1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Eλληνοτουρκικα

ΥΦΥΠΕΞ Γερμανίας Roth: Από τους στενότερους συμμάχους μας εντός της ΕΕ η Ελλάδα


«Η Ελλάδα είναι ένας από τους στενότερους φίλους και συμμάχους μας εντός της ΕΕ. Ελπίζω πως οι Έλληνες αισθάνονται ότι μπορούν να βασίζονται σ’ εμάς», τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, M. Roth, ο οποίος επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Ελλάδα και είχε επαφές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
«Πριν από σαράντα χρόνια, η Ελλάδα προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση -ή στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (τότε)- και πολλοί Έλληνες έχουν κάθε λόγο να γιορτάζουν αυτό το εξαιρετικό γεγονός. Η Ελλάδα είναι ένας από τους στενότερους φίλους και συμμάχους μας εντός της ΕΕ. Ελπίζω πως οι Έλληνες αισθάνονται ότι μπορούν να βασίζονται σ’ εμάς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο M. Roth σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο ίδιος υπογραμμίζει τις «στενές και αξιόπιστες» σχέσεις σε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, από την οικονομία και την επιστήμη έως την ευρύτερη πολιτική, αλλά και τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των πολιτών στις δύο χώρες.
Ακόμη, μιλάει για το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας, το προσφυγικό, την πανδημία και τις προοπτικές του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι, ενώ απαντά και γιατί η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη για τη Λιβύη.

Η Τουρκία είναι μακριά από μια ευρωπαϊκή προοπτική

Κληθείς να μιλήσει για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Μ. Roth χαρακτηρίζει «πολύ ανησυχητικές» τις εξελίξεις στη χώρα και σημειώνει πως η Τουρκία απέχει πολύ από την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως αναφέρει, «ως υποψήφια χώρα, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, διότι η ΕΕ δεν είναι απλώς μια ενιαία αγορά ή νομισματική ένωση. Είμαστε πρώτα απ’ όλα μια ένωση κοινών αξιών- δημοκρατίας, κράτους δικαίου, ελευθερίας λόγου, ελευθερίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας».

Κατά τον ίδιο, είναι προς το κοινό μας συμφέρον η Τουρκία να επιστρέψει στον σωστό δρόμο επειδή «μια Τουρκία που μοιράζεται τις ευρωπαϊκές μας αξίες κάνει τη Μεσόγειο, τη “γειτονιά”, πιο ασφαλή και πιο δημοκρατική».
«Είναι προς το κοινό μας συμφέρον αυτό και η Τουρκία πρέπει να σταματήσει αυτήν την επιθετικότητα στην περιοχή», τονίζει χαρακτηριστικά.
«Η προσδοκία μου είναι ότι η Τουρκία θα παίξει πιο εποικοδομητικό ρόλο και είμαστε ευγνώμονες που τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις, σε συνομιλίες. Επειδή το μόνο που βλέπω είναι μια πολιτική λύση, μια διπλωματική και όχι μια στρατιωτική. Και η Μεσόγειος πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει», σημειώνει.

Μεταναστευτικές ροές και Τουρκία

Κληθείς να απαντήσει εάν ανησυχεί για το ενδεχόμενο, με το καλοκαίρι προ των πυλών, η Τουρκία ν’ αυξήσει την προσφυγική πίεση, αναφέρει ότι «κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει την ΕΕ εάν είμαστε ενωμένοι αλλά και αν τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας».
Συμπληρώνει πως «πρέπει να συνεχίσουμε την ισχυρή υποστήριξή μας προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην Τουρκία και δεν πρέπει να υποτιμούμε ότι η Τουρκία δέχθηκε περισσότερους από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες».
Ακόμη, επισημαίνει ότι «η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ στη βάση της Κοινής Δήλωσης δεν είναι μόνο προς το συμφέρον μας, αλλά και προς το συμφέρον της Τουρκίας» και επομένως «και οι δύο πλευρές και ιδίως η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους».

Για προσφυγικό

Αναφορικά με την κατάσταση στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι «η κατάσταση στη Μεσόγειο, όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο, παραμένει δύσκολη και ανησυχητική», γεγονός που «υπογραμμίζει τη ζωτική σημασία ενός ολοκληρωμένου συμφώνου μετανάστευσης της ΕΕ».
Κατά τον ίδιο, «αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι μια κοινή πολιτική ασύλου για τη μετανάστευση που βασίζεται στην κοινή ευθύνη, την αλληλεγγύη και την ανθρωπότητα. Αυτό είναι το κλειδί».
Προσθέτει ωστόσο πως «είμαστε πολύ μακριά από μια τέτοια λύση γιατί η εντύπωση μου είναι ότι οι νέες προτάσεις της Επιτροπής είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενες».

Διάσκεψη για τη Λιβύη

Για τη Διάσκεψη για τη Λιβύη και τη δυσαρέσκεια που εκφράστηκε από την Ελλάδα για το γεγονός ότι δεν έλαβε πρόσκληση να συμμετάσχει σ’ αυτή, ο Μ. Roth απαντά πως «είναι μια διαδικασία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, οπότε εναπόκειται στα Ηνωμένα Έθνη να απευθύνουν πρόσκληση στους Έλληνες φίλους μας. Εκτιμώ ιδιαίτερα ότι η Ελλάδα διαδραματίζει πολύ εποικοδομητικό ρόλο στην περιοχή και είναι σίγουρα ένας από τους βασικούς παράγοντες κι ελπίζω ότι θα υπάρξει μια καλή λύση στην προσεχή συνάντηση».

Για την πανδημία

Σχολιάζοντας το εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών των πολιτών της σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας της Covid-19, αφού σημειώνει ότι η πανδημία ήταν μια άνευ προηγουμένου κρίση, κάνει λόγο για «μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας, δεν είχαμε κάποιο σχέδιο ή master plan».
Ο ίδιος χαρακτηρίζει καλή και στραμμένη προς το μέλλον τη στρατηγική για τη θέσπιση μιας κοινής στρατηγικής εμβολιασμού, ενώ σημειώνει πως η κατάσταση με την πανδημία έδειξε ότι «η Ευρώπη είναι “κλειδί” για την προστασία των πολιτών» και πως «είναι ευθύνη μας ν’ αντλήσουμε διδάγματα απ’ αυτή την κρίση».
«Κατά τη γνώμη μου πολλοί άνθρωποι θέλουν μια πιο κυρίαρχη και ικανή ΕΕ προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες της αλλά και την ίδια τη συζήτηση όχι μόνο για τα εμβόλια αλλά και για το οξυγόνο και τις μάσκες. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη κυριαρχία από την ΕΕ. Η εξάρτηση από την Κίνα, για παράδειγμα, σ’ αυτόν τον τομέα ήταν πολύ ισχυρή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ανάμεσα στους ελκυστικούς προορισμούς για τους Γερμανούς η Ελλάδα

Περαιτέρω, κάνοντας αναφορά στον τουρισμό, ο Μ.Roth εκτιμά ότι πολλοί συμπατριώτες του θα θέλουν ν’ απολαύσουν τις διακοπές τους όχι μόνο στο εσωτερικό της Γερμανίας αλλά και σε χώρες όπως η Ελλάδα, «που είναι ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για τους Γερμανούς».
Όπως αναφέρει, «οι Έλληνες πέρυσι χειρίστηκαν τα μέτρα εξαιρετικά επαγγελματικά».
Αφού επισημαίνει ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και παραμένει μια δύσκολη κατάσταση για όλους, εκφράζει τη βεβαιότητα πως «με την υποστήριξη του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid, πολλοί άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε μέρη και προορισμούς που αγαπούν», με την ελπίδα ότι θα είναι μια καλή αρχή αυτή για τον τουριστικό τομέα που, όπως άλλοι τομείς της οικονομίας, επλήγη από την κρίση.
Αναφέρει ότι ο ίδιος θα κάνει φέτος τις διακοπές του στη Σαντορίνη, ενώ πέρυσι πέρασε μια εβδομάδα στη Ρόδο και έναν χρόνο πριν είχε επισκεφθεί την Κρήτη και την Κω.

Για την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος

Ο Μ.Roth , ο οποίος την περασμένη Παρασκευή κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας και ενημερώθηκε από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης για την πορεία του έργου του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, χαρακτηρίζει «τεράστιο βήμα προς τα εμπρός» την ψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο της τροπολογίας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος, ευχαριστεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Πικραμμένο για την προσωπική, όπως υπογραμμίζει, αφοσίωσή του στο έργο και εκφράζει την ελπίδα ότι οι εργασίες ανέγερσης θα ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος έτους.
«Ήταν στις 26 Ιανουαρίου 2014 όταν εδώ, στη Θεσσαλονίκη, ήρθα για πρώτη φορά αντιμέτωπος μ’ αυτό το έργο», αναφέρει κάνοντας μια αναδρομή, ενώ αναφερόμενος στη βοήθεια που παρέχει η Γερμανία στην υλοποίηση του, σημειώνει ότι «δεν είναι μόνο τα χρήματα σημαντικά, είναι η προθυμία να υποστηρίξουμε ένα κρίσιμο, πολύ σημαντικό έργο».
Ο ίδιος δεσμεύεται ότι θα βοηθήσει όπως μπορεί και η γερμανική πλευρά θα κάνει το καλύτερο δυνατό προκειμένου να προχωρήσει η ανέγερση του Μουσείου, η σημασία και η αξία του οποίου, όπως τονίζει, δεν είναι μόνο ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή και διεθνής.
«Είναι καιρός να προχωρήσουμε. Είμαστε όλοι πολύ περήφανοι που η Εβραϊκή Κοινότητα εδώ, στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια αυτό το έργο που τώρα πρέπει να υλοποιήσουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ δεν κρύβει την ανησυχία του για τα φαινόμενα αντισημιτισμού, λέγοντας πως πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. «Ο αντισημιτισμός παραμένει μια μεγάλη πρόκληση και απειλή για όλους μας, ιδίως στη Γερμανία. Ντρέπομαι για τις αντισημιτικές επιθέσεις στην κοινωνία μας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα