1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Αυτά είναι τα βασικά συστατικά που χρειάζεται να έχει μία σχέση για να αντέξει στο χρόνο!


Όλοι θυμόμαστε αυτές τις πρώτες στιγμές μιας γνωριμίας, ένα γλυκό βλέμμα, ένα χάδι και λόγια που άγγιξαν την καρδιά μας και ήταν ικανά να μας φέρουν κοντά με έναν άνθρωπο και να τον αγαπήσουμε.

Η αλήθεια είναι πως η αγάπη είναι ένα πολύ κεντρικό και βασικό συναίσθημα στη ζωή μας και αυτό ουσιαστικά χρειάζεται για να υπάρξει μία αληθινή σχέση.

Αυτά τα έντονα συναισθήματα του πρώτου καιρού δεν κρατάνε συνήθως πολύ σε μία συντροφική σχέση και όταν περάσει καιρός είναι η κατάλληλη στιγμή που χρειάζεται να δώσουμε αυτά τα απαραίτητα συστατικά στη σχέση μας ώστε να την κάνουμε δυνατή.

Ακόμα και τα ελαττώματά του συντρόφου μας στην αρχή φαίνονται γλυκά, στην πορεία όμως τα συναισθήματά μας αλλάζουν και χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια από εμάς για να διατηρήσουμε αυτό το χαμόγελο και την χαρά μέσα στη σχέση μας.

Τι είναι αυτό που χρειάζεται να κάνουμε;

Ουσιαστική επικοινωνία

Η έλλειψη επικοινωνίας μέσα στη σχέση μας είναι ο κυριότερος παράγοντας που οι άνθρωποι απομακρύνονται, αποξενώνονται και φτάνω να αποστασιοποιούνται συναισθηματικά.

Η ουσιαστική και βαθιά επικοινωνία δεν έχει να κάνει με την ενημέρωση για το ποιος θα πάει στο σουπερμάρκετ, τι ώρα επιστρέψαμε ή τι φαγητό θα φάμε σήμερα.

Η βαθιά επικοινωνία περιλαμβάνει όσα σκεφτόμαστε, νιώθουμε και θέλουμε να εκφράσουμε και να μοιραστούμε με το σύντροφό μας.

Για παράδειγμα είναι πολύ διαφορετικό από το να θυμώσουμε ή να γκρίνιαξουμε στο σύντροφό μας λέγοντάς του «δεν με σκέφτεσαι καθόλου όλη την ημέρα και αδιαφορείς για εμένα» επειδή δεν μας παίρνει ένα τηλέφωνο όταν είναι στη δουλειά, από το να του πούμε «όταν δεν με παίρνεις τηλέφωνο για να δεις έστω τι κάνω, αισθάνομαι ότι δεν είμαι σημαντική και δεν σου λείπω».

Ο δεύτερος τρόπος εκφράζει το συναίσθημά μας και βοηθάει και τον άλλον να κατανοήσει την συμπεριφορά μας και το πως νιώθουμε. Χρειάζεται λοιπόν να αρχίσουμε να μιλάμε περισσότερο για τα συναισθήματά μας παρά να κατηγορούμε τον σύντροφό μας για αυτά. Τότε θα μας ακούσει και εκείνος διαφορετικά.

Αμοιβαίος σεβασμός και κατανόηση

Είναι πολύ σημαντικό μέσα σε μία σχέση να κατανοούμε ότι και ο σύντροφος μας έχει τις δικές του προσωπικές ανάγκες και επιθυμίες, αλλά και να μπορούμε να τις σεβαστούμε. Δεν είναι κακό να θέλουμε να περάσουμε διαφορετικά ένα απόγευμα, ούτε εάν διαφωνούμε σε κάτι γιατί το βλέπουμε από διαφορετική οπτική γωνία.

Όταν ο καθένας μπορεί να σεβαστεί την επιλογή του άλλου ακόμη κι αν έχει μια διαφορετική άποψη ή αν επιθυμεί κάτι διαφορετικό εκείνη την ώρα χτίζετε ένα πιο σταθερό πλαίσιο εμπιστοσύνης και ασφάλειας μέσα στη σχέση.

Επίσης, στα πλαίσια του σεβασμού και της κατανόησης είναι και το να μπορούν και τα δύο μέλη να βρουν συμβιβαστικές και κοινές λύσεις σε ότι αφορά την κοινή τους ζωή.

Συγχώρεση

Η συγχώρεση είναι ένα απαραίτητο συστατικό για κάθε σχέση. Χρειάζεται να μην ξεχνάμε πως όλοι μπορεί να κάνουμε λάθη και να έχουμε ελαττώματα αρκεί, να μπορούμε κιόλας να συγχωρέσουμε κάποια από αυτά στον άλλον όταν φυσικά αυτά δεν μας προσβάλλουν ή δεν παραβιάζουν τα προσωπικά μας όρια.

Σίγουρα όταν κάτι δε γίνεται με κακή πρόθεση και όταν υπάρχει θέληση και σεβασμός προς τον άλλον, τότε είναι σημαντική η συγχώρεση.

Για να νιώθουν και τα δύο μέλη όμορφα μέσα σε μία σχέση χρειάζεται ο καθένας να μπορεί να συγχωρέσει τον άλλον για τα λάθη ή τα ελαττώματά του και να δίνει χρόνο για να τα διορθώσει ή να τα προσαρμόσει σύμφωνα και με τις δικές μας ανάγκες.

Φυσικά, μπορεί να έρθουν στιγμές ή καταστάσεις που είναι δύσκολο να τις διαχειριστούμε τότε θα μπορούσε να βοηθήσει η συμβουλή ενός ειδικού ή ακόμη και η θεραπεία ζεύγους προκειμένου να ακουστούν οι απόψεις και των δυο και να καταλήξουν σε κάποιες λύσεις.

Αγγελική Καβαλλιεράτου, Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος, Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Tel: 6983433267 | Site:  www.aggelikikavallieratou.gr

Δείτε ακόμα: 

Πώς να χειριστείς τους τσακωμούς με τον σύντροφό σου αν εκείνος δεν σε ακούει ποτέ!

3 stars του Hollywood, που είναι παντρεμένοι πάνω από 30 χρόνια, αποκαλύπτουν το μεγάλο μυστικό της ευτυχίας τους

6 tips που αξίζει να δοκιμάσεις αυτό το Σαββατοκύριακο για να βελτιώσεις τη σχέση σου μέχρι τη Δευτέρα




Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα