1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Η κακή ψυχολογία είναι θέμα οπτικής;


Να λες “ευχαριστώ” για όλα όσα έχεις. Η ζωή, δεν έχει δεδομένα. Όλα είναι θέμα ενέργειας. Είτε θετική, είτε αρνητική σίγουρα επιστρέφεται

Ανταλλαγή

Ανέκαθεν είχα μια ιδιαίτερη αποστροφή προς το εξής ρητό: «Ό,τι δίνεις, παίρνεις». Μοιάζει τόσο πεζό, τόσο συναλλαγματικό ειδικά όταν κάποιος θέλει να μιλήσει για ανθρώπινες σχέσεις. Δεν είμαστε δα χαρτονομίσματα, μα ούτε και οι σχέσεις οι οποίες αναπτύσσουμε ΑΤΜ που ξεχειλίζουν συναισθήματα σε μοβ, πορτοκαλί και μπλε χάρτινη εκδοχή με αναγραφόμενη αξία. «Ό,τι εκπέμπεις, λαμβάνεις» λοιπόν το διάβασα σε ένα πολύ αγαπημένο μου βιβλίο και τότε με μιας κατάλαβα τι ήθελε να πει ο ποιητής. Όλα είναι θέμα ενέργειας και είναι γεγονός. Το διαπιστώνεις καθημερινά. Στην κίνηση στους δρόμους, την εργασία, το σπίτι, το γυμναστήριο, το σούπερ μάρκετ.

Όλα είναι θέμα οπτικής. Εμείς επιλέγουμε όχι τι θα δούμε, αλλά πώς θα το δούμε

Ας μιλήσουμε όμως με παραδείγματα… Αισθάνομαι θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Πηγαίνεις στη δουλειά κατσουφιασμένος γιατί το πρωί χάλασε η χρυσοπληρωμένη καφετιέρα που απέκτησες μόλις ένα μήνα πριν. Εννοείται πως έχεις τα δίκια όλου του κόσμου και σε πνίγουν κυριολεκτικά –ξόδεψες άλλωστε και μια περιουσία!- αλλά κάνεις ένα τραγικό λάθος. Μετουσιώνεις όλα σου τα νεύρα, τον αρνητισμό και την κακή διάθεση σε μια ενέργεια, η οποία το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να σε αφοπλίσει και να πολλαπλασιάσει τα γκρίζα κύματα της αύρας σου. Αποτέλεσμα; Εγκλωβίζεσαι στο ίδιο το τέρας της κακής σου ψυχολογίας και ταυτόχρονα βάζεις και όσους σε περιτριγυρίζουν στο εν λόγω τριπάκι. Άρα; Διπλό το κακό!

Μιλάς απότομα σε ένα συνάδελφό σου και αυτός με τη σειρά του σε στραβοκοιτάει, σκεπτόμενος πως σε καμία περίπτωση δεν έχει την όρεξή σου, παραγγέλνεις καφέ και από τη σύγχυσή σου κάνεις λάθος την παραγγελία, ο καφές καταφτάνει ζεστός – ζεστός και ιδιαιτέρως γλυκός για τα γούστα σου και εσύ καλείς πίσω μόνο και μόνο για να τους κάνεις παρατήρηση. Ο τόνος σου στο τηλέφωνο είναι τουλάχιστον αγενής και τη στιγμή που σου λένε να αποστείλουν έναν άλλο, συνειδητοποιείς πως το μόνο που ήθελες ήταν να κάνεις φασαρία μήπως και εκτονωθείς. Κλείνεις το τηλέφωνο με βία, χύνεται ο καφές. Λερώνεσαι. Ο καφές φταίει! Η καφετιέρα φταίει! Η πίεση ανεβαίνει και μπαμ!

Η δύναμη άλλωστε που κρύβει η πλευρά του «καλού» υπερισχύει όλων

Πολύ κακό για το τίποτα, δε νομίζεις; Έφτασε ήδη βράδυ και εσύ το μόνο που έχεις να θυμάσαι από τη σημερινή σου μέρα είναι ξεσπάσματα, αρνητικά σχόλια, τσακωμούς και αποτυπώματα καφέ σε παντελόνι! Δεν τα καταφέραμε και πολύ καλά σήμερα… Για σκέψου όμως πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα εάν τη στιγμή που συνειδητοποίησες πως χάλασε η συσκευή, σκεφτόσουν απλά «Θα περάσω αύριο από το μαγαζί που την πήρα να την επιδιορθώσουν. Λογικά θα φτιάχνεται! Γιατί να μη φτιάχνεται; Μα πόσο όμορφη μέρα έχει έξω… Και από το γραφείο μου έχω ωραία θέα! Θα παραγγείλω καφέ από εκεί και στο διάλειμμα θα καλέσω τον Κώστα –το συνάδελφο- να τα πούμε λιγάκι που έχουμε καιρό, απολαμβάνοντας ήλιο στο μπαλκόνι!»

Όλα είναι θέμα ενέργειας. Όλα είναι θέμα οπτικής. Εμείς επιλέγουμε όχι τι θα δούμε, αλλά πως θα το δούμε. Θα επιλέξουμε το καλό, ή το κακό; Σε κάθε περίπτωση, το καλό και το κακό αντίστοιχα μοιραία επιστρέφονται και οι πράξεις που ακολουθούν με βάση τις επιλογές μας μοιάζουν ντόμινο, του οποίου ο κυριότερος αντίκτυπος είναι στη ψυχολογία μας. Δε νομίζω κανείς να θέλει να επιδιώξει το κακό του. Θα ήταν τουλάχιστον ανόητο. Προτιμήστε το φως λοιπόν, δώστε βάση στο καλό και μη ξεχνάτε ποτέ πως καλύτερα να θυμάστε μια ημέρα η οποία ναι μεν ξεκίνησε με ένα ατυχές συμβάν, αλλά αντιμετωπίστηκε θετικά συνολικά, παρά το αντίστροφο. Η δύναμη άλλωστε που κρύβει η πλευρά του «καλού» υπερισχύει όλων. Σκεφτείτε το!

ΠΗΓΗ

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα