1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Όχι, δεν υπάρχει γονίδιο που μπορεί να προβλέψει την ομοφυλοφιλία


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2020, 15:45

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν μπορεί να προβλεφθεί από ένα μόνο γονίδιο. Στην πραγματικότητα είναι ένα σύνολο γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που παίζουν σημαντικό ρολό στη διαμόρφωση του σεξουαλικού προσανατολισμού. Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Science Magazine αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα του γενετικού υπόβαθρου της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, αλλά δεν το εξηγούν. Επισημαίνεται ότι για τους σκοπούς της μελέτης χρησιμοποιούνται δεδομένα από μισό εκατομμύριο άτομα.

Οι συγγραφείς της μελέτης εκτιμούν ότι το 2%-10% των ατόμων σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επαφές με άτομα του ίδιου φύλου. Η σεξουαλική έλξη προς άτομα του ίδιου φύλου φαίνεται να είναι οικογενής ενώ είναι συχνότερη η έμφαση κοινού σεξουαλικού προσανατολισμού σε ομοζυγωτικούς δίδυμους. Οι δυο αυτοί παράγοντες αναδεικνύουν τη σημασία της γενετικής συνιστώσας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα 477,522 συμμετεχόντων από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και στη συνέχεια τα σύγκριναν με αυτά που συλλέχθηκαν από 15,142 άτομα στις ΗΠΑ και τη Σουηδία. Εκατοντάδες γονίδια βρέθηκαν να επηρεάζουν τη σεξουαλικότητα ενώ 5 αλληλόμορφα είχαν τις πιο σημαντικές επιδράσεις. Όταν ελέγχθηκε η επίδραση τους βρέθηκε ότι συνέβαλαν στην εμφάνιση του 8-25% των ομοφυλόφιλων σεξουαλικών συμπεριφορών που αναφέρθηκαν. Παράλληλα αναδείχτηκαν διαφορετικοί γενετικοί παράγοντες που ενεργοποιούνταν σε άνδρες και γυναίκες. Αυτή η διαφοροποίηση αντανακλά ενδεχομένως την επίδραση των ορμονών ή και των κοινωνικών διαφορών ανάμεσα στα άτομα με μη ετεροφυλόφιλο σεξουαλικό προσανατολισμό. Από τη στιγμή που οι ομοφυλόφιλες σεξουαλικές συμπεριφορές αυξάνονται σταδιακά είναι λογικό το κοινωνικό περιβάλλον να ασκεί σημαντική επίδραση.

Μια μεγάλη αδυναμία της μελέτης όμως είναι ότι συμπεριέλαβε δεδομένα αποκλειστικά και μόνο από άτομα 40-70 ετών τα οποία διέμεναν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, όμως, ενδέχεται η έλξη προς το ίδιο φύλο να μην αποκαλύπτεται τόσο εύκολα εξαιτίας παλαιότερων κοινωνικών επιταγών που σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται να έχουν ακόμα ισχυρή επιρροή.

Αυτό που σίγουρα κατάφερε να αναδείξει η μελέτη είναι ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι μονοδιάστατος και ότι η σεξουαλική έλξη προς το ίδιο φύλο δεν είναι το ακριβώς αντίθετο της σεξουαλικής έλξης προς το αντίθετο φύλο με την έννοια ότι δεν αλληλοαποκλείονται. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για μια ευρύτερη κατανόηση του σεξουαλικού προσανατολισμού έτσι ώστε να εμπεριέχει την αμφισεξουαλικότητα αλλά και την ασεξουαλικότητα.

Συμπερασματικά τα γονίδια δεν μπορούν να προβλέψουν εάν ένα άτομο θα είναι gay ή straight. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός σαφώς επηρεάζεται από τα γονίδια, δεν καθορίζεται όμως από αυτά. Οι μη γενετικές συνιστώσες είναι εξίσου σημαντικές, αλλά δυστυχώς πρόκειται για ένα ακόμα σκοτεινό ερευνητικά πεδίο το οποίο η νέα αυτή μελέτη δε διαφώτισε.

Πηγή: andrologia.gr

 


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2020, 16:55

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα