1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Έξυπνοι τρόποι οικονομίας ρεύματος


Όπως θα έχεις καταλάβει, ο χειμώνας που έρχεται εν μέσω της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης που βιώνει ο πλανήτης τα τελευταία χρόνια θα είναι εξαιρετικά δύσκολος. Όπου κι αν κοιτάξεις, οι πάντες –στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα social media, στις παρέες και στα οικογενειακά τραπέζια- συζητούν εμφανώς αγχωμένοι για το πώς θα ανταπεξέλθουν το ερχόμενο διάστημα στους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και την ακρίβεια που συνακολουθεί. Για αυτόν τον λόγο αξίζει να τσεκάρεις κάποια εύκολα κι έξυπνα tips εξοικονόμησης ρεύματος για να αντέξεις στην ενεργειακή βαρυχειμωνιά που μας περιμένει.

«Κλειδώνουμε» τη θερμοκρασία του κλιματιστικού

Είσαι από εκείνους που έβαζες το κλιματιστικό στους 18 βαθμούς το καλοκαίρι και στους 29 τον χειμώνα. Καλό είναι να αποχαιρετήσεις αυτήν την ενεργειακά κοστοβόρα συνήθειά σου. Πλέον καλό είναι να κλειδώνεις τη θερμοκρασία του κλιματιστικού στους 26 βαθμούς κελσίου ανεξαρτήτως εποχής. Αξίζει να γνωρίζεις ότι κάθε φορά που ανεβάζουμε (για καλοκαίρι) ή κατεβάζουμε (για χειμώνα) τη θερμοκρασία στο κλιματιστικό κατά 1 βαθμό κελσίου (π.χ. από 24oC σε 25οC) εξοικονομούμε ηλεκτρικό ρεύμα κατά περίπου 11%.

Επενδύουμε σε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα

Ζώντας στην ηλιόλουστη Ελλάδα μπορείς να επωφεληθείς του ηλίου και να μην χρησιμοποιείς ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, δηλαδή τη συσκευή που καίει το περισσότερο ρεύμα (3.000 – 5.500W),  σε μια οικογενειακή εστία. Αγοράζοντας λοιπόν εφάπαξ έναν ηλιακό θερμοσίφωνα, αποχαιρετάς τον βραχνά του ηλεκτρικού που ξοδεύει περισσότερες κιλοβατώρες, από όσες αντέχει το πορτοφόλι σου.

Μαγειρεύεις περισσότερες μερίδες φαγητού

Οι ηλεκτρικές κουζίνες και τα φουρνάκια αντίστοιχα καταναλώνουν πολλή ενέργεια όσο βρίσκονται σε λειτουργία (2.000 – 4.000W). Για αυτό καλό θα είναι να κάνεις τα κουμάντα σου και να μαγειρεύεις μεγαλύτερες ποσότητες/μερίδες φαγητού που θα σε κρατήσουν περισσότερες μέρες χωρίς να ανάψεις τον φούρνο. Ξεκίνα να χρησιμοποιείς την/ον κουζίνα/ φούρνο σου για 2-3 φορές την εβδομάδα αντί για 6-7 και θα δεις μεγάλη διαφορά στην κατανάλωση ρεύματος.

Μην αφήνεις συσκευές σε αναμονή

Το 7% της συνολικής κατανάλωσης ενός σπιτιού οφείλεται στις επονομαζόμενες συσκευές «σε αναμονή», τις ηλεκτρικές συσκευές δηλαδή που είναι διαρκώς συνδεδεμένες στο ρεύμα, ακόμα και όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Μιλάμε φυσικά για τηλεοράσεις, λάπτοπ, υπολογιστές, αλλά και tablets/κινητά τηλέφωνα που φορτίζουν για πολλές ώρες.

Προσπάθησε να απενεργοποιείς τις συσκευές όσο τις χρησιμοποιείς αλλά και να τις βγάζεις από την πρίζα όσο κοιμάσαι ή λείπεις από το σπίτι.

Να λείπει η φωταγώγηση

Αρχικά αντικατέστησε όλους τους λαμπτήρες πυρακτώσεως που υπάρχουν στο σπίτι, με λάμπες led που καταναλώνουν έως και 75% λιγότερο ρεύμα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας φρόντισε να εκμεταλλευτείς επίσης το φυσικό φως, γλιτώνοντας έξτρα ρεύμα. Μην αμελείς τα σβήνεις τα φώτα των δωματίων που δεν χρησιμοποιείς, ενώ αν είσαι της ρομαντικής ατμόσφαιρας βάλε στο παιχνίδι και τα κεράκια για λίγες ώρες.

Το ψυγείο και τα μάτια σου

Φρόντισε να κάνεις συχνά απόψυξη στο ψυγείο σου, γιατί όσο περισσότερο πάγο μαζεύει, τόσο περισσότερο ρεύμα ξοδεύει. Ρύθμισε τη θερμοκρασία στις eco ενδείξεις του οι οποίες κυμαίνονται από τους 3 έως 5 βαθμούς κελσίου για την ψύξη και στους -18 για τον καταψύκτη.

Χρησιμοποίησε το πλυντήριο ρούχων με φειδώ

Προς Θεού δεν λέμε να μην πλένεις τα ρούχα σου, αλλά να αποφεύγεις τα πολύωρα προγράμματα με τις υψηλές θερμοκρασίες όσο μπορείς. Τα περισσότερα πλυντήρια ρούχων έχουν μικρά σε διάρκεια προγράμματα, ενώ αντίστοιχα οι κατασκευαστές συστήνουν τα περισσότερα ρούχα να πλένονται στους 30 βαθμούς κελσίου.

Εμπιστεύσου τις smart συσκευές

Τις λένε έξυπνες συσκευές για κάποιους λόγους, με βασικότερο εξ αυτών το γεγονός ότι καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και ρεύμα για να φέρουν εις πέρας τις βασικές λειτουργίες τους. Η σταδιακή αντικατάσταση των ενεργοβόρων συσκευών με νέες smart θα κάνουν μακροπρόθεσμα καλό στην τσέπη σου.

Το σωστό άπλωμα σε γλιτώνει από το σίδερο

Αν μάθεις και απλώνεις με τον σωστό τρόπο είναι βέβαιο πως το καλάθι με τα ασιδέρωτα θα μειωθεί κατά πολύ. Όσο μειώνονται τα ρούχα στο καλάθι με τα ασιδέρωτα, άλλο τόσο θα μειωθεί και η ώρα που θα χρησιμοποιήσεις το σίδερο, που παραμένει μια από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές.

Νυχτερινό τιμολόγιο αγάπη μου έλα πάρε με από δω

Αν είσαι ξενύχτης τότε αξίζει να εκμεταλλευτείς το νυχτερινό τιμολόγιο χρέωσης ρεύματος, το οποίο έχει σημαντικές μειώσεις τιμών ανά κιλοβατώρα. Η αίτηση είναι ιδιαιτέρως απλή και γίνεται ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο.

Μια μόνωση θα σε σώσει

Η σωστή μόνωση του σπιτιού εξασφαλίζει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεις τη χρήση ηλεκτρικού καλοριφέρ ή σόμπας. Αν τοποθετήσεις διπλά τζάμια μπορείς να εξοικονομήσεις έως και 10% στο λογαριασμό της θέρμανσης. Αν επιπλέον αυτά έχουν θερμοδιακοπή χαμηλής εκπομπής, η εξοικονόμηση φτάνει το 20 – 30% . 

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα