1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tουρκια

Χ. Ακαρ: Θέλουμε διάλογο, αλλά θα κάνουμε αυτό που νομίζουμε

Νέα Navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο, στην περιοχή της Αλεξανδρέττας, από 1η έως 2 Σεπτεμβρίου εξέδωσε η Τουρκία. Στο θέμα αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ διευκρινίζοντας πως δεν συνδέεται με το ενεργειακό. Σε συνέντευξή του προς του τουρκικό πρακτορείο Ανατολή χαρακτήρισε παράλογη την επέκταση των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα.

«Η νέα Navtex δεν συνδέεται με το ενεργειακό. Ενώ ο υπουργός μας Ενέργειας συνεχίζει τις δραστηριότητές του, εμείς επίσης πρέπει να φροντίσουμε για την ασφάλεια. Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες και όποια άλλη έρευνα για όσο χρειαστεί και μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες. Η σημερινή NAVTEX είναι εντελώς διαφορετική, είναι μια Navtex για να παράσχει άσκηση σκοποβολής στην περιοχή της Αλεξανδρέττας. Σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα όλων των γειτόνων, δεν έχουμε φιλοδοξίες επί της ξηράς ή της θάλασσας οποιουδήποτε αλλά όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε επιθετικότητα εναντίον μας. Θα προσχωρήσουμε σε όσες δραστηριότητες θεωρούμε αναγκαίες» είπε.

Για το Αιγαίο σχολίασε πως υπάρχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες στο θέμα. «Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει μια αντικειμενική προσέγγιση στο θέμα. Κάνει λογικές δηλώσεις που βασίζει στο δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις σε όλον τον κόσμο και στοχεύει πραγματικά στη μείωση των εντάσεων. Αλλά απέναντι σε αυτό υπάρχουν οι δηλώσεις που έρχονται κυρίως, από την κύρια συνάδελφο μας, στη Γαλλία οι οποίες δεν είναι δυνατόν να γίνουν κατανοητές. Από την μια πλευρά μιλάει για διάλογο και από την άλλη λέει «θα αρχίσουμε στρατιωτικές ασκήσεις»», σημειώνει.

«Είμαστε υπέρ του διαλόγου. Ας συνομιλήσουμε. Θέλουμε ειρήνη και ηρεμία, αλλά θέλουμε επίσης τα δικαιώματά μας και το δίκαιο μας» είπε.

« Έχουμε τους δικούς μας κανόνες, δικαιώματα και δίκια, ό,τι χρειάζεται θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Δεν επιβουλευόμαστε τη θάλασσα, τη ξηρά ή τα δικαιώματα κανενός. Αλλά από την άλλη πλευρά δεν πρόκειται να δώσουμε ούτε μια στάλα από τη θάλασσά μας ούτε θα επιτρέψουμε να μας φάνε τα δικαιώματά μας. Λέμε, να το καταλάβετε αυτό αλλά οι συνομιλητές μας έχουν δυσκολία να το αντιληφθούν.

Σε σχέση με την Κύπρο είπε ότι «κάναμε σεισμολογικές έρευνες με ειρηνικό τρόπο» και καταφέρθηκε ενενατίον των Γάλλων ότι έχουν ελεύθερα αεροσκάφη στην Νότια Κύπρο. «Γιατί ήρθαν εκεί; Είστε εγγυήτρια δύναμη; Έχετε τέτοιο δικαίωμα; ΟΙ καιροί των παλικαρισμών πέρασαν Όλοι πρέπει να γνωρίζουν καλά την ιστορία και το νόμο. Οι ενέργειες που κάνουν οι Έλληνες σύμμαχοι μας είναι σαν να λένε «όλα είναι δικα μας», μόνο εκείνοι έχουν δίκιο. Η Τουρκία μια χώρα 83 εκ. δεν έχουμε κανένα δικαίωμα; Αυτή η λανθασμένη και εγωιστική προσέγγιση βλάπτει και τον ελληνικό λαό. Δεν υπάρχει καμία λογική να προκαλείται αναστάτωση στον ελληνικό λαό με την συνεχή κλιμάκωση της έντασης» είπε.

Πηγή ΕΡΤ, Ανταπόκριση Αρ. Φερεντίνου

Μοιράσου το άρθρο:

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα