1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tουρκια

Κ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις για να ξεκινήσει ο διάλογος

Το μήνυμα προς την Τουρκία είναι σαφές: Να σταματήσει τις προκλήσεις για να ξεκινήσει ο διάλογος υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN.

«Η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι αν δεν αλλάξει στάση θα υπάρξουν συνέπειες και θα τεθεί σε κίνδυνο η συνολική της σχέση με την Ευρώπη. Διότι προκλήσεις αυτού του είδους δεν είναι δυνατόν να μένουν αναπάντητες. Όχι μόνο από την Ελλάδα ή την Κύπρο, αλλά και από την Ευρώπη συνολικά» τόνισε.

«Αυτό που έχουμε πει στην Τουρκία πολύ ανοιχτά είναι ότι θα πρέπει να καθίσουμε και να συζητήσουμε ως πολιτισμένοι γείτονες. Και εάν δεν μπορέσουμε να επιλύσουμε το θέμα μεταξύ μας, μπορούμε πάντα να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο, ώστε να εκδώσει μία απόφαση για λογαριασμό μας. Το μήνυμά μου προς την Τουρκία είναι πολύ απλό: Σταματήστε τις προκλήσεις και ελάτε να συνομιλήσουμε ως πολιτισμένοι γείτονες. Μόλις συνάψαμε μία πολύ σημαντική συμφωνία με την Αίγυπτο με την οποία οριοθετήσαμε τις θαλάσσιες ζώνες μας. Πρόκειται για μία συμφωνία που θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα και για άλλες συμφωνίες στην περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Αυτό που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε είναι τετελεσμένα που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της τουρκικής προκλητικότητας. Και αυτό δεν αποτελεί μόνο δική μου άποψη, διότι δεν νομίζω ότι πρόκειται απλώς για μια διαφωνία μεταξύ δύο γειτονικών χωρών. Πιστεύω ότι αποτελεί πρόκληση για την Ευρώπη, πρόκληση για ολόκληρο τον κόσμο. Γι’ αυτό βλέπετε το γαλλικό Ναυτικό στην περιοχή. Γι’ αυτό βλέπετε την ΕΕ να υποστηρίζει τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο καταγγέλλοντας τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας. Και γι ‘αυτό βλέπετε τις ΗΠΑ να στέλνουν το πολύ σαφές μήνυμα ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτών των διενέξεων είναι μέσω της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου. Πάντα υπάρχουν περιθώρια για την Τουρκία να αλλάξει την προσέγγισή της. Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζει ότι αν δεν αλλάξει στάση θα υπάρξουν συνέπειες και θα τεθεί σε κίνδυνο η συνολική σχέση της με την Ευρώπη. Διότι προκλήσεις αυτού του είδους δεν είναι δυνατόν να μένουν αναπάντητες. Όχι μόνο από την Ελλάδα ή την Κύπρο, αλλά και από την Ευρώπη συνολικά», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε στον κίνδυνο για επεισόδιο στην περιοχή, όπως το εξέθεσε, σύμφωνα και στους Ευρωπαίους ομολόγους του, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Αν και η τουρκική προκλητικότητα δεν ήταν στην επίσημη ατζέντα της χθεσινής έκτακτης Συνόδου -μέσω τηλεδιάσκεψης- των ηγετών της ΕΕ, τα μηνύματα στήριξης από τις Βρυξέλλες σε Αθήνα και Λευκωσία ήταν απολύτως ξεκάθαρα.

«Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά τις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε σε αυτά τα θέματα στη συνάντησή μας το Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Στην ανάγκη αποκλιμάκωσης, έδωσε έμφαση το Βερολίνο με την Άγκελα Μέρκελ να δείχνει το δρόμο του διαλόγου, λέγοντας ότι: «Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση, η οποία είναι επικίνδυνη. Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά τα δικαιώματά τους».

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο κυρώσεων από σε βάρος της Τουρκίας, για τις προκλήσεις το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που θα συζητηθεί στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα