάλου και παρέχοντάς του την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεται.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε κάποια θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που συνεισφέρουν σε αυτές τις λειτουργίες, καθώς και τα τρόφιμα στα οποία τα συναντάμε:

Bιταμίνη C: Βασική βιταμίνη για τόνωση του οργανισμού μας και ενίσχυση της ενέργειάς μας. Υπάρχει σε αφθονία στο ακτινίδιο, στις φράουλες, στα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, μανταρίνια, λεμόνι, γκρέιπφρουτ), στο μάνγκο, στην παπάγια, στο μπρόκολο, στην κόκκινη και πράσινη πιπεριά, στην ντομάτα, στην πατάτα, στο λάχανο και στο κουνουπίδι.

Βιταμίνη Α και καροτενοειδή:  Περιέχεται στα φρούτα και λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα (ντομάτα, καρότο, κολοκύθα, γλυκοπατάτα, βερίκοκο, ροδάκινο, πεπόνι, μάνγκο). Λιγότερο πλούσιες πηγές είναι τα λαχανικά με βαθύ πράσινο χρώμα (σπανάκι, πράσο, μαρούλι και τα διάφορα χόρτα).

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β12: Είναι απαραίτητες βιταμίνες καθώς συμμετέχουν στη μετατροπή των θρεπτικών συστατικών σε ενέργεια. Τροφές που περιέχουν βιταμίνες του Β συμπλέγματος είναι οι ακόλουθες:

Bιταμίνη Β1: Τη συναντάμε στα ολικής άλεσης προϊόντα, στα εμπλουτισμένα δημητριακά, στο κρέας (χοιρινό, μοσχαρίσιο, συκώτι), στο ψάρι, στα όσπρια και στους ξηρούς καρπούς.

Bιταμίνη Β2: Περιέχεται στα εντόσθια κρέατος και στο συκώτι, στα αβγά, στο γάλα, στα σκληρά τυριά, στα μανιτάρια, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, λάχανο, μπρόκολο, σπανάκι, χόρτα), στα μη αποφλοιωμένα δημητριακά και στα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Bιταμίνη Β3: Υπάρχει σε όλα τα πλούσια σε πρωτεΐνη τρόφιμα, όπως είναι το κρέας, το συκώτι, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης και οι ξηροί καρποί.

Βιταμίνη Β5: Περιέχεται στα εντόσθια, στα μανιτάρια, στον τόνο και στο αβοκάντο

Βιταμίνη Β6: Πλούσιες πηγές είναι τo κρέας, το συκώτι, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα πουλερικά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι πατάτες, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Βιταμίνη Β12: Όλες οι τροφές ζωικής προέλευσης, αλλά ιδιαίτερα πλούσιες πηγές είναι τα εντόσθια των ζώων. Eπίσης, τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Τρόφιμα φυτικής προέλευσης δεν περιέχουν βιταμίνη Β12.

Φυλλικό οξύ: Περιέχεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, πράσο, μαρούλι και τα διάφορα χόρτα), ενώ φυλλικό οξύ έχουν και τα εσπεριδοειδή. Πέρα από τα φρούτα και τα λαχανικά, φυλλικό οξύ υπάρχει και στο κρέας, τα εντόσθια, το συκώτι και τα όσπρια.

Αντιοξειδωτικές ουσίες: Η πλειοψηφία των φρούτων και λαχανικών (καρπούζι, εσπεριδοειδή, ακτινίδιο, ντομάτα, καρότο, κρεμμύδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο) περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η γλουταθειόνη, η κερκετίνη, η λουτεϊνη, οι ινδόλες και το λυκοπένιο, οι οποίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό μας παρέχοντάς του τόνωση και ενέργεια.

Νερό: Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και ήπια αφυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό, να μειώσει την ενέργεια μας και συνεπώς να μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να πίνουμε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, και όχι μονάχα το πρωί που ξυπνάμε ή το βράδυ πριν κοιμηθούμε.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα