1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tουρκια

Άκαρπη η γερμανική πρωτοβουλία αποκλιμάκωσης – Προκλητικός και πάλι ο Τσαβούσογλου (video)

Παιχνίδι με τη φωτιά χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, στέλνοντας εμμέσως μήνυμα προς την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην περιοχή. Η πρωτοβουλία του Βερολίνου για αποκλιμάκωση της έντασης βρίσκει την Αθήνα ανοικτή σε διάλογο, χωρίς όμως απειλές και εκβιασμούς. Άκαρπη απέβη, ωστόσο, η γερμανική πρωτοβουλία, καθώς η Τουρκία επιμένει στην άκαμπτη στάση της.

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα συζητηθεί στο Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 27 και 28 Αυγούστου στο Βερολίνο, όπου θα παρουσιαστεί και η λίστα με πιθανές κυρώσεις για την Τουρκία.

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προέβη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του στην Άγκυρα την Τρίτη. Είχαν προηγηθεί συνομιλίες του Χάικο Μάας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια στην Αθήνα.

Η Τουρκία εξαπέλυσε νέα απειλή κατά της Ελλάδας, ζητώντας «να μην κλιμακώσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», αλλιώς προειδοποίησε ότι δεν θα διστάσει να κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο». Τόνισε, όμως, ότι επιθυμεί να επιλυθεί το ζήτημα μέσω διαλόγου και διπλωματίας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε διάλογο χωρίς όρους και προϋποθέσεις από την Ελλάδα.

«Σταματήστε την κακομαθημένη συμπεριφορά», είπε προς την Ελλάδα, «και μην βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο, πιστεύοντας τις παροτρύνσεις άλλων χωρών», με σαφή υπαινιγμό προς τη Γαλλία.

Για να δεχθούμε τη Γερμανία ως μεσολαβητή κάναμε θυσίες, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Προσπάθησαν να επιβάλουν ένα διαμεσολαβητικό ρόλο, είπε και ευχαρίστησε την Ε.Ε, τον Ζοζέπ Μπορέλ και την Άνγκελα Μέρκελ για αυτό.

Διαμήνυσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα για ασαφείς δεσμεύσεις από την ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Χάικο Μάας δήλωσε ότι η Γερμανία θεωρεί τις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. κρίσιμες, επισημαίνοντας πως οι σχέσεις αυτές βρίσκονται σε σταυροδρόμι και έως το τέλος του έτους θα έχει ξεκαθαρίσει πώς θα εξελιχθούν.

Θέλουμε να ενισχύσουμε τον διάλογο αλλά πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις, με περισσότερη προθυμία για συζήτηση, υπογράμμισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Περιμένουμε από την Ελλάδα και από την Τουρκία να κάνουν βήματα προς τον διάλογο στο ορατό μέλλον, σημείωσε ο κ. Μάας. Πρόσθεσε ότι ο διάλογος δεν θα είναι εύκολος, όμως εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να βρεθεί λύση.

Νωρίτερα, ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Γερμανίας. Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί στο όνομα του Διεθνούς Δικαίου την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα που είναι και ευρωπαϊκά.

Επισήμανε ότι δεν υφίσταται διάλογος υπό το καθεστώς απειλών και υπογράμμισε ότι η Αθήνα προσβλέπει σε κατάλογο κυρώσεων για την Τουρκία.

Ο Χάικο Μάας ανέφερε ότι κύριος σκοπός της επίσκεψής του σε Αθήνα και Άγκυρα είναι η αποκλιμάκωση της τεταμένης κατάστασης. «Η παρούσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι παιχνίδι με τη φωτιά και η οποιαδήποτε σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή» είπε χαρακτηριστικά.

Ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης αεροναυτική άσκηση στην ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχή που έχει δεσμεύσει το ΓΕΕΘΑ. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Επιτελείου, η εν λόγω άσκηση περιλαμβάνει εκπαίδευση σε αντικείμενα αεράμυνας ναυτικής δύναμης, ανθυποβρυχιακού πολέμου και πολέμου επιφανείας, επικοινωνιών, ανταλλαγής πληροφοριών, σύνθεσης τακτικής εικόνας, προχωρητικών ελιγμών και ειδικών επιχειρήσεων και συμμετέχουν φρεγάτες, υποβρύχια, αεροσκάφη και δυνάμεις της διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων.

Την Τετάρτη, με τη συμμετοχή και της Ιταλίας θα διεξαχθεί τριήμερη αεροναυτική άσκηση δυτικά της Κύπρου. Στην άσκηση που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή θα συμμετάσχουν η Κύπρος, η Ελλάδα και η Γαλλία.

 Έντονη διαμαρτυρία Στέιτ Ντιπάρτμεντ για σχέσεις Ερντογάν με τη Χαμάς

Την ενόχληση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκάλεσε η συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με δύο στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη το περασμένο Σάββατο. Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους υπογράμμισε ότι οι επαφές του προέδρου Ερντογάν με την ηγεσία της Χαμάς, το μόνο που κάνουν είναι να συμβάλλουν στην απομόνωση της Άγκυρας από τη διεθνή κοινότητα. Υπενθύμισε ότι η οργάνωση αυτή έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι δύο αξιωματούχοι που φιλοξενήθηκαν από τον Τούρκο Πρόεδρο έχουν χαρακτηριστεί ως παγκόσμιοι τρομοκράτες.

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα