1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Εθνικα

Πως με «καταδρομική ενέργεια» το ΓΕΕΘΑ «βύθισε» το επίδομα Στόλου!


Το ΓΕΕΘΑ προσπαθεί με «άτυπες ενημερώσεις» να πείσει τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού ότι θα λάβουν σημαντικά ποσά μέσα στο επίδoμα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας. Η «άτυπη ενημέρωση» την οποία και επεξεργαζόμαστε, γιατί εδώ και κάμποσο καιρό υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης με όσα γράφει το συγκεκριμένο επιτελείο σε τέτοιου είδους χαρτιά. Υπάρχει θέμα αξιοπιστίας και είναι απαραίτητο να ελέγχεται με μεγάλη προσοχή όσα μέσω…άτυπης ενημέρωσης διαδίδει. Υπάρχουν έτσι κι αλλιώς τα ενημερωτικά έγγραφα που έστειλαν στις υπηρεσίες και ο κόσμος που υπηρετεί σε αυτές μπορεί εύκολα να βγάλει συμπεράσματα.

Τα πολλά πάρα πολλά μηνύματα που μας στέλνουν τα στελέχη αποδομούν την …άτυπη ενημέρωση, μιλούν για απαράδεκτη διάκριση των πληρωμάτων των πολεμικών πλοίων, ανισοκατανομή των χρημάτων, δεν υπάρχει επίδομα Στόλου αλλά μια μικρή αύξηση στην ημερήσια αποζημίωση ορισμένων αποστολών και εξηγούν ότι γι’ αυτό δεν γίνεται κανονική ενημέρωση.

 

Συνοπτικά τα μηνύματα αναφέρουν:

«…ύστερα από διευκρινήσεις που πέρασαν προς όλα τα πλοία,  οι κρατήσεις ανέρχονται στο 36-40%. Επίσης ένα πολύ μικρό μέρος των αποστολών εντός Ελλάδας καλύπτονται από αυτό “το επίδομα” .

Συγκεκριμένα ένα πλοίο σκοπούν που λείπει 15 μέρες θα λάβει 60€ μεικτά. Καθαρά είναι 36€. Στη συνέχεια αν αφαιρέσουμε τα 17,61€ που ήδη λάμβανε το προσωπικό, τότε το επιπλέον ποσό που προκύπτει είναι 18,39€!!!

 Δεύτερο παράδειγμα είναι τα 100€ του εξωτερικού, όπου και εδώ δεν ισχύουν σε όλες τις αποστολές. Στην προκειμένη περίπτωση 100€ μεικτά είναι 60€ καθαρά. Αφαιρώντας τα 52€ που ήδη λάμβανε το προσωπικό, τότε το ποσό που δίνουν είναι μόλις 8€!!!

Τέλος με μόλις 17,61€ θα συνεχίσουν να αμείβονται τα στελέχη των Π.Π που συμμετέχουν σε όλες τις κλαδικές και διακλαδικές ασκήσεις, στις επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις, στις προβλεπόμενες εθιμοτυπικές επισκέψεις, στις παρακολουθήσεις, στις πάμπολλες συνεκπαιδεύσεις με ναυτικά άλλων χωρών, στις συντηρήσεις του φαρικού δικτύου 70+ μέρες το χρόνο, στους εκπαιδευτικούς πλόες των παραγωγικών σχολών, στις μεταφορές στρατευμάτων και υλικών επ’ ωφελεία του ΣΞ, στις ανά την επικράτεια μεταφορές καυσίμων και νερού από τα πληρώματα των πλοίων Διοικητικής Μέριμνας, στις μετακινήσεις όλων βοηθητικών πλοίων των ναυστάθμων και άλλα».

Ας δούμε όμως πως φθάσαμε ως εδώ:

Η αλήθεια δεν αλλάζει και τα γεγονότα με το λεγόμενο επίδομα Στόλου είναι δεδομένα. Με «καταδρομική επιχείρηση» το ΓΕΕΘΑ τα «κούρεψε» για τα καλά και τελικά μόνο ο Στόλος δεν έχει ουσιαστικό όφελος!!!

Προφανώς στο ΓΕΕΘΑ είτε δεν έχουν ακούσει -απίθανο- είτε δεν ενδιαφέρονται -το πιο πιθανό- ότι στελέχη (αξιωματικοί και υπαξιωματικοί) στην πιο παραγωγική τους ηλικία υποβάλουν μαζικά παραιτήσεις. Αυτό υποτίθεται προσπάθησε να σταματήσει η προηγούμενη ηγεσία του ΠΝ αλλά απ’ ότι φαίνεται δεν προσπάθησε και πολύ γιατί μάλλον είχε άλλες προτεραιότητες…

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Το ΓΕΝ υπό την ηγεσία Πετράκη είχε έτοιμο σχέδιο νόμου για την ενίσχυση των πληρωμάτων του Στόλου με το οποίο, οι κυβερνήτες των φρεγατών και των αρματαγωγών θα έβλεπαν να αυξάνεται το εισόδημα τους κατά 500€ μηνιαίως, οι κυβερνήτες μικρότερων πλοίων θα έπαιρναν 400€ και από εκεί και πέρα όλα τα στελέχη ανάλογα με το βαθμό τους θα λάμβαναν ποσά που για τον Δίοπο θα ήταν τα 180€.

Χρειάστηκε δουλειά για ενάμιση χρόνο για να ολοκληρωθεί το σχέδιο. Κόστος 19 εκατομμύρια ευρώ.

Όλοι ήταν σύμφωνοι ακόμη και ο Σκυλακάκης στο υπουργείο Οικονομικών. Σημαντική βοήθεια για να γίνει κατανοητή η ανάγκη να δοθούν αυτά τα χρήματα έπαιξε ο Αντιναύαρχος ε.α και βουλευτής της ΝΔ  Διονύσης Χατζηδάκης.

Πριν από την ΔΕΘ όπου ο πρωθυπουργός θα έκανε την ανακοίνωση, έγινε σύσκεψη στο γραφείο του Α/ΓΕΕΘΑ, όπου συμμετείχαν όλοι οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων. Ο κ.Φλώρος ήταν αρνητικός και ειρωνικός για το επίδομα. Ήταν σαφές ότι δεν ήθελε να προχωρήσει αυτό το σχέδιο. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε ο τότε Υ/ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης και ο υποναύαρχος Φρ. Λελούδας κλαδάρχης του Δ΄ Κλάδου, που υποστήριζαν τη στάση του κ.Φλώρου. Σήμερα ο κ. Δρυμούσης είναι Α/ΓΕΝ και ο κ.Λελούδας είναι Υ/ΓΕΕΘΑ. Αν και είχε την ευκαιρία ο τελευταίος να τοποθετηθεί Αρχηγός Στόλου, αρνήθηκε και προτίμησε την “ασφαλή” θέση κάτω από τον κ. Φλώρο.

Ο πρωθυπουργός παρόλα αυτά έκανε τη σχετική ανακοίνωση στη ΔΕΘ και όλοι θεώρησαν δεδομένη την υλοποίηση της. Όλοι; Όχι δα…

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος παρέλαβε την εισηγητική έκθεση και όλα τα σχετικά τον Οκτώβριο του 2022. Επί ένα χρόνο κράτησε τα χαρτιά στο γραφείο του και δεν επέτρεψε να υλοποιηθεί η πρόταση του Πολεμικού Ναυτικού. Για να δικαιολογήσει τη μόνιμα αρνητική του στάση εμφανιζόταν ως υποστηρικτής των Ειδικών Δυνάμεων, λέγοντας ότι πρέπει και το προσωπικό τους να ωφεληθεί. Προφανώς γνώριζε αλλά ποτέ δεν το έλεγε ότι τα πληρώματα του Στόλου ήταν αυτά που έπαιρναν ψίχουλα ως πλεύσιμα και εκεί υπήρχε το μεγάλο θέμα των παραιτήσεων. Οι Ειδικές Δυνάμεις παίρνουν επιδόματα τα οποία γνωρίζει ο κ.Φλώρος καλά, αφού εξακολουθεί και πηγαίνει για την “συντήρηση” του. Υποθέτουμε βέβαια ότι λαμβάνει και τα σχετικά επιδόματα αλεξιπτωτιστή και Υ/Κτ.

Το αποτέλεσμα γνωστό. Η θέση Φλώρου πέρασε, αφού όπως άπαντες έχουμε καταλάβει το ΥΠΕΘΑ διοικείται από το ΓΕΕΘΑ. Αυτό είναι θέμα που θα έπρεπε εδώ και καιρό να είχε απασχολήσει την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα συζήτησης η οποία κάποια στιγμή είναι βέβαιο ότι θα γίνει.

Το σφάλμα τού τέως Α/ΓΕΝ Στ. Πετράκη όσον αφορά την εξέλιξη του “επιδόματος Στόλου” είναι ότι δεν «πάτησε πόδι» και να φτάσει μέχρι τον πρωθυπουργό, με την παραίτηση του ανά χείρας. Δεν ήταν βέβαια  και το μοναδικό ολέθριο για την υστεροφημία του σφάλμα… Να μην ξεχνάμε και τις παράνομες αποστρατείες 150 και πλέον αρίστων Αξιωματικών ΕΟΘ, τα “μπιλιετάκια διώξεων αξιωματικών” που δέχτηκε να εκτελέσει ως “πιστός και φιλότιμος στρατιώτης” του Α/ΓΕΕΘΑ, αλλά και την πρωτοφανή για τα χρονικά των ΕΔ και ιδιαίτερα του Πολεμικού Ναυτικού, απαξιωτική κλήση σε απολογία που έλαβε μαζί με τον τότε Στόλαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη από τον Α/ΓΕΕΘΑ, χωρίς καμία ουσιαστική αντίδραση.

Τέλος επειδή πολλοί ρωτούν και ήταν και δική μας απορία, να διευκρινήσουμε ποια είναι η «περιοχή ευθύνης ΑΓΕΕΘΑ» (που δεν υπάρχει σαν όρος σε κανένα επίσημο έγγραφο) από την οποία εξαρτώνται και οι αποζημιώσεις εκτέλεσης αποστολών που θα πάρουν τα στελέχη των ΕΔ. Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει το FIR Αθηνών με το οποίο η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ έχει μία εμμονή από τότε που έλεγαν στους δημοσιογράφους ότι το Oruc Reis …είχε βγάλει φτερά και είχε «βγει από το FIR Αθηνών»! Πανηγύριζαν κιόλας…

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα