1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Υγεια

Καθηγητής σε ΣΚΑΪ: Γιατί είναι παράδοξο το κοκτέιλ φαρμάκων σε Τραμπ- Τι δείχνει


“Αυτό που είναι πολύ περίεργο είναι ότι στον Πρόεδρο των ΗΠΑ χορηγείται δεξαμεθαζόνη,  γιατί αυτό είναι φάρμακο που χορηγείται μόνο σε άτομα που χρήζουν οξυγόνου τουλάχιστον” είπε στον ΣΚΑΙ ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος Καθηγητής Φαρμακολογίας, Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σχολιάζοντας το κοκτέιλ φαρμάκων που δόθηκε στον Ντόναλτ Τραμπ.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής το κοκτέιλ φαρμάκων με ρεμδεσιμβίρη, μονοκλονικά αντισώματα και δεξαμεθαζόνη, που δόθηκε στον πλανητάρχη είναι παράδοξο καθώς η μεν χορήγηση ρεμδεσιβίρης και μονοκλονικών αντισωμάτων είναι μια λογική επιλογή η δε χορήγηση δεξαμεθαζόνης γεννά ερωτήματα.

“Αυτό που είναι πολύ περίεργο είναι ότι του χορηγείται δεξαμεθαζόνη γιατί αυτό είναι φάρμακο που χορηγείται μόνο σε άτομα  που χρήζουν οξυγόνου τουλάχιστον” είπε ο καθηγητής.

“Η ρεμδεσιβίρη είναι φάρμακο που είχε έγκριση αλλά ξέρουμε ότι βελτιώνοντας μειώνει τον χρόνο συμπτωμάτων και τα μονοκλονικά αντισώματα ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι έχουν θετικά αποτελέσματα σε 275 ασθενείς και ηταν σωστό να τα δώσουν γιατί πρέπει να χορηγηθούν νωρίς σε ασθενή, καλύτερα πριν καν νοσηλευτεί” ανέφερε συγκεκριμένα προσθέτοντας πως τα άλλα δύο φάρμακα ταιριάζουν σε αυτό το προφίλ αλλά η δεξαμεθαζόνη χορηγείται όταν ενεργοποιηθεί η υπεραντίδραση του οργανισμού και πρέπει να κατασταλθεί.

Φαίνεται πως ό,τι υπήρχε διαθέσιμο και είχε κάποια θετικά δεδομένα  του χορηγήθηκε, κατέληξε επισημαίνοντας παράλληλα πως είναι επίσης περίεργο το γεγονός να διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοιό την Πέμπτη το βράδυ και να του χορηγήθηκε σε διάστημα μιας μέρας  η δεξαμεθαζόνη καθώς για να γίνει χορήγηση αυτής της ουσίας, η νόσος θα πρέπει να έχει εξελιχθεί γιατί αν χορηγηθεί πολύ νωρίς μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση της υγείας του ασθενούς καταστέλλοντας την ανοσολογική του αντίδραση που στην πρώτη φάση της νόσου είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσει τον ιό.

Χορηγείται ταυτοχρόνως τόσο φάρμακο που προωθεί την αντίδραση του οργανισμού όσο και φάρμακο που την καταστέλλει, παρατήρησε ο κος Μανωλόπουλος επισημαίνοντας πως τελικά η όλη εξέλιξη των γεγονότων γεννα ερωτήματα και για το πότε εν τέλει ξεκίνησε η λοίμωξη.

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό το μη αναμενόμενο κοκτέιλ φαρμάκων που χορηγήθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ είναι δύσκολο να ερμηνευθεί ως επιλογή και μάλλον προέκυψε κατόπιν παρέμβασης του ίδιου στον τρόπο που θα τον αντιμετώπιζαν την περίπτωση του οι θεράποντες γιατροί.

«Υποπτεύομαι ότι έχει παρέμβει ο ίδιος δυναμικά και έχει καθοδηγήσει ή έχει διατάξει κατά κάποιον τρόπο τους γιατρούς του να του δώσουν κάποια φάρμακα επειδή έχει ακούσει ότι αυτά είναι χρήσιμα χωρίς να έχει λάβει υπ’ όψιν του την χρονική στιγμή» είπε χαρακτηριστικά ο κος Μανωλόπουλος.

Ο καθηγητής  υπογράμμισε επίσης πως είναι περίεργο ο πλανητάρχης να έχει βγει από το νοσοκομείο και να κυκλοφορεί χωρίς μάσκα αφού παίρνει αυτά τα φάρμακά γιατί είναι στην φάση που μολύνει πάρα πολύ.

Είναι πολύ επικίνδυνο αυτό που κάνει, δήλωσε ο κος Μανωλόπουλος συνοψίζοντας πως όλοι οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή μαζί του, υπάλληλοι και συνεργάτες βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ταυτόχρονα η ιατρική ομάδα που τον κουράρει, εκτίθεται με το να του έχει επιτρέψει να αποχωρήσει από το νοσοκομείο, κυκλοφορώντας έξω χωρίς μάσκα υποστηρίζει ο καθηγητής του Δημοκρίτειου, θεωρώντας πως είναι μάλλον απίθανο οι γιατροί του να συμφωνούν με τις κινήσεις του δεδομένου μάλιστα πως η λήψη πειραματικών θεραπειών, όπως αυτή που πήρε, υποχρεώνει τον ασθενή να παραμένει εντός του νοσοκομείου για να ελέγχεται επισταμένως.

Πηγή: skai.gr

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα