1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ορθοδοξια

Στις εκκλησίες τηρούνται τα μέτρα, στην ψυχαγωγία δεν τηρούνται


Για τον εορτασμό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης εν μέσω κορωνοϊού μίλησε στην εκπομπή “Check in στα γεγονότα” ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, π. Ιωάννης Τασσιάς.

Ο κ. Τασσιάς σημείωσε ότι κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις του τριημέρου 26-28 Οκτωβρίου θα τηρηθούν όλα τα ισχύοντα μέτρα και τόνισε χαρακτηριστικά ότι “δεν θα αποκλειστεί κανένας από τις εκκλησίες”.

Εφόσον απαιτείται μέσα στους ναούς να μην είναι 150-200-300 άτομα αλλά να υπάρξει μικρότερος αριθμός προσερχόμενων και αυτό μπορεί να ρυθμιστεί. Δεν θα αποκλειστεί κάνεις. Οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές και ο κόσμος θα μπορεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του και να εκδηλώσει την αγάπη του και προς τον Άγιο Δημήτριο τον πολιούχο αλλά και να ανταποκριθεί και στις εορτές που αφορούν την Ελευθερία της πόλης. Ό,τι πρόκειται να τελεστεί θα είναι σύμφωνο με τις ισχύουσες διατάξεις” σημείωσε ο κ. Τασσιάς.

Σχετικά με τη χθεσινή υποδοχή του πιστού αντιγράφου της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της «Παραμυθίας» στον Ιερό ναό του Αγ. Δημητρίου, ο Μητροπολίτης Λαγκαδάς τόνισε: “Και χθες απεδείχθη κατά την υποδοχή ότι τηρήθηκαν όλες αυτές οι λεπτομέρειες και δεν υπήρχε ούτε συγχρωτισμός ούτε υπήρχε παραβάσεις”.

Ερωτηθείς για τη γενικότερη στάση των πιστών στους ιερούς ναούς, ο κ. Τασσιάς ανέφερε: “Στους ναούς μας υπάρχουν οδηγίες και γραπτές και προφορικές για να τηρούν οι πιστοί τα όσα οι αρμόδιοι συμβουλεύουν. Από κει και πέρα είναι δύσκολο σαν κληρικός ένας ποιμενάρχης να ασχολείται με τον καθένα προσωπικά εκ των προσερχόμενων, αλλά εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχει αίσθηση ευθύνης. Στην πλειονότητα του πληρώματος και τα μέτρα τα οποία εισηγούνται οι αρμόδιοι εφαρμόζονται και στα θέματα της χρήσης της μάσκας και στα θέματα των αποστάσεων και στα θέματα που αφορούν τον αερισμό των χωρών. Εκείνο που βλέπω να μην τηρείται και είναι άξιο σχολιασμού είναι οι συγκεντρώσεις των ανθρώπων στους χώρους ψυχαγωγίας. Είναι γεμάτη η Θεσσαλονίκη και με έναν τρόπο ασφυκτικό και στην περιοχή όπου είναι τα Λαδάδικα και στην περιοχή της παραλίας και στην περιοχή της Αριστοτέλους. Δηλαδή παρατηρείται ένα συγχρωτισμός ο οποίος είναι επικίνδυνος για όλη την πόλη, για όλο το σύνολο. Και αυτού του είδους οι παραβατικές συμπεριφορές θέτουν σε κίνδυνο όλη την περιοχή, όλο το νομό και μπορούμε ξαφνικά να βρεθούμε σε όρια κόκκινων γραμμών και μέτρων τα οποία θα είναι δυσάρεστα για όλους μας”.

Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κλήθηκε να σχολιάσει και την προτροπή του Μητροπολίτη Κοζάνης προς τους πιστούς να κοινωνούν με την ίδια λαβίδα, ενώ η περιοχή βρίσκεται σε lockdown.  “O Μητροπολίτης Κοζάνης θέλησε να δώσει με τον τρόπο αυτό το kαλώς νοούμενο θάρρος στους πιστούς, στον κόσμο γιατί το χειρότερο πρόβλημα που δημιουργείται από όλα αυτά τα μέτρα είναι αυτό που αφορά στον ψυχολογικό παράγοντα των ανθρώπων. Σε αυτή την περιοχή που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται ήρθε ο ποιμενάρχης να πει μη φοβάστε ελάτε να κοινωνήσετε, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Και ασφαλώς όταν είπε αυτό το πράγμα έπρεπε να βλέπουμε εκείνη την ώρα  πώς ήταν διαμορφωμένος ο ναός. Οι συνθήκες παραμονής των εκκλησιαζομένων  είχαν όλα τα μέτρα που προβλέπονται. Υπήρχαν και μάσκες και αποστάσεις. Ο ιεράρχης τους κάλεσε να προσέλθουν να κοινωνήσουν. Πάντοτε η θεία κοινωνία με την αυτή λαβίδα γίνεται και για τους πιστούς και για όλους. Από την ίδια λαβίδα που μεταλαμβάνουν πίστη μεταλαμβάνουν και οι κληρικοί μεταλαμβανουμε όλοι μας. Δεν ήταν μία προκλητική τοποθέτηση εις βάρος των μέτρων η δήλωση αυτή” κατέληξε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα