1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tουρκια

Διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας – Οι ημερομηνίες ορόσημα (video)

Εντείνεται η εκστρατεία διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας. Πέμπτη και Παρασκευή συναντώνται στο Βερολίνο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών και στο τραπέζι θα πέσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, αν δεν αποδώσει η διπλωματική πρωτοβουλία της γερμανικής προεδρίας, με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών σε Αθήνα και Άγκυρα την προσεχή Τρίτη. Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ στην οποία χαρακτηρίζει τις έρευνες του Oruc Reis, απειλή για την ασφάλεια στην περιοχή.

Στην επιστολή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η Αθήνα εκθέτει τις έκνομες ενέργειες της Άγκυρας, με την παρουσία του Oruc Reis στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX.

Πρόκειται για απόπειρα παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας που απειλούν την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, επισημαίνει η Ελληνίδα Μόνιμη Εκπρόσωπος.

Επίσης στην επιστολή, ξεχωριστή αναφορά γίνεται στη Συμφωνία της Ελλάδας-Αιγύπτου.  Όπως αναφέρεται, χρησιμοποιήθηκε προσχηματικά από την Άγκυρα, προκειμένου η Τουρκία να αποχωρήσει από τις προγραμματισμένες διερευνητικές συνομιλίες.

Με την παράνομη τουρκική NAVTEX να εκπνέει την Κυριακή, κρίσιμη θεωρείται η επόμενη εβδομάδα για την εκτόνωση της ελληνοτουρκικής κρίσης.

To χρονοδιάγραμμα

-Το μεσημέρι της Τρίτης, φτάνει στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών Χάικο Μαας για να συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα μεταβεί στην Άγκυρα για επαφές με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Εξέλιξη που έρχεται, λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντηση Μακρόν-Μέρκελ στην Κυανή Ακτή και τη σαφή καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας.

Επανέναρξη του διαλόγου για τη μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία, μόνο εάν η Άγκυρα σταματήσει τις έκνομες ενέργειες, το σαφές μήνυμα της Αθήνας.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ: «Το πλέγμα των συζητήσεων είναι πολύ σαφές. Είναι οι διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Εάν, λοιπόν, ο κ. Ερντογάν αποδείξει ότι προχωρά σε έμπρακτη αποκλιμάκωση, φυσικά μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές».

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη νέα πρόκληση Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί και τη Μονή της Χώρας, μετά την Αγιά Σοφιά.

«Μας γεμίζει με μία οργή και αγανάκτηση και θλίψη.Εγώ δεν θα μιλήσω για προκλητικότητα, εγώ θα μιλήσω για τουρκική επιθετικότητα», σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ενώ ο Γιάννης Αμανατίδης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ δήλωσε πως  Είναι ένας επίσημος ουσιαστικά βανδαλισμός. Άρα η κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει πολύ γρήγορα το θέμα των κυρώσεων».

Πιστό στην εμπρηστική του ρητορική, το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών απαντά με ένα κατηγορητήριο κατά της Ελλάδας, επισημαίνοντας πως τόσο η Αγιά Σοφιά όσο και η Μονή της Χώρας είναι περιουσία της Τουρκίας.

«Η Ελλάδα, η οποία μετέτρεψε τα τζαμιά και τους λατρευτικούς χώρους της Οθωμανικής κληρονομιάς στην επικράτειά της σε εκκλησίες, είναι η τελευταία χώρα που θα έπρεπε να μιλάει για το σεβασμό των άλλων θρησκειών. Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να κάνει μαθήματα στην Τουρκία», υποστήριξε  ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος του Υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας.

Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η Ελλάδα εντείνει τις κινήσεις της στη διπλωματική σκακιέρα.

Οι ημερομηνίες  – ορόσημα

-Την Τετάρτη, η ελληνική Βουλή κυρώνει τις Συμφωνίες ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.

-27 και 28 Αυγούστου, τα βλέμματα στρέφονται στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Βερολίνο, όπου θα συζητηθούν και ενδεχόμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Με ενδιαφέρον αναμένεται, την Πέμπτη και η συνάντηση ανάμεσα στη Γερμανίδα Καγκελάριο και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, όπου θεωρείται βέβαιο ότι στο επίκεντρο θα βρεθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Γιώργος Σιδέρης, Aριάνα Φερεντίνου

Πηγή: ΕΡΤ

 

Μοιράσου το άρθρο:

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα