1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tουρκια

Εκνευρισμός στην Άγκυρα από τα μηνύματα ΕΕ

Εκνευρισμό προκαλούν στην Άγκυρα τα σαφή μηνύματα από Ευρωπαϊκή Ένωση και Βερολίνο ότι πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις,τις απειλές και τους εκβιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό φάνηκε και στις δηλώσεις Τσαβούσογλου που εκτόξευσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας, όταν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε την κρίση που έχει προκληθεί στις ευρωτουρκικές σχέσεις από τη στάση της Άγκυρας.

Η πρωτοβουλία του Βερολίνου για αποκλιμάκωση της έντασης, βρίσκει την Αθήνα ανοικτή σε διάλογο όχι όμως υπό το κράτος απειλών και εκβιασμών. Στο τραπέζι του Άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 27 και 28 Αυγούστου στο Βερολίνο, και η λίστα με πιθανές κυρώσεις για την Τουρκία.

Παρά την όξυνση που καλλιεργεί συστηματικά το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα, η Γερμανία επιμένει στην προσπάθεια διαμεσολάβησης, προκειμένου να διαμορφωθεί πλαίσιο διαλόγου στις τεταμένες Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μετά την Αθήνα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, βρέθηκε στην Άγκυρα όπου αντιμετώπισε για ακόμα μία φορά την προκλητική στάση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Εάν εσείς στην Ελλάδα κλιμακώσετε την ένταση στην περιοχή είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι χρειασθεί και δεν θα είναι ατύχημα. Γι’ αυτό σας παρακαλώ θέλουμε να σας πούμε ότι είμαστε ανοικτοί στον διάλογο… Είμαστε έτοιμοι να να συζητήσουμε με όλες τις χώρες με εξαίρεση την Κύπρο» σχολίασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η Αθήνα έχει ήδη πει «ΝΑΙ» στον διάλογο, όχι όμως υπό καθεστώς εκβιασμών και πιέσεων.

«Πολλοί μας συνιστούν διάλογο, μα η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι και παραμένει πάντοτε έτοιμη για διάλογο. Όμως, δεν υφίσταται διάλογος υπό το καθεστώς απειλών και όχι μόνο για την Ελλάδα, για οποιοδήποτε κράτος, τη στιγμή που παραβιάζονται τα κυριαρχικά του δικαιώματα και η κυριαρχία του. Ο βιασμός του δικαίου δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτραπεί, να αποτελεί βάση διαλόγου» επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Στην Άγκυρα ο Χ. Μάας δήλωσε ότι ο διάλογος είναι εφικτός. Λίγες ώρες νωρίτερα στην Αθήνα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ επανέλαβε την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «η παρούσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι παιχνίδι με τη φωτιά. Και η μικρότερη σπίθα μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι αποκλιμάκωση και πρόθεση για διάλογο υπό τις προϋποθέσεις που θέτει το Διεθνές Δίκαιο».

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα τεθεί στο Άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στις 27-28 Αυγούστου στο Βερολίνο, όπου ο Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται να παρουσιάσει λίστα κυρώσεων στην Τουρκία.

«Όπως έχει ήδη αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, θα παρουσιάσει επιλογές στην Άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ την Πέμπτη» είπε ο εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικά θέματα Ναμπίλα Μασραλί.

Στο κλίμα αυτό, η Αθήνα επιδιώκει ρύθμιση των θαλασσίων ζωών με όλες τις γειτονικές χώρες, ενώ στην Βουλή, η ολομέλεια ψηφίζει τις δύο συμφωνίες που υπεγράφησαν πρόσφατα με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Ο Ν. Δένδιας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ιταλό ομόλογό του Λ. Ντι Μάιο και τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Την ίδια ώρα, στην Κυπριακή ΑΟΖ, Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία και Ιταλία πραγματοποιούν μεγάλης κλίμακας αεροναυτική άσκηση με της συμμετοχή πλωτών και ιπτάμενων μέσων από τις τέσσερις χώρες.

Βερολίνο: Πώς αποτιμάται η μεσολαβητική προσπάθεια Μάας

Με την επίσκεψη του σε Αθήνα και Άγκυρα ο Μάας επιχείρησε να περισώσει ό,τι μπορεί από τη μεσολαβητική προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης και της καγκελαρίου Μέρκελ. Το γεγονός ότι τώρα μιλά για «παιχνίδι με τη φωτιά«, δείχνει και βαθμό της ανησυχίας που προκαλεί στο Βερολίνο η ελληνοτουρκική διένεξη.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεν άφησε καμία αμφιβολία για τη στήριξη στην Ελλάδα, διατύπωσε απερίφραστα τη «σταθερή αλληλεγγύη» στην Ελλάδα, χώρα-μέλος της ΕΕ.

Επισήμανε ότι οι εντάσεις «επιβαρύνουν τη σχέση ΕΕ – Τουρκίας», που θα συζητηθεί αύριο στη σύνοδο Gymnich των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο και εκεί έχει «ιδιαίτερο βάρος η φωνή της Ελλάδας».

Η βασική επιδίωξη του Βερολίνου όμως παραμένει: Να φέρει Ελλάδα και Τουρκία στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ο Μάας δεν έβαλε στο στόμα του τη λέξη «κυρώσεις». Αυτές μπορεί να συζητηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο, όπως απαιτούν Ελλάδα και Κύπρος. Αλλά να μην τεθούν άμεσα σε εφαρμογή, προκειμένου να μείνει ανοιχτό το παράθυρο διπλωματικής προσπάθειας για μία λύση μέσω άμεσου διαλόγου Αθήνας – Άγκυρας, όπως προωθεί η με τη μεσολάβησή του η γερμανίδα καγκελάριος και η κυβέρνηση του Βερολίνου.

Ο Χάικο Μάας δήλωσε στην Αθήνα ότι θέλει μία «δεσμευτική λύση» με συμφωνία των δύο πλευρών. Κατά πόσο αυτό είναι εφικτό, θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Γερμανικός Τύπος

Spiegel: H Aθήνα εμμένει σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Tagesspiegel: Παιχνίδι με τη φωτιά

Sueddeutsche Zeitung: Kαθόλου εύκολη αποστολή –Χρειάζεται μία λύση διαπραγμάτευσης που θα διευθετεί κάπως τη μοιρασιά του ορυκτού πλούτου χωρίς να τεθούν σε αμφισβήτηση τα σύνορα 100 περίπου χρόνων.

Frankfurter Rundschau: Ο Μάας διαπίστωσε στην Αθήνα και την Άγκυρα ότι με εκκλήσεις μόνον δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί η διένεξη. Η ΕΕ δεν πρέπει να φοβάται άλλο τη συζήτηση για κυρώσεις στην Άγκυρα.

Πηγή:ΕΡΤ/Ανταπόκριση από Βερολίνο, Γιώργος Παππάς, Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Μοιράσου το άρθρο:

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα