Δευτέρα 11 Νοέμβριος 2019
Home / Υγεία / Μιλάτε συχνά στον εαυτό σας; Δείτε τι λένε οι ψυχολόγοι…

Μιλάτε συχνά στον εαυτό σας; Δείτε τι λένε οι ψυχολόγοι…

Το κακό είναι ότι μας κάνει να μοιάζουμε και… τρελοί. Αυτό δεν θα σκεφτόσασταν κι εσείς, αν βλέπατε κάποιον να μιλάει στον εαυτό του; Πόσο μάλλον να διαφωνεί και μαζί του! Θα λέγατε ότι “ακούει φωνές” και, άρα, είναι τρελός. Και όμως όλα αυτά είναι λάθος αντιλήψεις.

Εάν συνηθίζετε κι εσείς να μιλάτε στον εαυτό σας, σταματήστε να νιώθετε ενοχές. Δεν είστε τρελοί, ούτε ψυχικά ασθενείς. Το να μιλάει κανείς στον εαυτό του, αποδεικνύεται, ότι είναι τελικά σημάδι ανεπτυγμένης εφυίας!

Σε μια μελέτη, οι ψυχολόγοι Daniel Swigley και Gary Lupyan υπέθεσαν ότι το να μιλάμε μόνοι μας μπορεί να είναι επωφελές. Και αν το σκεφτείτε, είναι προφανώς αλήθεια. Οι πιο έξυπνοι άνθρωποι στη γη συνηθίζουν να μιλάνε στον εαυτό τους. Από τους μεγαλύτερους στοχαστές, μέχρι τους πιο γνωστούς ποιητές και επιστήμονες, όλοι σχεδόν, συνήθιζαν να μιλούν στον εαυτό τους! Είναι πασίγνωστη η παραδοχή του Albert Einstein ότι επαναλάμβανε τις σκέψεις στον εαυτό του για να τις επεξεργάζεται καλύτερα.

Το να μιλάτε μόνοι σας συμβάλλει να οργανώσετε τις σκέψεις σας

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Linda Sapadin, μιλώντας φωναχτά στον εαυτό σας, σας βοηθά να επιβεβαιώσετε σημαντικές και δύσκολες αποφάσεις. Σας βοηθά να αποσαφηνίσει τις σκέψεις σας, να προσέξετε το τι είναι σημαντικό και να σιγουρευτείτε για οποιεσδήποτε αποφάσεις αμφιταλαντεύεστε.

Το να μιλάτε στον εαυτό σας, σας βοηθάει να πετύχετε τους στόχους σας

Κάνοντας απλά μια λίστα με τους στόχους σας δύσκολα σας βοηθάει να τους πετύχετε. Καμιά φορά, δε, μπορεί να σας φανούν και “βουνό” και να σας αποθαρρύνουν να τους κυνηγήσετε. Το να μιλάτε όμως μόνοι σας για αυτούς τους στόχους θα σας βοηθήσει να κάνετε πιο σταθερά βήματα για κάθε στόχο ξεχωριστά. Αν αναλύετε με τον εαυτό σας το τι χρειάζεται κάθε φορά να κάνετε, τότε το κάθε βήμα θα σας φαίνεται λιγότερο δύσκολο και η όλη προσπάθεια πιο περιεκτική.

Όπως λέει και η Sapadin: “Το να λέτε φωναχτά τους στόχους σας, σας βοηθάει να εστιάζετε την προσοχή σας, να ελέγχετε το αίσθημα εγκατάλειψης της προσπάθειας και να απομονώνετε τυχόν περισπασμούς. Έτσι βάζετε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση και γίνονται πιο χειροπιαστά”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι λέει η επιστήμη για όσους διορθώνουν συνεχώς τα γραμματικά λάθη των άλλων

iatropedia.gr

Σε ενδιαφέρει

ΕΟΔΥ: 3.700 εμβολιασμοί παιδιών προσφύγων και μεταναστών σε Μόρια και Σάμο

Τρεις χιλιάδες επτακόσιους εμβολισμούς κατά της ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς (MMR) και κατά του πνευμονιόκοκκου πραγματοποιήθηκαν μέσα …

One comment

  1. Καταρχάς όλοι σκεφτόμαστε και η σκέψη εκφράζεται ως την εσωτερική «φωνή» μας. Αν σκεφτόμαστε φωναχτά όταν είμαστε μόνοι μας είναι απολύτως φυσιολογικό. Δεν απευθύνεσαι σε κανέναν, απλά είναι σαν να πατάς το τηλεκοντρόλ του μυαλού και να βγάζεις το Mute της σκέψης. Είναι ωραίο να ακούς με ήχο τη σκέψη σου! Τώρα αν όλη μέρα βρίσκεσαι στο σπίτι με την οικογένεια και μετά στη δουλειά, προφανώς δε θα μπορείς να το κάνεις ποτέ! Ποιος θα ήθελε να διαμοιράσει τις εσωτερικές σκέψεις του με όλους άλλωστε; Σωστά; Το πιο όμορφο είναι να φιλοσοφεί κανείς και να σκέφτεται φωναχτά, μέσα στην ησυχία του σπιτιού του. Οπότε θεωρώ ότι αν το επιτρέπουν οι συνθήκες, όλοι μιλάνε «μόνοι τους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *