1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ & ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ | Γιατί το λάχανο-καρότο είναι διατροφικός θησαυρός


Η δημοφιλέστερη από τις χειμωνιάτικες σαλάτες είναι νόστιμη (και γίνεται ακόμα νοστιμότερη με το κατάλληλο dressing) είναι ανθεκτική, καθότι διατηρείται στο ψυγείο περισσότερες μέρες από τα μαρουλοειδή, κυκλοφορεί και έτοιμη κομμένη για τους τεμπέληδες εξ ημών, και είναι και θρεπτικότατη. Τι ακριβώς εννοούμε θρεπτικότατη; Όλα θα σου τα πούμε, τίποτα δεν θα κρύψουμε.

Κατ’ αρχάς, το λάχανο είναι ο πιο εύκολος τρόπος να λάβουμε βιταμίνη Κ, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Είναι, επιπλέον, πλούσιο σε μαγγάνιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη Β6. Τα οφέλη του, όμως, δεν τελειώνουν εδώ: Κάποια φυτοσυστατικά του δρουν ως αντιοξειδωτικά, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες προτού προκαλέσουν ζημιά στο DNA και τις κυτταρικές μεμβράνες.

Η φυσική συνέργεια που ως αποτέλεσμα έχει τη βελτίωση της ικανότητας των κυττάρων μας να «αφοπλίζουν» και να απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες και τις τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των καρκινογόνων μορίων, είναι το στοιχείο που καθιστά τα λαχανικά που ανήκουν στην ομάδα των κραμβοειδών, του λάχανου περιλαμβανομένου, πιο αποτελεσματικά όσον αφορά την προστατευτική τους δράση ενάντια στον καρκίνο, σε σύγκριση με άλλα λαχανικά και φρούτα.

Όπως, μάλιστα, διαβάζουμε στο Iatronet.gr, έρευνες έδειξαν ότι άτομα που καταναλώνουν λαχανικά αυτής της κατηγορίας διατρέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, του παχέος εντέρου και του πνέυμονα, ακόμη και συγκριτικά με άτομα που καταναλώνουν συχνά άλλα λαχανικά.

Το καρότο, τώρα, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α: Ένα μόλις καρότο παρέχει το υπερδιπλάσιο της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (210%). Πώς το κάνει αυτό; Το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο, που δίνει στα καρότα το πορτοκαλί τους χρώμα, απορροφάται από το έντερο και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α κατά τη διαδικασία της πέψης. Το καρότο είναι, επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C, ασβέστιο, σίδηρο, φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο.

Σύμφωνα πάντα με το Iatronet.gr, αρκετές μελέτες υποστηρίζουν ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου αλλά και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ένα από αυτά τα λαχανικά είναι και το καρότο, που περιέχει τα αντιοξειδωτικά συστατικά καροτενοειδή, τα οποία ελαττώνουν την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών στο σώμα.

Μία άλλη μελέτη έδειξε πως οι καπνιστές που δεν καταναλώνουν καρότα αντιμετώπιζαν τριπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων σε σχέση με τους καπνιστές που έτρωγαν καρότα περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα. Επίσης, ιαπωνική έρευνα διαπίστωσε ότι το β-καροτένιο σχετίζεται με την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ μελέτη του Χάρβαρντ κατέληξε στο συμπέρασμα πως το β-καροτένιο μπορεί επίσης να αποτρέψει την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη στους νεότερους άνδρες.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα