1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tουρκια

Επιστολή στον ΟΗΕ για το Oruc Reis-Η επίσκεψη Μάας στην ατζέντα της Αθήνας (video)

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στα ελληνοτουρκικά, ενόψει και της άτυπης συνάντησης των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο, στις 27 και 28 Αυγούστου. Την Τρίτη αναμένεται στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας, για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, ενώ εστάλη και επιστολή στον ΟΗΕ, για το Oruc Reis, το οποίο πάντως τις τελευταίες ώρες πλέει εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και προς την κυπριακή.

Οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε επαγρύπνηση καθώς ολοκληρώνεται αύριο η παράνομη τουρκική navtex με την οποία δέσμευσε περιοχές εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας για έρευνες του τουρκικού σκάφους.

Η επιστολή της Αθήνας στον ΟΗΕ

Στη δισέλιδη επιστολή της, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της χώρας μας στον ΟΗΕ εκθέτει τις τελευταίες έκνομες ενέργειες της Άγκυρας με την παρουσία του Oruc Reis σε συνέχεια των προκλήσεων που έλαβαν χώρα όλους τους τελευταίους μήνες (παραβιάσεις εναερίου χώρου, άκυρο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, εργαλειοποίηση προσφυγικού). Ενέργειες, που όπως αναφέρεται, συνιστούν απόπειρα παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαν να μείνουν αναπάντητες, καθώς συνιστούν απειλή για την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας έρχονται σε εντυπωσιακή αντίθεση με τις προσπάθειες της Ελλάδας και άλλων γειτονικών χωρών για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή», επισημαίνεται.

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στη Συμφωνία με την Αίγυπτο. Επισημαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε προσχηματικά από την Τουρκία, προκειμένου να αποχωρήσει από τις προγραμματισμένες διερευνητικές συνομιλίες. Μάλιστα, η Ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος αναφέρει ότι η συμφωνία είναι μερική και ότι αφήνει χώρο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις στο μέλλον «με δυνητικά ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες».

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δήλωσε ότι η χώρα μας δεν έχει ανάγκη ούτε από εγγυητές ούτε από μεσολαβητές. Οι σύμμαχοί μας έχουν αποδείξει στην πράξη ότι βρίσκονται στο πλευρό μας, σημείωσε ο κ. Πέτσας και επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση για διάλογο για τη μία και μόνη διαφορά (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών) μόνο εφόσον τερματιστούν οι έκνομες ενέργειες από την Τουρκία.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν καλείται να αποδείξει πώς εννοεί τον διάλογο με τη χώρα μας», ανέφερε εξάλλου ο Στέλιος Πέτσας.

Μετά τις επαφές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου εδραιώνεται η αμυντική επιχειρησιακή συνεργασία με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τη Δευτέρα μαχητικά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα μετάσχουν σε κοινή άσκηση νότια της Κρήτης, ενώ ήδη βρίσκονται στη χώρα μας τεχνικοί για την στήριξη των αεροσκαφών της αραβικής χώρας.

Η Γαλλία παραμένει στο ναυτικό πεδίο. μετά την άσκηση που έγινε στην περιοχή της παράνομης τουρκικής navtex, ενώ ρωσικά πολεμικά πλοία παραμένουν νότια της Κρήτης.

Τη Δευτέρα τα F-16 Block 60 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα προσγειώνονται στον διάδρομο της Σούδας ενώ σχεδιάζονται εκπαιδευτικές πτήσεις νότια της Κρήτης στο FIR Αθηνών.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Γιώργος Σιδέρης

 

Μοιράσου το άρθρο:

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα