1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Τι γνωρίζετε για τα κόκκινα μύρτιλλα;


Τα τελευταία χρόνια έχουμε εισάγει στη διατροφή μας την έννοια των super-foods, των λεγόμενων υπερ-τροοφών, που έχουν αναδειχθεί εξαιτίας των ευεργετικών τους ιδιοτήτων. Σε αυτά ανήκουν και τα λεγόμενα Lingonberries ή Κόκκινα Μύρτιλλα. Ας δούμε όμως ορισμένες πληροφορίες για αυτά, καθώς και πως μπορείτε να τα εντάξετε στην καθημερινότητά σας.

Τι είναι τα Lingonberries ή Κόκκινα Μύρτιλλα
Τα Lingonberries ή Κόκκινα Μύρτιλλα (επιστημονική ονομασία: Vaccinium vitis-idaea) ανήκουν στην οικογένεια των μούρων, φυτρώνουν σε ένα μικρό θάμνο και ευδοκιμούν στο Βόρειο Ημισφαίριο, σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, όπως στην Ευρώπη, σε περιοχές της Ασίας και στη Βόρεια Αμερική. Καταναλώνονται ιδιαίτερα από τις χώρες της Σκανδιναβίας, καθώς συνοδεύουν πλήθος πιάτων και υπό διάφορες μορφές (ωμά, σε σάλτσες, χυμούς, μαρμελάδες, κρασί, καθώς και σε αρτοσκευάσματα).

Τα κόκκινα μύρτιλλα όταν καταναλωθούν ωμά έχουν ξινή και ελαφριά πικρή γεύση. Επίσης, τα φύλλα και τα φρούτα τους συλλέγονται για την παρασκευή φαρμακευτικών εκχυλισμάτων, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη. Στο παρελθόν, η καλλιέργεια των κόκκινων μύρτιλλων θεωρούνταν τόσο πολύτιμη, σε τέτοιο βαθμό που στην Ισλανδία, κατά τη διάρκεια του 13ου αιώνα, απαγορευόταν η συλλογή τους στις ιδιωτικές καλλιέργειες από διερχόμενους ή περαστικούς.

Lingonberries ή Κόκκινα Μύρτιλλα: ποια η διατροφική τους αξία;
Η διατροφική αξία των κόκκινων μύρτιλλων φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Περιεκτικότητα /100gΜονάδα μέτρησης
Μακροθρεπτικά συστατικά
Ενέργεια, kJ228kJ
Ενέργεια, kcal54kcal
Πρωτεΐνη0.8g
Υδατάνθρακες10.4g
Προστιθέμενα σάκχαρα0.0g
Φυτικές ίνες2.5g
Λίπος, ολικό0.5g
Κορεσμένα0.018g
Μονο-ακόρεστα0.057g
Πολύ-ακόρεστα0.326g
Ω-30.183g
Ω-60.143g
Χοληστερόλη0mg
Νερό85.6g
Βιταμίνες
Βιταμίνη A1.75RE
Βήτα-Καροτενιο21.0µg
Βιταμίνη D0µg
Βιταμίνη E1.60α-TE
Βιταμίνη B10.050mg
Βιταμίνη B2, Ριβοφλαβίνη0.040mg
Βιταμίνη Β3, Νιασίνη0.633NE
Βιταμίνη B60.013mg
Παντοθενικό οξύ0.120mg
Βιοτίνη2.40µg
Φυλλικό οξύ2.00µg
Βιταμίνη B120µg
Βιταμίνη C11.0mg
Μέταλλα και Ανόργανα στοιχεία
Νάτριο, Na2.00mg
Κάλιο, K89.0mg
Ασβέστιο, Ca20.0mg
Μαγνήσιο, Mg9.00mg
Φώσφορος, P16.0mg
Σίδηρος, Fe0.400mg
Χαλκός, Cu0.072mg
Ψευδάργυρος, Zn0.180mg
Ιώδιο, In0.150µg
Μαγγάνιο, Mn3.20mg
Χρώμιο, Cr1.00µg
Σελήνιο, Se0µg
Μόλυβδος, Mo0µg
Νικέλιο, Ni5.00µg
Οργανικά οξέα
Βενζοϊκό οξύ135mg

Πηγή: National Food Institute-Technical University of Denmark (DTU)

Ποια είναι τα οφέλη των κόκκινων μύρτιλλων στην υγεία;
Εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία, τα κόκκινα μύρτιλλα έχουν μελετηθεί για πιθανά οφέλη στην υγεία μας:

Αντιοξειδωτική και Αντιφλεγμονώδη δράση
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα των κόκκινων μύρτιλλων σε πολυφαινόλες, σε φλαβονοειδή, όπως προανθοκυανιδίνες και ανθοκυανίνες, σε υδροξυκινναμωμικό οξύ και σε υδροξυβενζοϊκά οξέα ενισχύει το αντιοξειδωτικό μας προφίλ. Επίσης τα συστατικά αυτά μπορούν πιθανότατα να βοηθήσουν στη διαχείριση της φλεγμονής, αν και χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για την εξαγωγή ασφαλούς συμπεράσματος.

Μείωση των λοιμώξεων του Ουροποιητικού Συστήματος
Καθώς τα Lingonberries ανήκουν στην οικογένεια των μούρων, όπως και τα cranberries, έχουν μελετηθεί για την δράση τους ενάντια στις ουρολοιμώξεις. Συγκεκριμένα, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν μια μίξη χυμού lingonberries και cranberries είχαν μειωμένες υποτροπές ουρολοιμώξεων. Ωστόσο, δεν έχει μελετηθεί μεμονωμένα η ύπαρξη αυτής της δράσης στα κόκκινα μύρτιλλα.

Αντι-μικροβιακή δράση
Τα κόκκινα μύρτιλλα περιέχουν ταννίνες (και συγκεκριμένα κατεχίνες), οι οποίες έχουν μελετηθεί για την αντιμικροβιακή τους δράση. Αυτό που παρατήρησαν οι ερευνητές είναι ότι οι ταννίνες συνέβαλαν στην καταπολέμηση βακτηριακών στελεχών που σχετίζονται με την υγεία του στόματος.

Μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου
Τα Lingonberries, όπως τα περισσότερα μούρα, περιέχουν φλαβονοειδή που ονομάζονται προκυανιδίνες, τα οποία φαίνεται να έχουν προστατευτική δράση έναντι σε κάποιους τύπους καρκίνων, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Συγκεκριμένα, έχει μελετηθεί η ικανότητά τους να αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Διαχείριση του σωματικού βάρους, του σακχάρου και της ινσουλίνης
Μια ακόμη δράση των κόκκινων μύρτιλλων που έχει μελετηθεί σε πειραματόζωα (ποντίκια) είναι αυτή της διαχείρισης του σωματικού βάρους. Ιδιαίτερα, σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition and Metabolism, οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα κόκκινα μύρτιλλα μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του σωματικού βάρους, καθώς και στην πρόληψη της λιπώδους συσσώρευσης, της συσσώρευσης ηπατικών λιπιδίων, και στη βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα των ποντικιών.

Πώς να επιλέξετε και αποθηκεύσετε τα κόκκινα μύρτιλλα;
Τα κόκκινα μύρτιλλα αν και είναι αρκετά δυσεύρετα στην ελληνική κουζίνα, δεν διαφέρουν στη διαχείρισή τους από τα πιο οικεία και δημοφιλή μούρα. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να πετάξετε έξω όλα τα μαλακά και υπερβολικά ώριμα ή αποχρωματισμένα μούρα. Στη συνέχεια πλύνετε καλά τα υπόλοιπα και αποθηκεύστε τα στο ψυγείο σας. Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους στο φυσικό συντηρητικό βενζοϊκό οξύ, τα κόκκινα μύρτιλλα έχουν την ικανότητα να διατηρηθούν για καιρό στο ψυγείο και να καταναλωθούν με ασφάλεια.

Συμπερασματικά
Αν και τα Lingonberries ή Κόκκινα Μύρτιλλα δεν αποτελούν μια συνηθισμένη επιλογή στη Μεσογειακή κουζίνα, αξίζει να τα δοκιμάσετε. Και αν ακόμη δεν έχετε πειστεί, τα δυνητικά οφέλη για την υγεία σας – εξαιτίας της αντιοξειδωτικής τους δράσης και της διατροφικής τους αξίας – μπορούν να σας πείσουν να τα προσθέσετε στην καθημερινότητά σας!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΣΟΥΤΣΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ΠΗΓΗ

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα