1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Ένας στους τρεις ομοφυλόφιλους άνδρες νιώθει ανασφαλής κατά τη διάρκεια της πανδημίας



Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021, 21:21

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν το 1/3 των ομοφυλόφιλων ανδρών αναφέρουν αίσθημα ευαλωτότητας κατά τη διάρκεια του περιορισμού τους στο σπίτι εξαιτίας της πανδημίας. Ιδιαίτερα ανήσυχοι δηλώνουν ο βραζιλιάνοι και οι ειδικοί φοβούνται για σοβαρότερες επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχολογική υγεία των ομοφυλόφιλων. 

Η έρευνα διεξήχθη από το κοινωνικό δίκτυο ομοφυλόφιλων Hornet που έχει τη βάση του στις ΗΠΑ,  για λογαριασμό του Thomson Reuters Foundation. Στη μελέτη συμμετείχαν 3500 άτομα  εκ των όποιων το 30% δήλωσαν ότι ένιωθαν σωματικά και συναισθηματικά ανασφαλή μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Στους συμμετέχοντες έκτος από ομοφυλόφιλους περιλαμβάνονταν και διεμφυλικά άτομα.  

Οι ερευνητές τονίζουν πόσο σημαντικό είναι να βρεθούν τρόποι υποστήριξης όλων των ατόμων που ζουν σε περιβάλλοντα στα οποία δε νιώθουν ασφαλείς. Οι περιορισμοί του κορωνοϊού έχουν αναγκάσει εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο να παραμείνουν στο σπίτι τους με τίμημα σε ορισμένες περιπτώσεις την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Η πίεση βαραίνει περισσότερο τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας καθώς συχνά διαμένουν με συντηρητικές οικογένειες που δεν τα αποδέχονται. 

Τονίζεται βέβαια ότι τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας σε όλο τον κόσμο έχουν μέσα για να ξεπεράσουν και αυτόν τον σκόπελο, όπως είναι η οργάνωση συλλογικών διαμαρτυριών για την έκφραση της θέσης τους και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Μπορούν να τα καταφέρουν όπως τα κατάφεραν και στις δεκαετίες του 80 και του 90 με την επιδημία του HIV/AIDS. Είναι πολύ σημαντικό όμως να δοθεί άμεσα προτεραιότητα από τους σχεδιαστές πολιτικών και τους πολιτικούς δρώντες στην ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ.  

Το Hornet έστειλε ερωτηματολόγια στα 30 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο και το 18% των απαντήσεων ήρθαν από την Βραζιλία, το 10% από Γαλλία και Ρωσία και το 9% από την Τουρκία. 

Πολλοί ήταν αυτοί που απάντησαν ότι ο κατ οίκον περιορισμός έχει επηρεάσει την ψυχική τους υγεία με το 72% να αναφέρει άγχος και το 24% αίσθημα μοναξιάς.  Οι ειδικοί μάλιστα προειδοποιούν ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας θα αποκαλυφθούν σε μεγαλύτερο βαθμό μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Πιστεύουν μάλιστα ότι η διαταραχή μετατραυματικού στρες δεν θα επηρεάσει μονό τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αλλά και την κοινωνία ως σύνολο. 

www.andrologia.gr


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021, 22:03



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα