1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Έχετε μια μικρή τρύπα στο εσωτερικό βλέφαρο! Ποιος ο ρόλος της – Βρείτε την στον καθρέφτη!


Ένα μικρό άνοιγμα, το δακρυϊκό σημείο, βρίσκεται στο εσωτερικό μέρος του βλεφάρου, στη συμβολή του δακρυϊκού και του βλεφαροφόρου τμήματος (δακρυϊκή θηλή).

Τόσο το άνω όσο και το κάτω βλέφαρο έχουν από μία τρύπα, η οποία ονομάζεται δακρυϊκό σημείο (lacrimal punctum).

Τα δακρυϊκά σημεία είναι στραμμένα προς την οφθαλμό και συνήθως φαίνονται μόνο εάν τραβήξετε και αναστρέψετε το εσωτερικό. Κάθε τρύπα ανοίγει σε έναν σωλήνα, το δακρυϊκό κανάλι.

Τα δακρυϊκά σημεία εντοπίζονται στο χείλος των βλεφάρων. Αποτελούν το πρώτο όργανο συλλογής των δακρύων για την αποχέτευσή τους προς τη μύτη.

Σε ορισμένα άτομα αυτές οι τρύπες είναι μεγαλύτερες και πιο εμφανείς από άλλα άτομα. Ωστόσο, εάν πλησιάσετε έναν καθρέφτη, θα πρέπει να μπορείτε να δείτε μια μικρή τρύπα σε σχήμα αμυγδάλου περίπου 2 χιλιοστά μακριά από την εσωτερική γωνία κάθε κάτω βλεφάρου.

Αυτή η τρύπα δεν παράγει δάκρυα, αν και είναι μέρος του συστήματος υδρορροών και αποστράγγισης του ματιού. Είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο υγραίνεται η μύτη σας, όταν κλαίτε.

Αλλά η καθαυτή τρύπα δεν παράγει δάκρυα. Αυτή η δουλειά, φυσικά, ανήκει στον δακρυϊκό πόρο. Ο ρόλος της τρύπας είναι να στραγγίζει αυτά τα δάκρυα.

Είναι λίγο σαν το άνοιγμα ενός καναλιού που συνδέει το μάτι με τον δακρυϊκό σάκο. Από αυτόν τον σάκο, τα δάκρυα ρέουν μέσω του δακρυϊκού πόρου στην μύτη, γι’ αυτό και έχετε καταρροή όταν κλαίτε, ή γιατί μερικές φορές νιώθετε σαν μπορείτε να γευτείτε δάκρυα στο πίσω μέρος του λαιμού σας.

δακρυϊκό σημείο

Υπάρχει μια ιατρική διαδικασία που περιλαμβάνει την τοποθέτηση μικροσκοπικών ταπών σε σχήμα κυλίνδρου σε αυτές τις τρύπες για να σταματήσει η ξηροφθαλμία. Αυτό βοηθά στο να σταματήσει το μάτι να αποστραγγίζει τα δάκρυα, διατηρώντας τα υγρά, υγιή και καλύτερα προστατευμένα από μολύνσεις.

Επίσης, το σύστημα αποστράγγισης του δακρυϊκού σημείου μπορεί μερικές φορές να αποτύχει και να αντιστρέψει τη ροή των δακρύων. Γι’ αυτό και δάκρυα, αέρας, αίμα, ακόμα και άλλα υγρά μπορεί να βγαίνουν από αυτές τις τρύπες.

Είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο μερικοί άνθρωποι έχουν δάκρυα από αίμα ή που κάποιοι καταφέρνουν τεχνηέντως να εκτοξεύουν γάλα από τα μάτια τους!

Μάλιστα, ένας Τούρκος που ονομάζεται lker Yilmaz κατέχει παγκόσμιο ρεκόρ για την εκτόξευση γάλακτος από το μάτι του σε απόσταση 2 μέτρα και 79,5 εκατοστά. Σοβαρά όμως, μην το δοκιμάσετε στο σπίτι, διότι είναι ένας σίγουρος τρόπος για να προκαλέσετε μια δυσάρεστη μόλυνση στα μάτια σας.

Πηγές: https://www.iflscience.com, https://www.sciencedirect.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο καλύτερος τρόπος για να θωρακίσετε την όρασή σας μετά τα 50

Οθόνη υπολογιστή: Σε τι απόσταση πρέπει να είναι από τα μάτια σας

«Πετάει το μάτι» σας; Δείτε τι μπορεί να συμβαίνει και πώς σταματάει

Τι είναι ΑΥΤΑ τα σημάδια που καμιά φορά… αιωρούνται στα μάτια σας

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα