1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Περιποίηση

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ | Ακμή είναι, θα περάσει…

Η έκρηξη των ορμονών που σηματοδοτεί το πέρασμα από την παιδική ηλικία στην εφηβεία, φέρνει μαζί της πολλές σημαντικές αλλαγές και… αρκετά προβλήματα. Η ακμή είναι ένα από αυτά- ίσως το πιο ενοχλητικό- και εκδηλώνεται με τα γνωστά σπυράκια, τις φλεγμονές,  τα μαύρα στίγματα, τους φραγμένους πόρους και  τη γυαλάδα της επιδερμίδας.  Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ακμή είναι –ευτυχώς- ήπιας μορφής και  αντιμετωπίζεται με απλούς κανόνες υγιεινής, συστηματική φροντίδα, εξειδικευμένα προϊόντα και πολλή… υπομονή.

Διπλό… καθαρά. Είτε τα σπυράκια της ακμής έχουν φουντώσει είτε όχι, είναι απαραίτητο  να πλένετε το πρόσωπό σας δύο φορές τη μέρα για να απομακρύνετε τους ρύπους , τη σκόνη και τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια της επιδερμίδας.  Χρησιμοποιείτε ένα ήπιο καθαριστικό προϊόν –όχι αρωματικά σαπούνια- και χλιαρό νερό –όχι ζεστό- για να μην προκαλέσετε μεγαλύτερο ερεθισμό στις περιοχές με φλεγμονή. Προσοχή όμως. Δεν χρειάζεται να φτάσετε στο άλλο άκρο. Ο καθαρισμός πάνω από δύο φορές τη μέρα, ίσως περισσότερο βλάπτει παρά ωφελεί.

«Κατά της ακμής». Αν σας ταλαιπωρούν τα σπυράκια, αναζητήστε εξειδικευμένες συνθέσεις για επιδερμίδες με τάση ακμής, εμπλουτισμένες με σαλικυλικό, γλυκολικό, γαλακτικό οξύ ή υπεροξείδιο του βενζολίου, συστατικά που αντιμετωπίζουν τα βακτηρίδια και τις φλεγμονές και ελέγχουν την υπερβολική έκκριση σμήγματος.

 Η επιδερμίδα διψάει. Τα περισσότερα προϊόντα για την καταπολέμηση της ακμής περιέχουν συστατικά που ξηραίνουν την επιδερμίδα. Είναι επομένως σημαντικό να την ενυδατώνετε αμέσως μετά, με μια ανάλαφρη oil-free σύνθεση (σε μορφή λοσιόν ή gel), σχεδιασμένη για λιπαρές επιδερμίδες και με την ένδειξη «μη φαγεσωρογόνος», δηλαδή με συστατικά που δεν προκαλούν ακμή.

Μακιγιάζ με μέτρο. Προσπαθήστε, όσο γίνεται να περιορίζετε τη χρήση μέικαπ, πούδρας και ρουζ, ιδίως σε φάσεις έξαρσης της ακμής. Αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, αναζητήστε εξειδικευμένα oil-free προϊόντα για λιπαρές επιδερμίδες με ατέλειες ή ακόμη καλύτερα βάσεις από ορυκτά μέταλλα. Φροντίζετε να αφαιρείτε στο τέλος της μέρας, κάθε ίχνος μακιγιάζ –σε συνδυασμό με τους ρύπους και το σμήγμα, συνθέτουν το… τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηριδίων και τη δημιουργία φλεγμονών.

Προσοχή με τα μαλλιά. Αποφύγετε τα σπρέι με άρωμα, τα styling gels, τα λάδια και τις κρέμες φορμαρίσματος, γιατί κάθε φορά που τα μακριά μαλλιά σας πέφτουν στο πρόσωπο -ακόμα χειρότερα αν έχετε φράντζα-  τα συστατικά που περιέχουν μπορεί να ερεθίσουν την επιδερμίδα και να φράξουν τους πόρους.

Μην αγγίζετε. Προσπαθήστε να μην αγγίζετε  το πρόσωπο ή να στηρίζετε το πιγούνι σας με τα χέρια. Με τα μικρόβια και τα βακτήρια που κουβαλούν, είναι πολύ εύκολο να προκαλέσουν φλεγμονές ή να επιδεινώσουν το πρόβλημα μιας  ήδη ερεθισμένης επιδερμίδας. Και βέβαια, ποτέ μην επιχειρήσετε να σπάσετε ένα σπυράκι πιέζοντάς το με τα δάχτυλα, όσο ακατανίκητος κι αν είναι ο πειρασμός, γιατί η μόλυνση και το μόνιμο σημάδι δεν είναι μακριά. Χρησιμοποιήστε τοπικά -κατά προτίμηση το βράδυ- ένα εξειδικευμένο προϊόν που «μαραίνει» τα σπυράκια.

Η ακμή περνάει από το… στομάχι. Έστω κι αν έχει τελικά αποδειχθεί ότι η σοκολάτα δεν «κάνει σπυράκια», η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών ή πλούσιων σε επεξεργασμένη ζάχαρη τροφών καθώς και γαλακτοκομικών προϊόντων ενδέχεται να πυροδοτήσει εξάρσεις ακμής. Προσπαθήστε να υιοθετήσετε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με προϊόντα ολικής άλεσης και  πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Ψυχραιμία! Μην αγχώνεστε με τα σπυράκια και τις ατέλειες, ακόμα κι όταν εμφανίζονται την πιο λάθος στιγμή. Οι επιστήμονες είναι σαφείς: το στρες επιδεινώνει την ακμή. Κάντε υπομονή, φροντίστε σωστά την επιδερμίδα σας και σύντομα όλα θα… περάσουν!

Ευδοκία Κορμακοπούλου

Αισθητικός-makeup artist

Διευθύντρια πρότυπου κέντρου αισθητικής art & beauty

 

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα