1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ορθοδοξια

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης


Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται από χθες ο νέος πλέον Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ.κ. Ευγένιος.

Ο ποιμενάρχης της Κρήτης έδωσε χθες το Μικρό Μήνυμα ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου ενώ σήμερα αναμένεται να δώσει το Μεγάλο Μήνυμα στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Η ανακοίνωση της εκλογής του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Συνῆλθε σήμερον, Τρίτην, 11ην τ.μ. Ἰανουαρίου 2022, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α.Θ.Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Κατά τήν συνεδρίαν ταύτην, ἐπί τῇ ἀναγνώσει τοῦ γράμματος τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς ἐν Κρήτῃ Ἐκκλησίας, διά τοῦ ὁποίου ὑποβάλλει αὕτη εἰς τήν Μητέρα Ἐκκλησίαν τό ὑπ᾽ αὐτῆς καταρτισθέν Τριπρόσωπον διά τήν ἀνάδειξιν τοῦ νέου Ἀρχιεπισκόπου Κρήτης, ἀδείᾳ καί προτροπῇ τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, οἱ ἅγιοι συνοδικοί πάρεδροι μετέβησαν εἰς τόν πάνσεπτον Πατριαρχικόν Ναόν καί ψήφων κανονικῶν γενομένων τῇ ἐπικλήσει τοῦ Παναγίου Πνεύματος, Ἀρχιεπίσκοπος Κρήτης ἐξελέγη ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κ. Εὐγένιος, ὅστις καί ἀναμένεται εἰς Φανάριον διά τήν τέλεσιν κατά τήν τάξιν τοῦ Μικροῦ καί τοῦ Μεγάλου Μηνύματος.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Με δάκρυα στα μάτια ο κ. Ευγένιος υποδέχθηκε χθες την είδηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι ο ίδιος πλέον θα ηγείται σε αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο την Εκκλησία της Κρήτης.

Μάλιστα, ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η πρώτη δήλωσή του στην οποία τόνισε την ανάγκη της ενότητας του λαού.

Αναλυτικά οι πρώτες του δηλώσεις:

«Ο Άγιος Θεός θέλησε μεταξύ των Αξίων συναδέλφων μου να καταστώ ο πρώτος διάκονος. Να διακονήσω την ενότητα του όμορφου και ευλογημένου λαού μας. Επικαλούμαι την ευχή και την πρεσβεία του Αγίου Αποστόλου Τίτου, του πρώτου Επισκόπου Κρήτης και βεβαίως του Αποστόλου των Εθνών, Αγίου Παύλου. Δοξάζω τον Θεό. Ευχαριστώ την Παναγία Μεσοπαντήτισσα, την Παναγία του Χάνδακα. Ευχαριστώ τον γέροντά μου Μακαριστό Ιεράρχα Νεκτάριο αλλά και τον δικό του γέροντα που μου χάρισε το όνομά μου. Ελπίζω να φανώ άξιος διάδοχος του Μακαριστού Τιμοθέου.»

Στη συνέχεια ο νέος, πλέον, Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος αμέσως μετά την εκλογή του επισκέφτηκε τον πρώην Αρχιεπίσκοπο, κ.κ. Ειρηναίο ο οποίος του έδωσε την ευλογία του.

Αμέσως μετά οδηγήθηκε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου όπου και αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη.

Η πορεία μέχρι την ενθρόνισή του

Έπειτα από το ταξίδι του στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης ο κ. Ευγένιος θα επιστρέψει στην Κρήτη. Μόλις δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα του διορισμού του ως Αρχιεπισκόπου Κρήτης αναμένεται να μεταβεί ξανά στην Αθήνα όπου στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα δώσει την κανονική διαβεβαίωση αποδοχής του νέου του αξιώματος.

Έπειτα θα πραγματοποιηθεί η ενθρόνισή του ως νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά ενώ, σύμφωνα με τον Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, ένα από τα πρώτα του καθήκοντα ως νέου Αρχιεπισκόπου θα είναι και η πλήρωση της χηρεύουσας – πλέον – θέσης στη Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.κ. Ευγένιος είχε εκλεγεί από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου, ως ένας από τους τρεις ιεράρχες υποψήφιους για τον αρχιεπισκοπικό θώκο της Κρήτης.

Πηγή: cretapost.gr


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα