1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tουρκια

Ε.Ε.: Πιέσεις προς Άγκυρα να εγκαταλείψει την προκλητικότητα

Τον δρόμο του διαλόγου έδειξαν ήδη στην Άγκυρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, κατά τη διάρκεια της έκτακτης τηλεδιάσκεψης Κορυφής της Ένωσης, ενώ o Εμανουέλ Μακρόν πριν συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ έδωσε στίγμα αποκαλώντας παράγοντα αποσταθεροποίησης τον Ερντογάν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τη γειτονική χώρα να δώσει τέλος στις προκλήσεις και τις έκνομες ενέργειες, με ζητούμενο να «ξεπαγώσει» ο διάλογος. Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο παρ’ ολίγον θερμό επεισόδιο της 12ης Αυγούστου, με την πρόσκρουση της φρεγάτας Λήμνος με τη φρεγάτα Κεμάλ.

«Τα επιπλέον του περιστατικού»

-Σύμφωνα με πληροφορίες κάτω από τις 400 γιάρδες, δηλαδή περίπου 400 μέτρα ήταν η απόσταση της φρεγάτας «Λήμνος» από την «Kemal Reis», όταν η τουρκική φρεγάτα ξεκίνησε να κινείται προς το Ελληνικό πολεμικό πλοίο.

-Κατά την πρόσκρουση η πλώρη της  φρεγάτας έφτασε στο εσωτερικό του υπόστεγου της «Kemal Reis» μέχρι σχεδόν 3 μέτρα.

-Το ρήγμα που φαίνεται σε φωτογραφίες στη δεξιά πλευρά του μαρτυρά το μέγεθος της ζημιάς.

-Μάλιστα μετά το περιστατικό ορισμένα από τα πλοία προστασίας του ερευνητικού ανέλαβαν και τον ρόλο προστασίας της «Κemal Reis»από τη θάλασσα, τα απόνερα των άλλων πλοίων και τον κυματισμό λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ολοκλήρωσε κύκλο τηλεφωνικών επαφών με ξένους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ της Αιγύπτου Αντιστράτηγος Μοχάμεντ Φαρίντ Χεγκάζη (Mohamed Farid Hegazy) και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Αντιστράτηγος Χαμάντ Μοχάμεντ (Hamad Mohammed), με ιδιαίτερη έμφαση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κι ενώ ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα θέσει ξανά στο ΝΑΤΟ το θέμα των τουρκικών προκλήσεων τονίζοντας ότι η ‘Αγκυρα διακινδυνεύει τη συνολική της σχέση με την Ευρώπη, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές, με μοναδικό αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Στη Βουλή βρίσκονται από σήμερα οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Ενόψει της σημερινής συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι είναι ξεκάθαρο το μήνυμα που στέλνουν όλοι οι εταίροι μας: ότι όπου υπάρχει σεβασμός του διεθνούς δικαίου, μπορούμε να προχωράμε σε διευθέτηση εκκρεμοτήτων δεκαετιών. «Όχι όμως υπό την απειλή έκνομων ενεργειών» και «χωρίς να υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση».

Εντός της ελληνικής  υφαλοκρηπίδας βρίσκεται το Oruc Reis περίπου 25 ναυτικά μίλια από το ανατολικό άκρο κι έχει δυτική πορεία, ενώ η Τουρκία εξέδωσε νέα navtex για την περιοχή που το πλοίο-γεωτρύπανο Yavuz θα διεξάγει εργασίες μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε για την Παρασκευή δηλώσεις έκπληξη που θα χαροποιήσουν το τουρκικό έθνος, ενώ ήδη η Άγκυρα προωθεί την πληροφορία ότι ανακαλύφτηκαν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Πηγή:ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης, Μαρίνα Παπαδάκη

Μοιράσου το άρθρο:

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα