1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Περιποίηση

Κάντε τον ήλιο σύμμαχο σας

Καλοκαίρι, μπρούτζινο χρώμα, θάλασσα… Έχουμε τη χαρά να ζούμε σε μια από τις πιο ηλιόλουστες χώρες του κόσμου. Με λαχτάρα αναμένουμε τις καλοκαιρινές ηλιαχτίδες να γυρίσουν τον διακόπτη μας στο summer mood.

Ο ήλιος χωρίς αμφιβολία είναι ζωογόνος και απαραίτητος τόσο για τη φυσιολογική σωματική μας ανάπτυξη, λόγω της βιταμίνης D, η οποία ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου και διατηρεί υγιή τα οστά μας, όσο και για τη ψυχολογική μας υγεία και ευεξία αφού ενεργοποιεί την παραγωγή των ενδορφινών, των ορμονών της ευτυχίας.

Το ηλιακό φως όμως, πέρα από τις ευεργετικές του ιδιότητες, εμπεριέχει ένα αόρατο φάσμα, την υπεριώδη ακτινοβολία, που ευθύνεται για μεγάλη ποικιλία ανεπιθύμητων έως και επικίνδυνων καταστάσεων για το δέρμα.

Οι ακτίνες UVB είναι αισθητές τους καλοκαιρινούς μήνες, επηρεάζουν τις εξωτερικές στοιβάδες του δέρµατος (επιδερµίδα) και ευθύνονται για το κοκκίνισμα και τα ηλιακά εγκαύματα.

Οι UVΑ (αν και παλαιότερα αμφισβητούταν η επίδραση τους στο δέρµα) τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκε ότι διεισδύουν βαθύτερα είναι παρούσες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και συνεισφέρουν στην πρόωρη γήρανση του δέρματος, καθώς και στη δημιουργία φωτοευαισθησιών. Η χρόνια και αλόγιστη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος.

Τώρα θα μου πείτε, καλοκαίρι χωρίς σοκολατένια επιδερμίδα ίσον καλοκαίρι χωρίς καρπούζι. Τα ρούχα δείχνουν πιο κομψά, το σώμα μας πιο λεπτό και το πρόσωπο μας πιο υγιές με λιγότερο μακιγιάζ. Συμφωνώ απόλυτα. Όλοι μας μπορούμε να απολαύσουμε το δώρο του ήλιου αλλά με σεβασμό, κρατώντας τις προφυλάξεις που πρέπει να λάβουμε για να διασφαλίσουμε την τη δική μας υγεία και αυτών που αγαπάμε.

Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε

Ο ήλιος είναι παντού. Για το λόγο αυτό εφαρμόζουμε καθημερινά αντηλιακή κρέμα ακόμα κι αν βρισκόμαστε στη σκιά ή κάτω από την επιφάνεια του νερού εφόσον το 50% της υπεριώδους ακτινοβολίας UVA/UVB μας επηρεάζει ακόμη και εκεί. Κανένα αντηλιακό δεν μπορεί να φιλτράρει 100% την υπεριώδη ακτινοβολία. Συνεπώς, ενδείξεις του τύπου ‘ολικής προστασίας’, ‘sunblocker’ κλπ. είναι ψευδείς και παραπλανητικές.

Το αντίδοτο σε τυχόν φθορές του ήλιου είναι το after sun. Εφαρμόζεται με ευλάβεια μετά την ηλιοθεραπεία. Πρόκειται για προϊόν με μελετημένη σύνθεση πιο ευεργετική από την κλασική κρέμα σώματος.  Έχει τη δυνατότητα να αποτρέπει ερεθισμούς.

Extra Tips

• Φροντίζουμε να εφαρμόζουμε το αντηλιακό σε στεγνό δέρμα 30 λεπτά πριν εκτεθούμε στον ήλιο, διότι για 20 ως 30 λεπτά από την χρήση του είναι ανενεργό.
• Ανανεώνουμε συχνά για να διατηρούμε την προστασία ιδιαίτερα μετά από κολύμπι, εφίδρωση ή σκούπισμα.
• Επιλέγουμε αντηλιακό ανάλογα με τον τύπο δέρματος μας. Προτιμάμε προϊόντα oil free για να αποφεύγουμε την γυαλάδα σε περίπτωση λιπαρού δέρματος.
• Χρησιμοποιούμε σε κάθε περίπτωση υψηλό SPF ενώ προσέχουμε να αναγράφεται η ένδειξη προστασίας και από την UVA ακτινοβολία.
• Δεν παραμελούμε το ειδικό αντηλιακό στα χείλη διότι περιέχουν ελάχιστη μελανίνη άρα έχουν περιορισμένη άμυνα στον ήλιο.
• Δεν ξεχνάμε τα αυτιά, το πίσω μέρος του λαιμού και το πάνω μέρος του πέλματος, περιοχές συνήθως παραμελημένες.
• Δεν προβληματιζόμαστε σχετικά με το ποιος δείκτη προστασίας (SPF) μας ταιριάζει. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντηλιακή προστασία(2006/647/ΕΚ) οι υψηλοί δείκτες πολύ μικρές διαφορές έχουν ως προς την προστασία. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση το SPF30 απορροφά κατά 93% την ακτινοβολία,το SPF 50 κατά 97%, ενώ από το SPF50 και πάνω οι διαφορές στην απορρόφηση είναι ελάχιστες.
• Σιγουρευτείτε ότι το αντηλιακό σας είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά (πχ ρόδι, βιταμίνη C) που ενισχύουν την άμυνα του δέρματος στον ήλιο και προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες.

Ευδοκία Κορμακοπούλου
Αισθητικός-makeup artist
Διευθύντρια πρότυπου κέντρου αισθητικής art & beauty

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα