1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

ΠΩΣ ΝΑ… | Πώς θα στηρίξεις τους καλλιτέχνες

Με συναυλίες και παραστάσεις να ακυρώνονται, κάθε νοήμων άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί ότι ο κλάδος της Τέχνης έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Κι όταν λέμε ο κλάδος της Τέχνης, δεν εννοούμε μόνο εκείνους που παράγουν Τέχνη, αλλά και τους αφανείς συντελεστές πίσω από κάθε καλλιτεχνικό εγχείρημα. Γι’ αυτό κάπως πρέπει συλλογικά να στηρίξουμε τον χώρο. Διότι δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Και γιατί του χρόνου θα διψάμε για λάιβ και παραστάσεις, αλλά κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι καλλιτέχνες, διοργανωτές και όσοι συνεργάζονται με αυτούς, θα έχουν αντέξει.

Ας κάνουμε κι εμείς ό,τι μπορούμε για να σταθεί στα πόδια του αυτός ο κλάδος.

Αρχικά σταμάτα να χλευάζεις τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα: Είσαι από αυτούς που ρωτάνε «Τι δουλειά κάνεις;» κι αν σου απαντήσει ο άλλος «Είμαι μουσικός» του ανταπαντάς «Ναι, αλλά τι δουλειά κάνεις;». Ε, αυτό πρέπει να το σταματήσεις. Οι καλλιτέχνες, είτε ηθοποιοί, είτε τραγουδιστές, είτε σκηνοθέτες, είτε ζωγράφοι, έχουν σπαταλήσει φαιά ουσία για να φτάσουν στο σημείο να θεωρούνται επαγγελματίες καλλιτέχνες και να έρχεσαι εσύ μετά με θράσος να τους λες ότι αυτό που κάνουν δεν είναι δουλειά.  Εάν ο προϋπολογισμός εξόδων σου δεν επιτρέπει να ξεφύγεις ούτε ένα ευρώ, αυτό είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις. 

Γράψου σε κάποια on demand υπηρεσία, όπως αυτή που προσφέρει το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν. 

Προσπάθησε να περιορίσεις την ακρόαση κομματιών από το YouTube. Το Spotify έχει ένα μικρό αντίτιμο για να έχεις πρόσβαση στις υπηρεσίες του και πληρώνει καλά τους καλλιτέχνες που έχει συμπεριλάβει στην πλατφόρμα του.

Αγόρασε και κανένα δίσκο. Το vintage είναι πάλι της μοδός και τα πικάπ εκτός από υπέροχα διακοσμητικά χώρου, βγάζουν και κρυστάλλινο ήχο. Δεν έχεις δικαιολογία∙ στην αγορά υπάρχει πληθώρα επιλογών πικάπ σε αρκετά προσιτές τιμές και στο κέντρο έχει πανέμορφα μαγαζάκια με δίσκους που σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις. Και στο Pinterest έχει τέλειες ιδέες για να φτιάξεις την μουσική γωνιά που δεν ήξερες ότι ονειρευόσουν.

Αγόρασε δίσκους από το Bandcamp. Στις 5 Ιουνίου και στις 3 Ιουλίου, το Bandcamp προκειμένου να βοηθήσει τους καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του, δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους φιλόμουσους να αγοράσουν merch (μπλούζες, καπέλα, κούπες κτλ) χωρίς προμήθεια. Άρα και φθηνότερα. Επιπλέον, το Bandcamp σου δίνει την επιλογή να δώσεις και κάτι παραπάνω στον καλλιτέχνη για ένα βινύλιο, αν φυσικά το θέλεις.

ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙΣ. Ναι, μπορεί κάποτε οι διαφημίσεις κατά της πειρατείας να σου φαίνονταν γραφικές, αλλά αυτή τη στιγμή είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Θέλεις να δεις σειρές; Χρησιμοποίησε κάποια συνδρομητική υπηρεσία των τηλεφωνικών σου παρόχων. Ή βάλε Netflix. Ή Cinobo για ταινίες.

Σταμάτα να θυμάσαι ότι είσαι επαναστάτης όταν πρόκειται περί Τέχνης. Το ελληνικό κοινό αντιτίθεται σθεναρά στην πληρωμή των live streaming. Κι όμως, το εργατικό δυναμικό των τεράστιων (ή και μικρών) live που ίσως και να έχεις επισκεφθείς ανά καιρούς, δεν απαρτίζονται μόνο από τις μπάντες και τα δύο-τρία κεφάλια-διοργανωτές. Υπάρχουν άπειρα πόστα, από υπεύθυνους επικοινωνίας, μέχρι συνεργεία καθαρισμού και πρώτων βοηθειών. Οκέι, τα συνεργεία ίσως  και να μην μπορείς να τα βοηθήσεις πληρώνοντας ένα live streaming, αλλά θα βοηθήσεις πολύ κόσμο που εργάζεται χωρίς να τον βλέπεις.
 

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα