1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

ΠΩΣ ΝΑ… | Απλά κόλπα για να κοιμηθούμε πιο εύκολα

Ο καλός ύπνος είναι ολόκληρη επιστήμη. Το στρες ορίζει τη σύγχρονη ζωή και όπως είναι λογικό επηρεάζει άμεσα το πόσο και το αν κοιμόμαστε. Τι μπορείτε να κάνετε (με φυσικό τρόπο) για να κοιμηθείτε ευκολότερα;

via GIPHY

Μειώστε τη θερμοκρασία

Η θερμοκρασία του σώματός αλλάζει όσο κοιμόμαστε. Το σώμα κρυώνει όταν ξαπλώνουμε και ζεσταίνεται όταν σηκωνόμαστε. Εάν λοιπόν το δωμάτιό σας είναι πολύ ζεστό, μπορεί να δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε. Η ρύθμιση του θερμοστάτη σας σε ψυχρή θερμοκρασία μεταξύ 15,6-19,4 ° C μπορεί να βοηθήσει στο να κοιμηθείτε πιο εύκολα.

Χρησιμοποιήστε τη μέθοδο αναπνοής 4-7-8

Βασίζεται σε τεχνικές ελέγχου αναπνοής της γιόγκα και αποτελείται από ένα μοτίβο αναπνοής που χαλαρώνει το νευρικό σύστημα. Ιδού τα βήματα:

Πρώτα, τοποθετήστε το άκρο της γλώσσας σας πίσω από τα πάνω μπροστινά δόντια σας.

Εκπνεύστε εντελώς από το στόμα σας βγάζοντας ένα απαλό «φουυυυ..»

Κλείστε το στόμα σας και εισπνεύστε από τη μύτη σας ενώ μετράτε μέχρι το 4

Κρατήστε την αναπνοή σας και μετρήστε μέχρι το 7

Ανοίξτε το στόμα σας και εκπνεύστε εντελώς, κάνοντας τον ίδιο ήχο και μετρώντας ψυχικά μέχρι το 8.

Επαναλάβετε τον κύκλο τουλάχιστον τρεις ακόμη φορές – και καλή σας νύχτα.

Βάλτε πρόγραμμα

Το σώμα σας έχει το δικό του ρυθμιστικό σύστημα που ονομάζεται κιρκαδικός ρυθμός. Αυτό το εσωτερικό ρολόι μας κάνει να νιώθουμε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας, και μας νυστάζει το βράδυ. Το ξύπνημα και ο ύπνος (περίπου) την ίδια ώρα κάθε μέρα, μπορεί να βοηθήσει το εσωτερικό ρολόι να διατηρήσει ένα φυσιολογικό πρόγραμμα. Μόλις το σώμα σας προσαρμοστεί σε αυτό το πρόγραμμα, θα είναι πιο εύκολο να κοιμηθείτε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Μην κοιτάτε το ρολόι

Οι άνθρωποι που ξυπνούν στη μέση της νύχτας συνήθως έχουν την τάση να βλέπουν το ρολόι και να παθαίνουν εμμονή με το ότι δεν μπορούν να ξανακοιμηθούν. Μάλιστα η παρακολούθηση του ρολογιού είναι συχνή σε άτομα που πάσχουν από χρόνιες αϋπνίες, ενώ προκαλεί επιπλέον άγχος. Αν μπορείτε, βγάλτε το ρολόι από το δωμάτιό σας. Εάν πάλι χρειάζεστε ξυπνητήρι στο δωμάτιο, μπορείτε να γυρίσετε το ρολόι σας από την άλλη για να μην το βλέπετε όταν ξυπνάτε στη μέση της νύχτας.

Ακούστε χαλαρωτική μουσική

Η μουσική μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου, ενώ μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση χρόνιων διαταραχών ύπνου, όπως η αϋπνία. Οι ειδικοί προτείνουν να ακούσετε κάποιο είδος βουδιστικής μουσικής, μιας και θεωρείται από τις πλέον χαλαρωτικές και ιδανική για διαλογισμό. 

 

Γράψτε κάτι πριν ξαπλώσετε

Αρκετός κόσμος δυσκολεύεται να κοιμηθεί επειδή οι σκέψεις τους «τρέχουν». Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει άγχος και αρνητικά συναισθήματα τα οποία διαταράσσουν τον ύπνο. Το γράψιμο και η εστίαση σε θετικές σκέψεις μπορεί να ηρεμήσει το μυαλό και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα. Δοκιμάστε λοιπόν να γράψετε τα ωραία πράγματα που σας συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας ή ανυπομονείτε να ζήσετε βραχυπρόθεσμα. Κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει στο να μειώσετε το στρες και να κοιμηθείτε ευκολότερα.

Με πληροφορίες από Healthline

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα