1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αγροτικα Νεα

Υποχρεωτικά δια μέσω Πιερρακάκη περνάει η λύση στην υπόθεση του ΟΣΔΕ


Όλα τα χρόνια υπήρχαν πολλά και µεγάλα προβλήµατα µε τις δηλώσεις των αγροτών και τη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, όπως κανείς δεν αµφισβητεί τις τεράστιες αδυναµίες που ανακύπτουν εξαιτίας αυτού του λόγου στη χάραξη της αγροτικής πολιτικής και στην αξιοποίηση των γνωστών προγραµµάτων.

Καθυστερήσεις και επιπολαιότητα στην υποβολή των δηλώσεων δηµιουργούν αλυσιδωτά προβλήµατα στην οργάνωση και λειτουργία των αγροτικών εκµεταλλεύσεων, δυσκολίες στη συνεργασία και τη δανειοδότηση από τις τράπεζες (Κάρτα Αγρότη κ.α.), εµπόδια στις µεταβιβάσεις και στην εικόνα των νέων αγροτών. Ακόµα, δεν µένει χρόνος για την επεξεργασία και διασταύρωση των στοιχείων των δηλώσεων, περνούν απαρατήρητες οι λαθροχειρίες µε τα δικαιώµατα, την κατανοµή των βοσκοτόπων και το Εθνικό Απόθεµα. Τέλος, δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να αξιοποιήσει ουσιαστικά τη βάση δεδοµένων για τη χάραξη αγροτικής πολιτικής.

Η λύση µε το ΟΣ∆Ε είναι µια και ακούει στο όνοµα του «ψηφιακού κράτους». Όπως άλλωστε αναφέρεται στην λεγόµενη ψηφιακή βίβλο: «πρωταρχικός σκοπός του υπουργείου Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης είναι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις και η πρόσβασή τους από ένα ενιαίο σηµείο µέσω ενιαίας ταυτοποίησης».

∆εν υπάρχει κανένας λόγος για χρονοτριβή και προφάσεις εν αµαρτίαις.

Όπως έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο µε δεκάδες άλλες υπηρεσίες (ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για 94 εκατοµµύρια ψηφιακές συναλλαγές µέσα σε ένα χρόνο), το ίδιο θα πρέπει να γίνει το συντοµότερο και µε το ΟΣ∆Ε. Η τελευταία εφαρµογή properties.gr δείχνει το δρόµο. Η εξ αποστάσεως υποβολή των δηλώσεων ΟΣ∆Ε τον περασµένο χρόνο έδειξε ότι και οι αγρότες µπορούν. Αυτό το βάσανο µε τους αναντικατάστατους «τεχνικούς συµβούλους» και τις στρατειές των ΚΥ∆ που νοθεύουν τα δεδοµένα και στρεβλώνουν την κατάσταση είναι καιρός να τελειώνει. Τα βήµατα είναι τρία:

   Εφαρµογή εισαγωγής των στοιχείων και βάση φιλοξενίας αυτών στο opengov.gr.

   Ολοκληρωτική ευθύνη για τις εγκύκλιες οδηγίες και τη διασταύρωση των στοιχείων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

  Αναζήτηση καθαρά τεχνικής υποστήριξης, όταν και όπου χρειάζεται από την γενική γραµµατεία ψηφιακής  διακυβέρνησης… που ξέρει.

Οι δηλώσεις ΟΣ∆Ε υποβάλλονται -και σήµερα- µε τον κωδικό και µε ευθύνη του ίδιου του αγρότη. ∆εν χρειάζονται τα (πιστοποιηµένα) ΚΥ∆, ο ίδιος ο αγρότης θα µπορεί να υποβάλλει τη δήλωση (ειδικά όταν δεν αλλάζει κάτι) ή να αναζητά στην ελεύθερη αγορά τον γνώστη στο χειρισµό της εφαρµογής που θα το κάνει καλύτερα. Όπως γίνεται σήµερα µε τους λογιστές για το το TAXIS.

Όλα τ’ άλλα είναι ηµίµετρα. 

Καθαρό αύριο θα δώσει λύση και στο σήµερα

Υπάρχει ένα αντικειµενικό ζήτηµα µε τη διαχείριση των δηλώσεων της φετινής χρονιάς. Έχει µπει ο Απρίλιος και οι δηλώσεις δεν έχουν ακόµα ξεκινήσει. Η πολιτική ευθύνη των ιθυνόντων επ’ αυτού είναι δεδοµένη. Ωστόσο, αν ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας για το τι µέλλει γενέσθαι στο µέλλον, δηλαδή από τον επόµενο χρόνο και µακροπρόθεσµα, µπορεί να βρεθεί µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο προσωρινή και αρκούντως αποτελεσµατική λύση και για φετινή, τελευταία χρονιά, λειτουργίας της υφιστάµενης σαθρής ηλεκτρονικής βάσης και του παρωχηµένου συστήµατος συγκέντρωσης και υποβολής των δηλώσεων. Άλλωστε, είναι σαφές πως ότι υπάρχει ανήκει -πληρώθηκε µάλιστα ακριβά- στον ΟΠΕΚΕΠΕ , η διοίκηση και το στελεχιακό δυναµικό του οποίου οφείλουν να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη των πραγµάτων. Αρκετά µε την εξαγορά συνειδήσεων. 

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα