1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ορθοδοξια

Ανώνυμος Νεομάρτυς από την Κρήτη


Ανώνυμος Νεομάρτυς από την Κρήτη

Κρήτη

Μαρτύρησε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τον Ιούλιο του 1811

Ο άγιος καταγόταν από την Κρήτη, από ευσεβείς γονείς . Στην ηλικία των είκοσι ετών εργαζόταν με μισθό σε κάποιο τούρκο αγά από την Κρήτη. Όταν ήταν με τον αφέντη του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ,κάποια νύχτα ο αγάς του ζήτησε να κοιμηθεί μαζί του, καθώς υπήρχε συνήθεια στους τούρκους να έχουν και αγόρια εκτός από γυναίκες . Ο άγιος, όπως ήταν φυσικό, αρνήθηκε, ως ευσεβής και θεόφρων που ήταν. Ο αγάς οιστρηλατούμενος από το άνομο πάθος προσπάθησε να τον βιάσει. Ο μάρτυρας αντιστεκόταν με όλες του τις δυνάμεις και μη έχοντας πώς αλλιώς να απαλλαγεί από τα μιαρά χέρια του άρπαξε μια από τις μαχαίρες του αγά και έσφαξε τον Ισμαηλίτη, καθώς άλλοτε ο Φινεές τον Μαδιανίτη.Το πρωί οι φίλοι και οι συμπατριώτες του αγά συνέλαβαν τον νεαρό Κρητικό και τον οδήγησαν στον δικαστή. Εκείνος εξέτασε την υπόθεση και θεώρησε ότι δεν υπάρχει κατηγορία εναντίον του και τον άφησε ελεύθερο. Μετά από δυο ημέρες όμως τον συνέλαβαν πάλι και τον έφεραν ξανά στο δικαστήριο, όπου βασανίστηκε με ραβδισμούς και μαστίγωση και ομολόγησε όλη την αλήθεια. Τον πίεσαν τότε να αλλαξοπιστήσει με αντάλλαγμα να του χαριστεί η ζωή.

Ο άγιος με κανένα τρόπο δεν δεχόταν καν να ακούσει να εξισλαμισθεί και συνεχώς φώναζε με όλη του την δύναμη: Χριστιανός είμαι και Χριστιανός εύχομαι να πεθάνω, ενώ συγχρόνως κατηγορούσε και διακωμωδούσε τους σοδομίτες. Τον καταδίκασαν σε θάνατο δι’ απαγχονισμού, τον οποίο δέχθηκε με μεγάλη χαρά.

Το τίμιο λείψανό του έμεινε κρεμασμένο δύο ημέρες και μετά το κατέβασαν και το έθαψαν στην άμμο.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα