1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ & ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ | Αυτά είναι τα πιο ωφέλιμα φρούτα


Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι ό,τι φρούτο και να καταναλώσετε κάνετε καλό στον οργανισμό σας. Κάθε φρούτο (και λαχανικό) σε μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό ενισχύει το σώμα μας με πληθώρα θρεπτικών συστατικών.

Κάποια φρούτα όμως, «σκοράρουν» ψηλότερα στον πίνακα με τα πιο θρεπτικά «συμπυκνωμένα» φρούτα και λαχανικά (δείτε τον εδώ). 

Ποια είναι αυτά;

Φράουλες

Μακράν το πιο θρεπτικό φρούτο της οικογένειας των μούρων, οι φράουλες έχουν περισσότερη βιταμίνη C από κάθε φρούτο (20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ανά 100 γρ.), και 170 mg Κάλιο. Είναι επίσης πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή, τα οποία θωρακίζουν την υγεία της καρδιάς και μπορούν να προλάβουν τον διαβήτη.

Γκρέιπφρουτ (λευκό)

Περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών Α, Β και C και μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο. Καταναλώνοντας μισό γκρέιπφρουτ λαμβάνετε μόλις 39 θερμίδες, και καλύπτετε αμέσως το 75% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C.

Γκρέιπφρουτ (ροζ ή κόκκινο)

Με την χαρακτηριστική τους λευκή σάρκα τα ροζ ή κόκκινα γκρέιπφρουτ δίνουν το 100% της ΣΗΠ βιταμίνης C ανά μερίδα (1 φρούτο), ενώ περιέχουν επίσης 160mg Καλίου.

Βατόμουρα

Όχι μόνο έχουν τέλεια γεύση αλλά είναι και «βόμβα» θρεπτικών συστατικών. Είναι πλούσιες πηγές σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και σεληνίου, ενώ ένα φλιτζάνι με τον χυμό τους περιέχει το 50% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης C και Ε. Επίσης, έχουν ωμέγα – 3 λιπαρά, τα οποία ωφελούν την καρδιά.

Λάιμ

Μην τα βάζετε μόνο στα κοκτέιλ. Τα πράσινα σούπερ φρούτα είναι άκρως… ενισχυμένα σε βιταμίνη C, παρέχοντας το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ανά 100 γραμμάρια. Είναι επίσης καλή πηγή διαιτητικών ινών και περιέχουν πολλές ακόμα θρεπτικές ουσίες σε μικρές ποσότητες (Νάτριο, Κάλιο, Φώσφορος, Μαγνήσιο, Σίδηρος, Ασβέστιο κ.α.). Σημειωτέον, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. 

Πορτοκάλια

Ακόμα ένα άκρως θρεπτικό εσπεριδοειδές. Μόλις ένα πορτοκάλι την ημέρα μας δίνει το 130% της ΣΗΠ βιταμίνης C, και 250 mg Κάλιο. Είναι επίσης πλούσια σε φλαβονοειδή, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και δρουν ως αντιοξειδωτικά. Μια έρευνα μάλιστα, έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση πορτοκαλιών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος στις γυναίκες. 

Λεμόνια

Τατάν! Ιδού το πιο συμπυκνωμένο θρεπτικά φρούτο όλων. Το λεμόνι είναι φορτωμένο με βιταμίνη C και ίνες, και ο μόνος λόγος να μην το καταναλώσετε είναι αν έχετε ευαίσθητο σμάλτο. Κατά τα άλλα σε συνδυασμό με νερό αποτελεί έναν σούπερ θρεπτικό συνδυασμό ενυδάτωσης και υγείας.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα