1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Εθνικα

Ιράν: Διαρροή συνομιλίας του ΥΠΕΞ Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ


To ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε σήμερα να υποβαθμίσει συνομιλία που διέρρευσε του επικεφαλής του, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στις οποίες ο αξιωματούχος φέρεται να επέκρινε τον ρόλο στην εξωτερική πολιτική της χώρας, του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί που δολοφονήθηκε σε επίθεση με αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Ξένα μέσα ενημέρωσης, όπως η εφημερίδα New York Times, μετέδωσαν τις τελευταίες ημέρες αυτό που παρουσίασαν ως αποσπάσματα από μια ηχογράφηση συνομιλίας με τον Ζαρίφ, αλλά χωρίς να διευκρινίζουν πώς περιήλθαν στην κατοχή τους και από πού προέρχονταν οι διαρροές.
Σε αυτές τις δηλώσεις, που αποδίδονται στον Ζαρίφ από τη New York Times, ο τελευταίος λέει: “στην Ισλαμική Δημοκρατία, ο στρατιωτικός τομέας βασιλεύει. Έχω θυσιάσει τη διπλωματία προς (όφελος) του στρατιωτικού τομέα” ενώ ο “στρατιωτικός τομέας” πρέπει να είναι “στην υπηρεσία της διπλωματίας”.
Ο Κασέμ Σουλεϊμανί, γνωστός με το υποκοριστικό “ο άνθρωπος του πεδίου της μάχης”, σκοτώθηκε σε αμερικανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Βαγδάτη τον Ιανουάριο του 2020. Ήταν ο αρχηγός της Δύναμης Κοντς, που είναι υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.
Σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ δεν επιβεβαίωσε το περιεχόμενο των δηλώσεων του Ζαρίφ αλλά τόνισε ότι τα λόγια που περιλαμβάνονται στην ηχογράφηση που διέρρευσε αντακατόπτριζαν μια “προσωπική γνώμη” και υποτίθεται ότι ήταν “εμπιστευτικά”.
“Αυτό που δημοσιεύτηκε” είναι μια συζήτηση διάρκειας τριών ωρών και παραπάνω “στο πλαίσιο επαφών ρουτίνας και εμπιστευτικών συνομιλιών στους κόλπους της κυβέρνησης”, πρόσθεσε.
“Αυτές οι συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών είναι πολύ σοβαρές, διαφανείς και ειλικρινείς” στο Ιράν, συνέχισε ο Χατιμπζαντέχ, προειδοποιώντας ότι “η διαρροή περιεχομένου που θεωρείται εμπιστευτικό συνιστά αξιόποινη πράξη”.
Παρ ‘όλα αυτά, τα λόγια που αποδόθηκαν στον Ζαρίφ επικρίθηκαν από μέσα ενημέρωσης και έναν συντηρητικό βουλευτή.
Το πρακτορείο ειδήσεων Fars κατηγόρησε τον Ζαρίφ ότι παρουσιάζεται ως “σύμβολο της διπλωματίας” απέναντι στον Κασέμ Σουλεϊμανί, σύμβολο του “πεδίου μάχης”.
“Ο κ. Ζαρίφ θέτει υπό αμφισβήτηση θέματα που ανήκουν στις κόκκινες γραμμές της Ισλαμικής Δημοκρατίας”, δήλωσε ο υπερσυντηρητικός βουλευτής Νασρολάχ Πετζμανφάρ, τον οποίο επικαλείται το Fars, απαιτώντας “εξηγήσεις” από τον υπουργό.
Πραγματοποιώντας επίσκεψη στη Βαγδάτη σήμερα, ο Ζαρίφ πήγε στον τόπο της δολοφονίας του Κασέμ Σουλεϊμανί, κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βαγδάτη, ο Ιρανός υπουργός απέτισε φόρο τιμής στον στρατηγό Σουλεϊμανί, “μάρτυρα” και “ήρωα στην καταπολέμηση του Daesh (αρκτικόλεξο στα αραβικά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος)”, χωρίς να κάνει καμιά αναφορά στην αντιπαράθεση.

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα