1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tουρκια

Απάντηση της Ελλάδας με αντι-Navtex στη νέα παράνομη Navtex της Τουρκίας

Με αντι-Navtex απαντά η Ελλάδα στη νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, παρατείνοντας μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου την πλεύση του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.


«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι», ανέφεραν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX. «Ποιος καλεί προσχηματικά σε διάλογο και ποιος τον εννοεί πραγματικά», πρόσθεταν χαρακτηριστικά.

Μετά την ναυτική οδηγία για άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο από 1η έως 2 Σεπτεμβρίου, η Τουρκία εξέδωσε και άλλη για το Oruc Reis, μερικές ώρες πριν από τη λήξη της προηγούμενης και ενώ οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συζητούν τον κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Η νέα παράνομη Νavtex περιλαμβάνει στο μεγαλύτερο μέρος της την Ελληνική υφαλοκρηπίδα. «Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι», αναφέρουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα.

Η Άγκυρα δέσμευσε διαφορετική περιοχή, πιο νότια και πιο δυτικά, ώστε να συνεχιστούν οι έρευνες του Oruc Reis, αλλά ουσιαστικά λείπουν κάποια σημεία, και πιθανότατα να έχουν αφαιρεθεί δυο «προεξοχές» από την προηγούμενη παράνομη ναυτική οδηγία που «κλείδωσε» από τις 10 Αυγούστου.

Η νέα αυτή –παράνομη- οδηγία προς ναυτιλομένους έχει ισχύ μέχρι την 20 Σεπτεμβρίου.

Στη νέα παράνομη Navtex έχουν αλλάξει οι συντεταγμένες, ενώ δεν αναφέρεται ότι πρόκειται για παράταση ή επέκταση της προηγούμενης.

Την ίδια στιγμή πάντως τα «Ελληνικά φτερά» που βρίσκονται στην Κύπρο πολλαπλασιάστηκαν καθώς με αιφνιδιαστική κίνηση F-16 από τη Σούδα πέταξαν στη Μεγαλόνησο και βρέθηκαν στον αέρα τόσο με τα αεροσκάφη που ήδη έχουν μετασταθμεύσει αλλά και τα γαλλικά Rafale.

-Την όλη αεροπορική επιχείρηση συντόνιζε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος από το Εθνικό κέντρο Επιχειρήσεων μαζί με τους Αρχηγούς της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο Γιώργο Μπλιούμη και τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη.

Ανώτατες πηγές κάνουν λόγο για ιστορική στιγμή να βρίσκονται στην Κύπρο σχεδόν δέκα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας και να συνεκπαιδεύονται με τα γαλλικά μαχητικά.

Πάντως τα τουρκικά μαχητικά αν και έφτασαν σε κοντινή απόσταση, δεν προχώρησαν περισσότερο, ενώ την ίδια ώρα και επιπλέον μαχητικά που υποστήριζαν την αποστολή δεν επέτρεπαν κάτι τέτοιο.

Ενδεικτικό είναι ότι χθες οι αερομαχίες έφτασαν τις 14. Ο δε αριθμός των οπλισμένων αεροσκαφών όπου συγκεντρώθηκαν στον ουρανό του Αιγαίου δείχνει την επικινδυνότητα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Η Τουρκία έκανε παραβιάσεις με 27 αεροσκάφη, τα 18 ήταν οπλισμένα ενώ ανάλογος ήταν και ο αριθμός των ελληνικών μαχητικών.

Μάλιστα προσπάθησαν οι Τούρκοι από τα ανατολικά της Ρόδου, του Καστελόριζου, της Καρπάθου να βρουν διαδρόμους που θα τους οδηγούσαν σε μια παρενόχληση των Ελληνικών αεροσκαφών που συνεκπαιδεύονταν με τα πλοία του στόλου, αλλά η Πολεμική Αεροπορία ήταν εκεί δημιουργώντας εναέριο φραγμό.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Μοιράσου το άρθρο:

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα