1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αγροτικα Νεα

Ακολουθώντας τα δακτυλικά αποτυπώματα του Malbec για την ταυτοποίηση του terroir


Ερευνητές στο Catena Institute of Wine στη Μεντόζα χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό δεδομένων χημειομετρίας και αισθητηριακής ανάλυσης για να ομαδοποιήσουν ένα γκρουπ κρασιών από Malbec από ξεχωριστές περιοχές με σκοπό να προσδιορίσουν τη συγκεκριμένη τοποθεσία αμπελώνα, ή αμπελοτεμαχίου (parcela), από όπου προέρχονται, με υψηλό βαθμό βεβαιότητας.

Η μελέτη, η οποία είναι η πρώτη στην κατηγορία της, πήρε τη θεματική της από μια μικρότερης κλίμακας έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βουργουνδία της Γαλλίας και στη Valpolicella της Ιταλίας. Πήγε όμως ένα βήμα παραπέρα στην ανάλυση των φαινολικών προφίλ φημισμένων κρασιών Malbec από 23 διαφορετικά αμπελοτεμάχια που εκτείνονται σε 12 Γεωγραφικές Ενδείξεις Προέλευσης της κοιλάδας Uco και του Luján de Cuyo, που βρίσκονται στους πρόποδες των βουνών των Άνδεων σε υψόμετρο 900-1.600 μέτρα και φτιάχτηκαν υπό τις ίδιες συνθήκες οινοποίησης για μια περίοδο τριών ετών: 2016, 2017 και 2018.

Χρησιμοποιώντας χημικά δεδομένα και στατιστικά εργαλεία για να αποφευχθούν οι διαφορές λόγω χρονιάς (vintage effect), οι ερευνητές μπόρεσαν να διαχωρίσουν σαφώς τα κρασιά ανά τοποθεσία και να προσδιορίσουν ξεχωριστές υπογραφές terroir — κάτι που δεν θα ήταν εφικτό χρησιμοποιώντας μόνο τα αισθητήρια δεδομένα.

Όχι μόνο πρόβλεψαν τη χρονιά κάθε κρασιού, αλλά το 48% των αμπελοτεμαχίων που μελετήθηκαν μπορούσε να προσδιοριστεί με χημική ανάλυση με 100% βεβαιότητα και το υπόλοιπο 52% μπορούσε να αναγνωριστεί με πάνω από 83% βεβαιότητα.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές ανέπτυξαν «δακτυλικά αποτυπώματα» αντιστοιχίζοντας τις μεμονωμένες υποπεριοχές και αμπελοτεμάχια με 27 φαινολικές ενώσεις στα κρασιά, οι οποίες περιελάμβαναν δώδεκα ερυθρές χρωστικές ουσίες, κίτρινες χρωστικές, τανίνες σπόρων, τανίνες ξύλου, διάφορα αντιοξειδωτικά συμπεριλαμβανομένης της ρεσβερατρόλης, και διαφορετικές ενώσεις αρωμάτων ανθέων.

Τα πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν στην κοιλάδα Uco και στην υποπεριοχή Gualtallary στο Tupungato που βρίσκεται σε υψηλό υψόμετρο, όπου τα αναλυθέντα αμπελοτεμάχια παρήγαγαν υψηλότερες συγκεντρώσεις βασικών ανθοκυανινών και ταννινών από τους σπόρους του σταφυλιού.

Περίπου το 50% των αμπελοτεμαχίων μελέτης ανήκουν στην Bodega Catena Zapata και το υπόλοιπο στους παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεται. «Οι οινοποιοί σε όλο τον κόσμο θα σας πουν ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα terroirs τους », λέει η Dr. Laura Catena, διευθύνουσα σύμβουλος του οικογενειακού κτήματος, η οποία ίδρυσε το Ινστιτούτο Catena το 1995 για την προώθηση της ποιότητας του κρασιού στην Αργεντινή.

Η Catena Zapata ήταν το πρώτο οινοποιείο που ιδρύθηκε στο Gualtallary το 1992. Ο αμπελώνας «Adrianna» βρίσκεται στα 1.450 μέτρα, μεγάλο δηλαδή υψόμετρο που αποτελεί και το όριο ωρίμανσης του Malbec. Μέχρι το 2002, η «Adrianna» ήταν η πηγή του πιο φινετσάτου φρούτου του οινοποιείου.

Επισημαίνοντας ότι η μελέτη είναι αποτέλεσμα 20 ετών έρευνας που εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό ο διευθυντής οινοποιίας Alejandro Vigil, ο οποίος ήρθε στην Catena το 2007 ως επιστήμονας εδάφους, η Catena προσθέτει: «Μέχρι τώρα, δεν γνωρίζαμε πραγματικά αν το Malbec είχε τη δυνατότητα να μεταδώσει το terroir σε αυτόν τον βαθμό».

 

Πηγή deborahparkerwong.com

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα