1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Αιτίες αυξημένης και μειωμένης σεξουαλικής ορμής

Η σεξουαλική ορμή ή libido είναι η επιθυμία ενός ατόμου να έχει σεξουαλική επαφή. Όταν η  επιθυμία για σεξ είναι μειωμένη το άτομο έχει μειωμένη σεξουαλική ορμή, ενώ αντίστοιχα η αυξημένη επιθυμία για σεξ αντιστοιχεί σε αυξημένη σεξουαλική ορμή.

Ορισμένοι από τους βασικούς λόγους που εξηγούν την αυξημένη σεξουαλική ορμή σε ένα άτομο είναι:

Η  τακτική φυσική δραστηριότητα: Η σχετική έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα που ασκούνται συστηματικά έχουν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής ορμής. 

Η χρήση ουσιών: Κάποιες διεγερτικές ουσίες, όπως είναι η κοκαΐνη ενδέχεται να αυξήσουν τη libido.

Οι αλλαγές στους νευροδιαβιβαστές: Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής. Τα άτομα με νόσο Parkinson που λαμβάνουν θεραπεία αποκατάστασης με ντοπαμίνη ενδέχεται να εμφανίσουν υπερσεξουαλικότητα και σεξουαλικές εμμονές.  

Η τεστοστερόνη: Παλαιότερες μελέτες έχουν αναδείξει μια συσχέτιση ανάμεσα στα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες και την αυξημένη σεξουαλική επιθυμία.   

Παράλληλα υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο θα μπορούσε να έχει μειωμένη σεξουαλική ορμή. Οι κυριότεροι είναι:

-Η εμμηνόπαυση: Οι μελέτες που εξετάζουν τη γυναικεία  libido τονίζουν ότι κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης οι σεξουαλικές ορμόνες μειώνονται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια μείωση στη σεξουαλική ορμή και τη διέγερση.

-Η κουλτούρα και η θρησκεία: Τα άτομα που είναι βαθιά θρησκευόμενα  ή αυτά που ακολουθούν πιστά θρησκευτικές και πολιτιστικές παραδόσεις αρκετά συχνά έχουν χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας. 

– Η ψυχική υγεία: Ερευνητικά εξάρματα δείχνουν ότι άνδρες και γυναίκες με προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνιση κάποιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη σεξουαλική ορμή. 

– Η ηλικία: Η σεξουαλική ορμή παρουσιάζει διακυμάνσεις καθώς ένα άτομο μεγαλώνει σε ηλικία. Μια σχετική ανασκόπηση τονίζει ότι μετά τα 60 τα άτομα εμφανίζουν μια μείωση της libido.

– Η παχυσαρκία: Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν μια σύνδεση ανάμεσα στην παχυσαρκία και τη σεξουαλική δυσλειτουργία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη σεξουαλική ορμή. 

– Τα χρόνια νοσήματα: Τα χρόνια προβλήματα υγείας, όπως είναι ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, μπορούν επίσης να προκαλέσουν σεξουαλική δυσλειτουργία και κατ’ επέκταση να έχουν αρνητική επίδραση στη σεξουαλική ορμή. Ειδικά στην περίπτωση του διαβήτη μια μελέτη τονίζει ότι η σεξουαλική ορμή επηρεάζεται τόσο από καθαρά βιολογικούς παράγοντες, όπως είναι η καταστροφή των νεύρων, όσο και από ψυχολογικούς όπως είναι τα προβλήματα αυτοεικόνας. 

– Η εγκυμοσύνη: Μια μελέτη βρήκε ότι οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να έχουν μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η μειωμένη σεξουαλική ορμή. 

– Η ικανοποίηση από τη σχέση: Σύμφωνα με ερευνητικά ευρήματα η  libido ορισμένων γυναικών μειώνεται όταν δεν είναι ικανοποιημένες από τη σχέση. 

Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής: Ορισμένα φάρμακα και θεραπείες ενδέχεται να επιφέρουν μείωση στη σεξουαλική ορμή  ενός ατόμου. Πιο συγκεκριμένα η χημειοθεραπεία μειώνει τη σεξουαλική ορμή τόσο στους άνδρες καθώς μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης τους, όσο και στις γυναίκες καθώς προκαλεί πρώιμη εμμηνόπαυση. Επίσης με μειωμένη σεξουαλική ορμή έχει συνδεθεί η λήψη αντισυλληπτικών καθώς και η αντικαταθλιπτική αγωγή. 

Σεν κάθε περίπτωση εάν ένα άτομο ανησυχεί για τη σεξουαλική του ορμή κάλο είναι να το συζητήσει με τον ιατρό του. Είναι πολύ πιθανό η διάφορα που νιώθει να είναι μέσα στο φυσιολογικό πλαίσιο των διακυμάνσεων  και η αποκατάσταση της ικανοποιητικής για το άτομο σεξουαλικής ορμής να επέλθει με μικρές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής όπως είναι  η αύξηση τους ύπνου και η συχνότερη φυσική άσκηση. Σε άλλες περιπτώσεις ο ιατρός μπορεί να εντοπίσει την αιτία της διαταραχής της libido και να προτείνει τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισής της. 

www.andrologia.gr 

 



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα