1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

ΠΩΣ ΝΑ… | Πόσο συχνά και πώς πρέπει να πλένουμε την υφασμάτινη μάσκα;

Μετά από αρκετές συζητήσεις και αντιφάσεις, η υφασμάτινη μάσκα έγινε και επίσημα πλέον το βασικό αξεσουάρ μας απέναντι στην διασπορά του κορωνοϊού.

Πόσο συχνά όμως πρέπει την πλένουμε; Και με ποιον τρόπο;

Κάθε πότε την πλένουμε;

Το CDC συνιστά να πλένουμε την υφασμάτινη μάσκα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Ο Robert Amler, πρύτανης της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρακτικής στο Ιατρικό Κολλέγιο της Νέας Υόρκης και πρώην επικεφαλής ιατρικός διευθυντής του CDC, συγκεκριμένα προτείνει να καθαρίζουμε την υφασμάτινη μάσκα μετά από κάθε χρήση.

«Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας και φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά το πλύσιμο της μάσκας», αναφέρει στη Huffington Post

Η Emily de Golian, δερματολόγος πιστοποιημένη από το Dermatology Consultants στη Τζόρτζια, επισημαίνει ότι, ιδανικά, οι μάσκες δεν θα πρέπει να φοριούνται για περισσότερο από 30 λεπτά, επειδή η υγρασία από την αναπνοή μας τις καθιστά λιγότερο αποτελεσματικές ως εμπόδιο κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Από την πλευρά του, ο Dimitar Marinov, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα υγιεινής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βάρνας, αναφέρει πως οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής (π.χ. ταμίες) ή όσοι περνούν πολλές ώρες ερχόμενοι σε επαφή με κόσμο, καλό θα ήταν να πλένουν την υφασμάτινη μάσκα τους κάθε δύο ώρες, αν μπορούν.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να την πλύνουμε και να τη στεγνώσουμε;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στο πλύσιμο της μάσκας θα πρέπει να χρησιμοποιούμε απορρυπαντικά με χλωρίνη ή άλλα δραστικά αντιμικροβιακά συστατικά, τα οποία σκοτώνουν τα μικρόβια πιο αποτελεσματικά από τα κλασικά απορρυπαντικά.

Το πλύσιμο στο πλυντήριο ενδείκνυται αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες πλυσίματος του εκάστοτε υφάσματος αναφορικά με τη θερμοκρασία του νερού. Σύμφωνα με τον Marinov, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις προδιαγραφές που έχει ορίσει ο ΠΟΥ. Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία πλυσίματος πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 βαθμοί Κελσίου.

Οι μάσκες μπορούν επίσης να απολυμανθούν με σίδερο ή ακόμα και στον φούρνο για 20 λεπτά στους 70 βαθμούς κελσίου. Αν τώρα η μοναδική επιλογή που έχετε είναι το πλύσιμο στο χέρι, τότε η de Golian συνιστά να χρησιμοποιούμε σαπούνι και νερό και να την τρίβουμε για 20 δευτερόλεπτα τουλάχιστον σε χλιαρό προς ζεστό νερό. Μετά το πλύσιμο, η μάσκα θα πρέπει να στεγνώνεται με ζεστό αέρα, στην υψηλότερη θερμοκρασία, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφει ο κατασκευαστής του υφάσματος.

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα