1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

ΑΣΕΠ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ , ΟΑΕΔ Προγράμματα : Αποτελέσματα και αιτήσεις

ΑΣΕΠ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ , ΟΑΕΔ Προγράμματα : Αποτελέσματα και αιτήσεις  – Αλλαγές στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση.

Ειδήσεις: Σε αλλαγές στο νομοσχέδιο για το «νέο ΑΣΕΠ», το οποίο θα δοθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, προσανατολίζεται το υπουργείο Εσωτερικών.

Ολα τα ΝΕΑ για τις συντάξεις και τα αναδρομικά ΕΔΩ

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, καθώς ο υΠΕΣ Τάκης Θεοδωρικάκοςγια τους δικούς του λόγους, φέρνει το ν/σ εσπευσμένα εν μέσω λοκντάουν και με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, λόγω Πολυτεχνείου, να βρίσκονται σε «πόλεμο», και με δεδομένο ότι θέλει να εμφανιστεί ως «νέος Πεπονής», θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να εξασφαλίσει τη συναίνεση, τουλάχιστον ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Γι΄ αυτό και κατά κατά τις ίδιες πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών «τα συζητάει όλα πλην της μοριοδότησης της προϋπηρεσίας. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, θεωρείται ότι είναι πολύ δύσκολο να διαπιστωθεί χωρίς αμφισβητήσεις, κάτι που θα προκαλούσε ενστάσεις και καθυστέρηση στην  όλη διαδικασία των προσλήψεων».

Ωστόσο, καθώς από το ΥΠΕΣ «δείχνουν» προς το Μαξίμου για «νεοφιλελεύθερες» επιλογές, όπως τη συμμετοχή ιδιωτών στην ειδική τριμελή επιτροπή για τους διαγωνισμούς ειδικών γνώσεων ή την μεγάλη μείωση των κοινωνικών κριτηρίων, έμπειροι παρατηρητές θεωρούν ότι το «τα συζητάει όλα», είναι μάλλον κενό γράμμα.

Ποια όμως είναι πέντε σημεία του νομοσχεδίου, στα οποία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας αντιδρούν τόσο στελέχη της δημόσιας διοίκησης όσο και της ίδιας της Ανεξάρτητης Αρχής:

Πρώτον: Η συμμετοχή ιδιωτών

(«επαγγελματιών πρόσληψης») στην ειδική τριμελή επιτροπή για τους διαγωνισμούς ειδικών γνώσεων που αφορούν συγκεκριμένες ειδικότητες όπως πληροφορικής, οικονομικών, περιβάλλοντος, μηχανικών κλπ (άρθρο 7). Όπως τονίζουν στην aftodioikisi.gr, «δεν είναι δυνατόν να μεταφέρονται στο Δημόσιο χωρίς καμία διαφοροποίηση πρακτικές του ιδιωτικού τομέα. Κι αυτό γιατί δημόσιος και ιδιωτικός τομέας έχουν διαφορετικές στοχεύσεις και προτεραιότητες. Ο μεν πρώτος έχει δημιουργηθεί για να εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο, οι, δε, επιχειρήσεις προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες με σκοπό το κέρδος. Ως εκ τούτου στο Δημόσιο ο υπάλληλος καλείται να ασκήσει περισσότερα και διαφοροποιημένα καθήκοντα, ενώ στον ιδιωτικό τομέα πολύ πιο συγκεκριμένα».

-Δεύτερον: Η περιθωριοποίηση των ακαδημαϊκών κριτηρίων και ο εξοβελισμός της επαγγελματικής εμπειρίας.

Όπως αναφέρει το aftodioikisi.gr, στην εκδοχή του ν/σ έως πριν από μερικές ημέρες, η βαθμολογία (άρθρο 11) με άριστα το 100, εξάγεται αποκλειστικά από τα τρία (ή τέσσερα) τεστ με συντελεστή βαρύτητας ως εξής:

*Εξέταση γνώσεων: 35

*Δοκιμασία δεξιοτήτων: 35

*Δοκιμασία εργασιακής αποτελεσματικότητας: 30.

Προσαυξάνεται, δε:

*Κατά 5 μονάδες για διδακτορικό.

*2 για μεταπτυχιακό.

Προτείνεται, δε, ναι μεν οι επιδόσεις στον γραπτό διαγωνισμό να έχουν το μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας (60-70%), ωστόσο το υπόλοιπο να καθορίζεται, όπως και σήμερα, από:

*Ακαδημαϊκά κριτήρια όπως βαθμό πτυχίου, απολυτηρίου, γλωσσομάθεια.

*Προϋπηρεσία

*Κοινωνικά κριτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό το σημείο, μετά τις αντιδράσεις, το ΥΠΕΣ προτίθεται να κάνει πίσω. Δηλαδή, να συμπεριλάβει στο κείμενο που θα δώσει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση και ακαδημαϊκά κριτήρια. Πόσο θα υποχωρήσει θα φανεί.


-Τρίτον: Η μείωση της βαρύτητας των κοινωνικών κριτηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας, από τις μέχρι τώρα ενημερώσεις του υπουργού σε στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, προκύπτει ότι από το 35% των υποψηφίων που μοριοδοτούνται για την πρόσληψη στο Δημόσιο με βάση κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, απόδημοι, παλλινοστούντες, μουσουλμανόπαιδες κλπ), με το νέο σύστημα θα παραμείνουν μόνο τα ΑμΕΑ. Δηλαδή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ένα ποσοστό της τάξης του 10%, ίσως και μικρότερο. Δηλαδή, ένα 25% και περισσότερο, που μέχρι σήμερα έχει ευνοϊκή μεταχείριση λόγω κοινωνικών κριτηρίων, την χάνει. Ωστόσο και σε αυτό το σημείο, φαίνεται ότι το υπουργείο επιθυμεί να κάνει, έστω και λίγο πίσω, αν, βεβαίως, πάρει το «πράσινο» φως από το Μαξίμου.

-Τέταρτον: Τα λεγόμενα «τεστ προσωπικότητας» ή «ψυχολογικά τεστ», που μετονομάστηκαν σε «δοκιμασία εργασιακής αποτελεσματικότητας» (άρθρο 9).

Οι αντιδράσεις αφορούν τόσο στο ίδιο το περιεχόμενο τους που, κατά πολλούς επιστήμονες και ειδικούς, οδηγεί «σε παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και είναι αντίθετη προς την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αξιοκρατίας», όσο και προς το μεγάλο συντελεστή βαρύτητας (30%) που καταλαμβάνουν.

-Πέμπτον: Στην ίδια την διαδικασία του «multiple choice» που ενέχει δύο βασικούς κινδύνους:

Στο να γίνονται τυχαίες επιλογές από τους υποψηφίους αλλά και δημιουργηθεί ένας μηχανισμός απαντήσεων και «τράπεζας θεμάτων» από διάφορα φροντιστήρια, που, εκτός των άλλων, αυξάνει και τον κίνδυνο διαρροής των θεμάτων. Μάλιστα, επιστήμονες με τους οποίους συνομίλησε η aftodioikisi.gr, φέρνουν ως αρνητικό παράδειγμα τις εξετάσεις εισαγωγής στην Εθνική Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ), γύρω από τις οποίες έχουν αναπτυχθεί δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες φροντιστήρια -κέντρα παραπαιδείας.

ΑΣΕΠ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ , ΟΑΕΔ Προγράμματα : Αποτελέσματα και αιτήσεις – Τελευταία νέα.

Συνολικά επτά προγράμματα θα «τρέξει» ο ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) τις επόμενες εβδομάδες για συνολικά 38.600 θέσεις εργασίας.

Συνολικά, μέσα στον Οκτώβριο δημιουργήθηκαν 6.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μέσω των βελτιωμένων προγραμμάτων απασχόλησης του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση κατά 293% σε ετήσια βάση και κατά 281% συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2018.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, παρά τις σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας, η απορροφητικότητα των προγραμμάτων επιδότησης της εργασίας του ΟΑΕΔ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, σημειώνοντας αύξηση κατά 28% σε σχέση με το ρεκόρ των 4.700 προσλήψεων του Σεπτεμβρίου. Η ζήτηση των επιχειρήσεων για τις νέες θέσεις εργασίας των προγραμμάτων απασχόλησης, που ενεργοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, αυξάνεται με αμείωτους ρυθμούς, καθώς οι συνολικές αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 39.000.

Ειδικότερα, ο ΟΑΕΔ υλοποιεί τα παρακάτω επτά ανοιχτά προγράμματα 38.600 νέων θέσεων, με ποσοστά επιχορήγησης 60-100% μισθού και ασφαλιστικών εισφορών:

Πρόγραμμα επιταγών επανένταξης στην αγορά εργασίας με 9.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών, με ελάχιστες μικτές απολαβές τα 830 ευρώ για επιδοτούμενους ανέργους που μετατρέπουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας». Η επιδότηση ανέρχεται στο 80% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 830 ευρώ μηνιαία.

Πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών με νέες θέσεις εργασίας σε ΝΠΔΔ, δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και σε επιχειρήσεις των δήμων και των Περιφερειών, διάρκειας 12 μηνών, με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750 ευρώ μηνιαία.

Πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 18-29 ετών με 8.000 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750 ευρώ μηνιαία.

Πρόγραμμα απασχόλησης πτυχιούχων ανέργων έως 39 ετών με 5.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 15 μηνών, στους εξής κλάδους: 1) Ενέργεια, 2) Βιοεπιστήμες και Υγεία-Φάρμακα, 3) Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη-Κλιματική Αλλαγή, 4) Πολιτισμός, Τουρισμός, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, 5) Επιστημονική Έρευνα και Ανάπτυξη, 6) Μεταποίηση-Βιομηχανία, 7) Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, 8) Υλικά-Κατασκευές και 9) Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics). Η επιδότηση ανέρχεται στο 60% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800 ευρώ μηνιαία.

Πρόγραμμα απασχόλησης πτυχιούχων ανέργων 22-29 ετών με 3.500 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 10 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750 ευρώ μηνιαία.

Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας ανέργων 18-30 ετών με 3.000 νέες θέσεις εργασίας στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, διάρκειας 7 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 100% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, καθώς ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει μηνιαία αποζημίωση ίση με το νόμιμο κατώτατο μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές).

Πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με 1.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών, με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 90% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800 ευρώ μηνιαία.

Ο ΟΑΕΔ διευκρινίζει ότι στα παραπάνω προγράμματα έχουν απλουστευθεί οι προϋποθέσεις συμμετοχής, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες ένταξης, πρόσληψης και πληρωμής και δεν υπάρχουν δεσμεύσεις, μετά το τέλος της επιχορήγησης. Στην επιδότηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους συμπεριλαμβάνονται τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας στον ιδιωτικό τομέα, όπως σημειώνει το xanthinea.gr.

Καλά νέα ! Επίδομα 800 ευρώ: Ανοιχτή από σήμερα η πλατφόρμα

Δώρο Χριστουγέννων στις 21/12 – Ανοίγει η πλατφόρμα για αναδρομικά κληρονόμων

Πληρωμή συντάξεων ΟΓΑ , ΝΑΤ , ΟΑΕΕ , ΔΕΚΟ , ΚΕΑ , Α21 ,Αναδρομικά – ΟΠΕΚΕΠΕ

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα