1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Έρευνα: Οι άνδρες δέχονται περισσότερες διακρίσεις από τις γυναίκες


Θα περίμενε κανείς οι γυναίκες να πέφτουν πιο συχνά θύματα διακρίσεων από τις γυναίκες. Κι όμως! Νέα έρευνα Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων δείχνει το ακριβώς αντίθετο. Τουλάχιστον στις περισσότερες χώρες του πλανήτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ στη Βρετανία και το Πανεπιστήμιο του Μισούρι- Κολούμπια στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν στοιχεία από 134 χώρες.
Τα αποπτελέσματα της έρευνας τους δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Plos One».

Ο επικεφαλής της έρευνας Ντέιβιντ Γκέρι και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως το ισχυρό φύλο δέχεται αυστηρότερες ποινές για εγκλήματα, είναι δέσμιο της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας και καταγράφει τους περισσότερους θανάτους στο χώρο της εργασίας. Μάλιστα, οι άνδρες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε 91 χώρες ενώ οι γυναίκες σε 43.
Στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία οι άνδρες δέχονται τις περισσότερες διακρίσεις ενώ οι χώρες που είναι πιο εχθρικές για το ωραίο φύλο είναι η Ιταλία, το Ισραήλ και η Κίνα.

Στη λίστα με τις χώρες που είναι οι καλύτερες σε θέματα ισότητας, η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη θέση ενώ η Ελλάδα καταλαμβάνει την 38η θέση και η Κύπρος την 52η. Στη χώρα μας οι γυναίκες έχουν καλύτερη μεταχείριση από τους άνδρες, με βάση πάντα τα αποτελέσματα της έρευνας. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο.
Η χώρα που θεωρείται ιδιαίτερα ευνοική για τις γυναίκες έναντι των ανδρών θεωρείται η Σαουδική Αραβία, με βαθμολογία -0,001554.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν έναν δείκτη ανισότητας των δύο φύλων για να κάνουν την αξιολόγησή τους λαμβάνοντας υπόψη τρεις παράγοντες: τις ευκαιρίες στην εκπαίδευσης, το υγιές προσδόκιμο ζωής και την γενική ικανοποίηση για τη ζωή.

Αναπτύσσοντας μία βάση δεδομένων που αποκρυπτογραφεί τις διακρίσεις μιας χώρας «Βασικός Δείκτης Ανισότητας των Φύλων (BIGI)», οι επιστήμονες διενήργησαν την έρευνα που δείχνει ότι, το μηδέν είναι ένα τέλειο αποτέλεσμα υποδεικνύοντας την απόλυτη ισοτιμία μεταξύ των δύο φύλων. Η Ιταλία βρίσκεται πιο κοντά στο μηδέν με βαθμολογία 0,00021 με τους εκπροσώπους του ισχυρού φύλου να ευνοούνται.

Όπως λέει ο Δρ. Γκέρι: «Επιδιώξαμε να διορθώσουμε την προκατάληψη προς τα ζητήματα των γυναικών μέσα στα υπάρχοντα μέτρα και παράλληλα να αναπτύξουμε ένα απλό μέτρο που είναι χρήσιμο σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, ανεξάρτητα από το επίπεδο οικονομικής τους ανάπτυξης ».

«Αν υπάρχει αρνητικό πρόσημο, αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες έχουν καλύτερη μεταχείριση κι εάν η βαθμολογία «BIGI» είναι θετική, δείχνει ότι τα αρσενικά δέχονται λιγότερες διακρίσεις», σχολιάζουν οι ερευνητές.

Για τον καθηγητή Στόετ, «κανένα υφιστάμενο μέτρο της ανισότητας των φύλων δεν μπορεί να αποτυπώσει πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άντρες, κατά συνέπεια δεν καταγράφεται πλήρως ο βαθμός με τον οποίο μία χώρα προάγει την ευημερία όλων των πολιτών της.

Πηγή

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα