1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

ΠΩΣ ΝΑ… | Πώς θα ελέγχω τα οικονομικά μου μέσα στην καραντίνα

του Θοδωρή Διάκου

Η καραντίνα, στην αρχή, μας φάνηκε ένας τέλειος τρόπος να μειώσουμε ακραία τα έξοδά μας για λίγες μέρες. Μετά, η καραντίνα είδαμε ότι κράτησε παραπάνω από λίγες μέρες και ότι εν τέλει δεν είναι και τόσο φτηνή. Ακόμα κι όταν, τεχνικά, δεν κάνεις τίποτα.

Και όταν η φάση είναι «δεν κάνω τίποτα», όλοι ξέρουμε πως αυτό μεταφράζεται σε «ξοδεύω λεφτά». Για τους περισσότερους από εμάς, ειδικά με τις απαγορεύσεις και με το ότι ίσως βαριόμαστε να πάμε μέχρι το ΑΤΜ, σημαίνει «ξοδεύω λεφτά από την κάρτα». Και κάπως έτσι η κακή διαχείριση των οικονομικών μας, έγινε ακόμα χειρότερη.

Αν κι εσύ είσαι ένας από εμάς, εμάς που είδαμε το πορτοφόλι μας αλλά και το online banking μας να γουρλώνει τα μάτια και να μας ρωτά «ΡΕ ΕΙΣΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΟΥ;», διάβασε παρακάτω και προσπάθησε να ακολουθήσεις αυτές τις συμβουλές.

*Κόψε τα ντελίβερι. Είναι ο μεγαλύτερος φταίχτης αυτή την στιγμή. Καφέδες, φαγητά, σνακ. Ειδικά αν δουλεύεις από το σπίτι και δεν έχεις χρόνο να μαγειρέψεις, είναι πολύ εύκολο να σου φεύγουν υπερβολικά πολλά λεφτά καθημερινά χωρίς να το καταλαβαίνεις.

*Μαγείρευε για αρκετές μέρες. Είναι επίσημα η πρώτη φορά στην ζωή σου που μπορεί να έχεις όντως χρόνο για meal prep και να φτιάχνεις ταπεράκια για την κατάψυξη. Μπορείς να φτιάχνεις δυο φορές την εβδομάδα όλα σου τα γεύματα και να ξενοιάσεις. Επειδή καλό το κομμένο ντελίβερι, αλλά και το καθημερινό σούπερ μάρκετ για μαγειρικές εμπνεύσεις της στιγμής μπορεί να είναι εξίσου ακριβό.

*Μην το παρακάνεις στο σούπερ μάρκετ. Πάρε αυτά που χρειάζεσαι. Μην πανικοβάλεσαι ότι θα τελειώσουν όλα τα απαραίτητα είδη και θα μείνεις χωρίς.

*Χαλάρωσε λίγο με ό,τι κι αν κάνεις για να την παλεύεις μέσα στην καραντίνα. Για παράδειγμα, αν το ‘χεις ρίξει στο ποτό επειδή δεν αντέχεις άλλη κλεισούρα. Καταλαβαίνουμε αυτή σου την ανάγκη 100%, αλλά σκέψου την υγεία σου. Και επίσης το πορτοφόλι σου. Το ποτό κοστίζει.

*Αν έχεις (ή αν μόλις ανακάλυψες) ένα χόμπι για να περνάς την ώρα σου, φρόντισε να μην το παρακάνεις με τις παραγγελίες για τα ανάλογα υλικά. Εκτός του ότι φορτώνεις πολλή έξτρα δουλειά σε μεταφορείς που και αυτοί θα προτιμούσαν να βρίσκονται ασφαλείς στα σπίτια τους, να θυμάσαι ότι οι ξαφνικές εμπνεύσεις θέλουν πρώτα ένα στάδιο δοκιμασίας, πριν πέσεις με τα μούτρα. Για παράδειγμα: Αν θες να ζωγραφίσεις, αλλά δεν είσαι ήδη έμπειρος, πάρε πρώτα ένα μπλοκ και μερικές ξυλομπογιές ακουαρέλας, μην πας κατευθείαν στις λαδομπογιές και στα νέφτια. Θα είναι αμαρτία.

*Μην κάνεις άσκοπες μετακινήσεις, επειδή τα 150€ πάντα καραδοκούν. Και είναι πολλά, τα άτιμα.

*Μην παίρνεις ποτέ παρορμητικές αποφάσεις που αφορούν τα οικονομικά σου, ειδικά προτού σιγουρευτείς ότι έχεις πληρώσει (ή έστω βάλει στην άκρη) όλους τους λογαριασμούς, ενοίκια, πάγιες χρεώσεις κτλ.

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα